Стародавня єгипетська “Книга мертвих”

Бог Ра в «Книзі мертвих»

В тексті присутня велика кількість богів. Але особливо багато місця приділяється вже згаданому нами Осірісу, а також бога Ра. Це бог сонця, який був верховним божеством у віруваннях Стародавнього Єгипту. Його ім’я по-коптськи і означає «сонце».

Також Ра в різних місцевостях ототожнювався з деякими іншими богами, такими як більш давнє сонячне божество Атум, божества світла Амун, Хнум, Гір. Втіленням Ра в різних його іпостасях були птах Фенікс – його душа, а також чорний бик Мневіс – тіло.

Як оповідають міфи, після того як Ра створив світ, він царював в ньому, подібно до того, як царює фараон. А всі правителі Єгипту вважалися його втіленнями на землі або ж синами. Яким же чином бог сонця, світла був пов’язаний з потойбічним світом і з єгипетської «Книгою мертвих?»

  • По-перше, у тексті міститься безліч гімнів, оспівують бога Ра, іноді під них відведено цілі глави. Ці гімни виконувались у храмах.
  • По-друге, човен Ра брала участь в «механізмі», яким могли скористатися душі померлих для переміщення в інший світ. Згідно з віруваннями, цей бог подорожував по небу у двох човнах. Перша з них – денна, Манджет, яку поетично називали турою мільйонів років. Вона пересувалася по небу зі сходу на захід у світі живих. А друга – нічна, Месектет, корабель темної ночі, плив із заходу на схід, до царства мертвих Дуат. Якщо дух померлого приєднувався до Ра і його свиті, його годували і захищали під час подорожі.
  • По-третє, з точки зору давньоєгипетських богословів, подібно до того, як ранковий світло викликав до життя сплячих, душі померлих пробуджувалися богом Ра до нового життя, якщо вони були гідні цього. Таким чином, Ра поряд з Осірісом був володарем загробного світу.