Тварина білка: види, опис, ареал проживання, харчування, розмноження

Дика природа різноманітна і цікава. У наших лісах водиться безліч цікавих тваринок. Одним з них є тварина білка. Прудкий звір вправно бігає по деревах, збираючи горішки та інші припаси. На цьому знання про цю тварину у багатьох людей і закінчуються. Далі будуть розглянуті основні факти про цього цікавого звірка.

Як виглядає білка?

По зоологічній класифікації тварина білка належить до класу ссавців, ряду гризунів, родини білячих. Його опис таке: невеликий, дуже верткий і рухливий звірок з подовженим тільцем і красивим пишним хвостом. Довжина тулуба у білок становить приблизно двадцять або тридцять сантиметрів, довжина хвоста на третину коротше. Беличий хвіст – це не просто прикраса. Він служить кермом у стрибку, балансиром під час пробіжок по гілках дерев, ковдрою під час сну. Зовнішній вид хвоста є показником здоров’я тварини, за нього звірята вибирають собі партнера.

Існують гігантські білки з розміром тулуба близько п’ятдесяти сантиметрів. А найменший вигляд не перевищує в довжину сім з половиною сантиметрів. Продовжуючи опис білки, потрібно відзначити, що голівка у неї маленька, трохи витягнута. У неї блискучі чорні очі, круглий носик і довгі вушка, на яких часто є пензлики.

Лапи у білки сильні, з гострими чіпкими кігтиками. Задні кінцівки довше передніх. На мордочці, черевці і передніх лапах тварини є особливі жорсткі волосини – вібриси, які виконують функцію органів чуттів.

Де живуть?

Ареал проживання білок надзвичайно широкий. Близько п’ятдесяти видів цих тварин «проживає» в Європі, Азії, Африці та Америці, там, де є високостовбурні ліси. Білки – невибагливі тварини. Вони добре себе почувають, як на півночі, так і на півдні, в горах і на рівнині. Зустрічаються вони також у міських парках і скверах.

Від місця проживання звірка залежить його зовнішній вигляд, розмір і забарвлення. Білки – мешканці гір крупніше своїх рівнинних родичів. А чим ближче до центра ареалу, тим світлішим стає забарвлення звірків.

Дивіться також:  Модні окуляри жіночі: фото актуальних моделей, поради з вибору

Різновиди

У природі видів білок занадто багато, щоб перерахувати їх усі. Найбільш відомі з них: білка Аберта, вогняна, кавказька (перська), летяга, японська, мишача, індійська гігантська, двоколірна і багато інших.

Єдиний вид, що мешкає на території Росії – білка звичайна або руда векшам. У цього виду тварин існує безліч підвидів, які розрізняються за розмірами і забарвленням.

Забарвлення

За кількістю різних варіантів забарвлення звичайний вигляд випереджає всіх своїх родичів. При цьому відтінок змінюється посезонно. Влітку шерстка у представників цього виду білок має рудий, бурий або темно-бурий колір. Взимку вона стає сірою, іноді майже чорною або коричневою, як у карпатських, далекосхідних і маньчжурських підвидів.

Найбільші серед звичайних білок – телеутки – взимку хизуються в сріблясто-сірих і блакитних шубках. Хвіст у них при цьому блідо-сірий з відтінком чорного і жовтувато-іржавого. За цією ознакою білки-телеутки відносяться до серохвосткам.

Інші різновиди по зимовому забарвленням хвоста – бурохвостки, краснохвостки і чернохвостки. Серед білок зустрічаються особини з пегим забарвленням, а також меланісти (абсолютно чорні) і альбіноси (абсолютно білі примірники).

Линька

Розглядаючи опис білки, варто відзначити, що двічі в рік, як і багато інші тварини, вони змінюють хутро. По весні це відбувається, найчастіше, у квітні-травні, з осені – протягом усього сезону. Весняна линька у білок проходить, починаючи від голови до основи хвоста. Осіння линька йде у зворотному напрямку – від кореня хвоста до голови. Таким чином, хвіст у цих тварин линяє один раз в році.

