Горбатий кит: фото, розміри, де мешкає?

Горбатий кит — це велике морське тварина загону китоподібних. Інакше це ссавець називається горбач або довгорукий смугастик. Спинний плавець тварини має форму горба, також кіт часто вигинає спину під час пірнання. Можливо, з цим і пов’язана назва цього морського звіра. Тварина має досить незвичайні звички. Воно здатне здійснювати міграції на величезні відстані і видавати в шлюбний період звуки, схожі на спів. Розглянемо докладніше спосіб життя горбача.

Зовнішній вигляд

Горбач — це величезна морський ссавець, що належить до сімейства полосатиковых китів. Розміри горбатого кита в середньому складають близько 13,5-14,5 м в довжину. При цьому самка зазвичай крупніше за самця приблизно на 1 м. найдовші особини досягали габаритів 18-19 м. Вага цієї тварини може становити до 30 тонн.

Така величезна маса тіла пов’язана з великою кількістю жиру під шкірою тварини. Тільки одна жирова тканина кита важить не менше 7 тонн.

Близько 1/4 довжини горбача займає велика голова з потужними щелепами. Вона покрита виростами, схожими на шишки. Спинний плавець цього ссавця має вигнуту форму і нагадує горб. Черевна частина туші, горло і спинні плавці вкриті наростами, схожими на великі бородавки. Тіло кита розширено спереду, але досить вузьке з боків. Живіт має кілька обвислу форму.

Колір тіла тварини варіює від темно-сірого до коричневого і чорного. Дуже рідко зустрічаються альбіноси, такі кити мають повністю білу забарвлення.

Фото горбатого кита можна побачити нижче.

Як і інші китоподібні, горбач випускає фонтан, коли піднімається на поверхню води. Форма струменя нагадує букву V. Висота фонтану може досягати триметрової висоти.

Цей вид кита має потужний цедильный апарат. З його допомогою тварина фільтрує видобуток. Пластини його уба можуть досягати в довжину приблизно 80-100 див Їх кількість становить понад 400.

Дивіться також:  «Надприродне» 13 сезон: дата виходу серій

Середовище існування

Де мешкає горбатий кит? Це тварина можна зустріти по всьому Світовому океану. Горбані не живуть тільки біля берегів Арктики і Антарктиди. Цей вид китів не любить занадто холодний клімат.

Однак найчисленніша популяція горбачів живе в Південних широтах. Тут вони живуть цілими зграями. При цьому горбатий кит не любить осілий спосіб життя. Це тварина часто мігрує і може пройти тисячі кілометрів.

Міграції

З чим пов’язані міграції цих морських гігантів? Горбаті кити спрямовуються в інші широти в пошуках їжі. У північних тварин це відбувається в літні місяці. Вони можуть подорожувати на відстань близько 6000-8000 км. Такий довгий шлях займає не менше 1-1,5 місяців. Під час міграції тварини можуть тривалий час обходитися без їжі, харчуючись своїм власним жиром.

У зимові місяці міграції пов’язані зі спарюванням. Наприклад, горбаті кити в Домінікані з’являються в середині січня і живуть в теплому Карибському морі до березня. Сюди припливають тварини з північних широт, щоб обзавестися потомством. На півострові Самана розташований спеціальний центр по спостереженню за горбачами Багато туристів приїжджають в республіку Домінікана саме взимку, щоб відвідати екскурсію на китів. Стежити за рухами цих тварин у воді дуже захоплююче! Нижче можна побачити відеозапис з екскурсії на китів.

Спосіб життя

Горбачі живуть стадами. Однак такі групи непостійні і часто розпадаються. Під час міграцій кити годуються поодинці або невеликими зграйками.

Поодинці ці тварини зазвичай не нападають на людину. Агресія у горбача проявляється в основному в період розмноження. Відзначалися випадки, коли зграї китів нападали на судна, що проходять повз. Тварина висловлює погрозу, коли б’є хвостом по воді або випускає на поверхню води велику кількість повітряних бульбашок.

