Що таке послух і хто такий послушник? Послух у монастирі

Дотримання заповідей

Якщо послухати проповідь про послух, то стає ясно, що Господь зовсім не наполягає на ньому. Він лише вказує на те, чого він очікує від людей, не примушуючи їх виконувати його закони і не примушуючи їх до цього. Послух, як правило, виходить з духовного єднання з Богом. Саме тому всякий раз, коли у проповіді звучить слово «учнівство», то біля нього обов’язково присутній «якщо».

Господь не дає правил. Він лише вказує на норми. І абсолютно очевидно, що той, хто любить Його, буде виконувати всі заповіді беззаперечно. І тільки тоді відкриються для душі послушника всі Божі одкровення, які неможливо пізнати ні роздумами, ні з допомогою філософії.

Не секрет, що кожна людина прагне до благодаті. А міра її зростання безпосередньо залежить від послуху Господу. На тих, хто слухняний, Бог ставить печатку спокою, яка є свідченням глибокого умиротворення

Як не збитися з шляху?

З найдавніших часів і по сьогоднішній день, аж до Другого Пришестя, завжди були і є святі отці – судини Святого Духа. Вони жили і живуть згідно волі Божої і можуть навчити пізнання мети кожного християнина інших. Того ж, хто вже знайшов такого старця і у всьому слухається його, можна сказати, що він самим прямим шляхом прямує до Бога. І ця дорога лежить через християнський монастир.

Звичайно, пізнати волю Божу може і простий мирянин. Однак досягти цього все ж потрібно іншим способом. Потрібно стати ченцем і при цьому дотримуватися меж послуху. Які вони? Такими межами є заповіді Божі. Все, що суперечить їм, не може йти від Творця і, отже, не має виконуватися.