Процес линьки, як і у інших ссавців, залежить від тривалості світлового дня. Коли вона змінюється, гіпофіз тваринного виробляє особливий гормон, який впливає на активність щитовидної залози. Завдяки цьому і починається линяння.

Дивіться також:  Що таке электив в школі? Елективний курс. Відмінність электива від факультативу

Терміни і тривалість цього процесу не є постійною величиною. Вони залежать від погодних умов і кількості корму. Якщо його багато, зміна вовняного покрову у білок раніше починається і швидше закінчується. Від кліматичних умов і від кормової бази залежить також якість нового хутра.

Спосіб життя

Білки – одиночні тварини, збиваються в зграї лише під час масових міграцій. Боротьбу за територію зі своїми родичами не ведуть, свої індивідуальні ділянки не охороняють. Основну частину життя проводять на деревах. На землі тварини почувають себе тривожно, пересуваються з побоюванням, короткими стрибками і перебіжками. Помітивши небезпеку, ховаються вище в густій кроні дерев.

Найбільшу активність білки проявляють вранці і ввечері, коли вони зайняті пошуком їжі. На це йде левова частка їх активного часу.

Володіючи прекрасною стрибучістю, ці маленькі спритні тваринки безстрашно здійснюють багатометрові «перельоти» з гілки на гілку, використовуючи в якості керма свій пухнастий хвіст. Кращим «літуном» серед білок є летяги. Між передньою і задньою лапою з обох боків тулуба у летяг є перетинка, що дозволяє їм планувати, перетворюючи свої стрибки майже в реальний політ.

Біляче житло

Свої житла білки завжди облаштовують на деревах, воліючи використовувати для цієї мети дупла. Не знайшовши підходящого притулку, звірятко будує гніздо кулястої форми, розташоване високо над землею серед густого листя. Всередині біляче житло вистилається сухою травою, листям, утеплюється мохом або лишайником.

Гніздо має два входи, один з яких розташовується з боку стовбура, щоб білка мала можливість втекти в разі небезпеки. У сильні холоди в одному такому будиночку збирається кілька звірів, вхід закривається мохом, і це рятує тварин від замерзання.

Зазвичай у білок є до півтора десятків жител, які їм доводиться часто міняти, імовірно, рятуючись від паразитів. Якщо у самки є білченята, вона переносить їх на нове місце в зубах.

Дивіться також:  Датчик загазованості і сигналізатор: види та функції

Харчування

Чим живиться білка в лісі? Основу її раціону складає рослинна їжа – насіння хвойних дерев, свіжі та сушені гриби, в південних районах – горіхи і жолуді. При нестачі основних видів корму білки можуть вживати в їжу бруньки і пагони дерев, бульби і кореневища різних рослин, ягоди, лишайники. Ранньою весною, в шлюбний період білки починають вживати тваринну їжу – комах і їх личинок, жаб, пташині яйця і самих пташенят.

Про запасливості білок знають всі. Напередодні зими вони заготовляють горіхи, жолуді і шишки, ховаючи їх у дуплах або зариваючи під корінням дерев. Про свої запаси білка забуває. На них випадково натрапляє або вона сама, або інші мешканці лісу. Зате вона може відшукати під півтораметровим шаром снігу «комори», зроблені мишами, бурундуками або кедровками.

Розмноження

Білка звичайна або векша приносить потомство, зазвичай, двічі на рік. На півдні ареалу трапляється й по три посліду. Лише якутська білка виводить дитинчат раз в рік. У шлюбний період прихильності самки досягають від трьох до шести самців. Вони ведуть себе агресивно по відношенню до суперників, бурчать і стукають лапами по гілках.

Найсильніший отримує право на спаровування з самкою, після чого вона будує гніздо. В ньому через 36-37 днів і народжуються білченята. Кількість дитинчат може бути від трьох до десяти, зазвичай у другому посліді їх буває більше, ніж у першому. Білченята народжуються голими і сліпими, кожен з них важить близько 8 р. Мати годує їх молоком близько півтора місяців. У віці близько 9 тижнів малюки починають вести самостійне життя.

Розглянувши опис і спосіб життя цікавого лісового мешканця, яким є тварина білка, можна ближче ознайомитися з особливостями цього виду.