Горбачі живуть близько 45-50 років. Ці тварини не так быстроходны, як інші кити. За 1 годину вони можуть проплисти близько 8-15 км. Однак горбачі дуже грайливі і рухливі. Вони люблять виринати практично повністю, а потім з гучним плескотом кидатися назад у воду.

Дивіться також:  Що таке діалог і монолог? Види, приклади

Харчування

Горбачі харчуються ракоподібними, морськими молюсками і рибою. У цього виду китів існує кілька способів полювання:

  • Тварина розкриває пащу і запливає в зграю рибок. Кіт захоплює здобич разом з водою. Потім ця маса проходить через китовий вус, і риби затримуються на пластинах, звідки горбач їх злизує язиком. Так тварини полюють поодинці.
  • Кіт приголомшує видобуток сильним ударом хвоста.
  • Зграйка китів оточує косяк риб і б’є по воді плавниками. Створюється піна, з якої видобуток не може вибратися. Потім кожен з горбанів по черзі пірнає і ковтає рибу.
  • Група горбачів видихає повітря. На воді з’являється безліч бульбашок. Це дезорієнтує видобуток. Потім кожен з китів поринає і поїдає рибу або планктон.
  • Групова полювання більш характерна для китів, що мешкають в північних морях. У південних широтах тварини частіше добувають собі їжу самостійно.

    Розмноження

    Період спарювання у південних горбачів настає у весняно-зимовий період. У північних особин розмноження відбувається влітку та восени. Навколо самки збираються кілька самців і борються за неї. В цей період між китами нерідко відбуваються бійки.

    Вагітність у самки триває 11-11,5 місяців. Для цих тварин характерним дуже швидке зростання ембріона. За 1 місяць зародок збільшується на 17-35 див. Новонароджений кіт з’являється на світло з довжиною тіла 4,5 м і вагою 700-2000 кг.

    Зазвичай самка народжує одного дитинчати протягом року. Малюк залишається при матері до 11 місяців. Самці не беруть участі в турботі про потомство.

    До віком 5-6 років дитинчата стають статевозрілими. Їх довжина тіла до цього моменту досягає 12 м. Однак повна фізична зрілість у горбачів настає лише до 10 років.

    Цікаві факти

    Горбаті кити — це унікальні тварини. Вони є об’єктом дослідження зоологів. Вчені встановили наступні цікаві факти про горбачах:

    Дивіться також:  Адольф Гітлер: біографія, фото, картини
  • На нижній частині хвоста у кожного кита є свій унікальний малюнок. Він подібний до узору людської долоні. За цим малюнком можна ідентифікувати тварину.
  • Вік кита можна визначити за кількістю шарів у вушний пробці.
  • Під час міграцій горбачі використовують навігаційні механізми, які невідомі науці. Вони дозволяють тваринам ніколи не збиватися з шляху під час подорожей.
  • Горбачі видають звуки, схожі на спів. Вони можуть виконувати такі «пісні» як поодинці, так і хором. Така поведінка відзначається в період спарювання. Точно невідомо для чого призначені ці звуки. Вчені припускають, що таким чином кити відлякують інших самців. Також можливо, що таким чином горбачі намагаються привернути самку. Дослідники встановили, що «спів» китів по структурі подібно до людської мови. У ньому можна виділити окремі слова, які складаються в речення. Запис цих звуків можна прослухати на відео нижче.
  • Вороги і чисельність популяції

    Природними ворогами горбатого кита є касатки і акули. Однак вони зазвичай являють небезпеку для молодих горбачів і дитинчат. Доросла тварина здатне впоратися з такими хижаками.

    Чисельність горбачів значно скоротилася до середини XX століття в основному через безконтрольного промислу. Цих величезних морських тварин люди знищили заради видобутку жиру. В даний час полювання на цей вид кита заборонена. У світі налічується близько 40 — 60 тисяч горбачів. Тварина занесена в Червону книгу, однак його зараховують до «благополучним видами». Це нечисленний морський звір, однак на сьогоднішній день він не знаходиться під загрозою зникнення.