Де живе скунс, на якому материку?

Цей невеликий звір має найбільш страшним і смердючим зброєю, з-за якого його бояться навіть великі тварини, адже він користується ним при найменшій небезпеці. Відповіді на питання про те, де живе скунс, хто його вороги, і можна приручити, можна знайти в даному оповіданні.

Ареал проживання

На питання про те, на якому материку і де живе скунс, можна відповісти однозначно – в Америці, ареал його поширення тягнеться від південних штатів США і Мексики до Канади на півночі. У дикій природі ці тварини водяться тільки в лісах і на рівнинах, зрідка піднімаючись у гори до висоти не більше 2-3 км над рівнем моря. Для житла вони часто вибирають собі нори, побудовані або кинуті іншими ссавцями подібного розміру, наприклад барсуками.

Характер у скунсів дуже незалежний і гордий, адже вони мають непереможну зброю – пахучі анальні залози, які виділяють особливий секрет з жахливим і стійким запахом. Вони можуть наносити його на відстань до 6 метрів, але, як правило, намагаються цілитися в очі супротивника. При найменшій загрозі звірятко вигинає спину, клацає зубами, а потім піднімає вгору свій гарний пухнастий хвіст і, розвернувшись спиною до ворога, розбризкує в нього пахучий секрет, причому з високою точністю.

Опис та види

Відповідно до сучасної систематики, всі скунси належать сімейству скунсовых (Mephitidae). Воно в даний момент складається з чотирьох родів і дванадцяти видів. Ось найпоширеніші:

  • Смугастий скунс (Mephitis mephitis) — самий численний вид, він багато де мешкає, має характерну чорне забарвлення та білі смужки, що проходять по спині до самого хвоста, розмір дорослої тварини — 30-40 см в довжину, довжина хвоста — до 43 см, маса — до 5 кг.
  • Мексиканський або капюшонный (Mephitis macroura) — водиться на території Мексики та в південних регіонах США, відрізняється довгою і м’якою шерстю, що навколо голови утворює «капюшон», вага близько 900 м, в їжу вживають комах, дрібних тварин, рослини і навіть опунції (різновид кактусів).
  • Східний (Spilogale putorius) або плямистий скунс, поширений в північній і центральній частині материка, по всьому тілу на чорному фоні розкидані білі плями, також його називають мексиканським скунсом, є найменшим представником сімейства, вага — близько 1 кг.
  • Свинорылый (Mephitidae Conepatus) — самий великий вид, важить до 4,5 кг, зовні схожий на смугастого. Однак має морду конічної форми і широкий лисий ніс, забарвлення шерсті відрізняється, присутня широка біла смужка уздовж спини, хвіст білий.

  • Південноамериканський скунс (Conepatus Chinga). З назви відразу зрозуміло, на якому материку і де мешкає скунс цього виду: це такі країни, як Парагвай, Аргентина, Чилі, Перу. За характером і способу життя нагадує смугастий вигляд, однак звірі більш великі, в довжину можуть досягати 90 см, вага 2,2-4,5 кг. Забарвлення схожий: по спині від потилиці йдуть дві смуги, хвіст абсолютно білий.
  • Зондська смердючий борсук (Mydaus javanensis), якого вчені з 1997 р. відносять до сімейства скунсовых, живе на Індонезійських островах, схожий більше на борсука звичайного, проте його характер і метод захисту аналогічні.
Дивіться також:  Що таке іонізація: визначення, функції, методи та особливості

Розглянемо деякі види докладніше.

Смугастий скунс: спосіб життя

Це найпоширеніший вид сімейства. Статура у цих звіряток досить міцне, короткі лапи оснащені гострими кігтями для риття нір, а хвіст дуже пухнастий. Його хутро жорсткий і густий, прикрашений двома широкими білими смугами, що йдуть від голови по всій спині до хвоста, рідше трапляються чисто чорні або білі тварини. Територія, де мешкає смугастий скунс — Північна Америка, Канада і Мексика.

Скунси відносяться до всеїдних хижакам, на полювання вони виходять в нічний час і для вистежування її використовують чуйний слух і гарний нюх, тому що зір у них дуже слабка: на відстані 3 м вони вже практично нічого не розрізняють.

