Свято День святих жон-мироносиць

Хто такі дружини-мироносиці і число їх?

За даними істориків, ці жінки не всюди супроводжували Спасителя, не завжди слухали його розмови і проповіді, тобто вони ходили за ним постійно. Однак у дні випробувань йшли за ним за покликом серця, навіть у ті, коли апостоли розбіглися, хоча й любили Христа.

Весь той час, коли Господа катували, принижували і ображали, вони були поруч. Навіть коли розлючений натовп його проводжала, вимагаючи розп’яття, ці жінки не покидали Ісуса, стояли поруч з хрестом, не звертаючи уваги на озвірілих людей і грубість воїнів.

За деякими даними, їх було більше, проте до нас дійшли імена лише семи святих жон-мироносиць, які історія зберегла за багато років. Це Марія Магдалина, Івана, Марія Клеопова, Саломія, Сусанна (всі з Галілеї), Марфа і Марія жили у Віфанії, Іудея). Ці імена навіки закарбовані у священних книгах.

Багато з мироносиць були навіть із заможних родин, однак продовжували любити Христа і служити йому. Відомі відомості про них наведені нижче.

Марія Магдалина

Найвідоміше ім’я серед жінок-мироносиць. Вона народилася в місті Магдала в Галілеї і до зустрічі з Христом жила в гріху. Ісус зміг вигнати з неї бісів, і тоді Марія стала всюди слідувати за своїм Спасителем і апостолами, намагаючись служити йому. Її відданість і віра в нього були дуже сильними.

Саме Марія Магдалина несла звістку про воскресіння Христа, від неї і прийшли слова «Христос Воскрес!». Вона повідомила благу звістку і подарувала імператору яйце, який їй не повірив і сказав, що це так само неймовірно, як і те, що яйце стане червоним. У відповідь на його слова воно миттєво забарвилося, що згодом заклав основи традиції використовувати на свято Пасхи «крашанки».

Постарівши, Марія жила постійно в Ефесі, де живе неподалік Іоанн Богослов зробив записи її оповідань. За каяття і відданість вірі, за активну участь учень Господа її стали звати рівноапостольної. Вона померла і похована в Ефесі.