Що таке літургія простими словами?

Божественна літургія з поясненнями

На Русі її називали “обедней”, так як відбувалася вона до обіду. Літургія – надзвичайно вродлива, багата служба. Але по-справжньому відчути її може тільки той, хто усвідомлює глибокий сенс. Адже головна дійова особа під час літургії – не священик, а сам господь. Святий дух незримо сходить на хліб і вино, приготовані до таїнства причащання. І вони стають тілом і кров’ю Спасителя, через які будь-яка людина звільняється від гріховного начала.

Під час літургії відновлюється єдність матеріального і божественного, людей і бога, порушене колись Адамом і Євою. У храмі настає царство небесне, над яким не владний час. Кожен присутній переноситься на таємну вечерю, де Спаситель особисто дає йому вина і хліба, закликаючи всіх бути милосердними і люблячими. Тепер детально розглянемо кожний етап літургії.

Подача записок

Що таке літургія? Це служба, під час якої стираються кордони між царством небесним і земним. Ми можемо безпосередньо звернутися до Бога з проханням про близьких. Але ще більшою силою володіє колективна молитва. Щоб вся церква помолилася про дорогих вам людей, живих чи померлих, необхідно заздалегідь подати записку в свічну лавку.

Для цього використовують спеціальний бланк або звичайний аркуш паперу, на якому малюється хрест. Далі підпишіть: “За здравіє” чи “За упокій”. Молитва під час літургії особливо потрібна людям хворим, страждаючим, які оступилися. Записки про упокое подаються в дні народження і смерті покинув цей світ людини, на його іменини. Допускається вказувати на одному аркуші паперу від 5 до 10 імен. Вони повинні бути отримані при хрещенні. Прізвища та по батькові не потрібні. У записку не можна включати імена нехрещених людей.