Основна їжа — комахи (до 70%), дрібні гризуни, ящірки, жаби, а також ягоди, горіхи, плоди і трава. В принципі вони їдять все, навіть черв’яків і змій, отрута яких виробили стійкий імунітет. При нагоді не гребують поїданням падали. На здобич вони влаштовують засідку, довго очікуючи появи звірів, потім стрімко стрибають і хапають її гострими зубами і пазуристими лапами.

Скунси також є ласунами: вони люблять ласувати медом і навіть самими бджолами, залишаючись недоступними для їх жалять укусів завдяки своїй довгою і густою шерстю. Єдине вразливе місце — це ніс і морда.

Там, де мешкають скунси, ви завжди знайдете невеликі нори. У них вони селяться невеликими сім’ями або по одному. У літній час В основному живуть поодинці, а в зимовий — в одній норі може оселитися сім’я з одного самця та 10-12 самок. У ці місяці вони майже не виходять з нір, тому восени, ближче до настання холодів, тварини намагаються накопичити хороший запас підшкірного жиру, який в майбутньому допоможе їм пережити зиму.

Навесні (зазвичай в березні) вони виходять зі своїх «зимових квартир» і ведуть активний спосіб життя, полюючи і надолужуючи втрачені місяці. Вони прекрасні плавці, а ось по деревах лазити майже не вміють.

Запах скунса

Специфічна особливість цієї тварини — неприємний запах, який має специфічний секрет, що виділяється анальними залозами. Саме через цю особливість тварина прозвали «американської вонючкою». Секрет має маслянисту текстуру, його запах нагадує той, що виходить від тухлих яєць, до складу входить кілька хімічних сполук, у тому числі бутилмеркаптан, етилмеркаптан. При сильному вітрі запах поширюється на відстань до двох кілометрів від джерела.

Дивіться також:  Косметика H2O: відгуки покупців і косметологів

Після потрапляння на одяг або інші предмети позбавитися від запаху надзвичайно складно, деякі люди навіть вважають за краще викинути зіпсовані речі. Хоча в США створені спеціальні миючі засоби, допомагають усунути цей «аромат». Народна суміш, допомагає позбавитися від запаху на одязі, складається з соди, мила і пероксиду водню, звичайною водою ця рідина не змивається.

Якщо струмінь секрету потрапляє в очі, то можлива тимчасова сліпота, яка супроводжується сильним печінням, сам запах тримається протягом декількох тижнів. У людей, які вдихнули його, може спостерігатися головний біль, блювота і нудота і навіть хворобливі відчуття в очах.

Однак після одноразового використання свого хімічної зброї, скунс стає практично беззахисним на 8-10 днів. Саме стільки часу потрібно організму для відновлення запасу пахучого секрету.

Вороги

На американському материку, де живе скунс, серед ссавців у нього практично немає ворогів. По недосвідченості на нього можуть напасти молоді хижі тварини: лисиці, койоти, пуми, однак, отримавши «смердючий постріл» прямо в ніс, більше вони цього робити не будуть.

Зате вороги у скунсів є серед хижих птахів. До таких належать віргінські пугачі, краснохвостые сарычи, ямайські канюки, які не мають доброго нюху, і тому секрет, що виділяється скунсами, для них не страшний. Вони пікірують з висоти на звіра і чіпляються пазурами йому в спину, так що він стає абсолютно безпорадним, і скористатися своїм захистом не в змозі.

Коли в СРСР у 1930-ті роки вчені зробили спроби переселення цих тварин та акліматизації на європейському материку, де для проживання скунсів існує схожий клімат, то місцеві хижаки їх швидко знищили. Вони не були знайомі з їх захисним пристосуванням, а тому не побоювалися.

Розмноження

Сімейство скунсів є полігамним, єдиний самець заводить «гареми» з декількох самок. Шлюбний період у самок буває раз на рік і триває три дні, причому після запліднення (кінець зими – початок весни), часто настає ембріональна діапауза. Вагітність може тривати від 60 до 80 днів в залежності від терміну попадання ембріона в матку, потім в середині літа з’являється потомство з 6-10 дитинчат.

Перед пологами самка впорядковує собі лігво під землею або серед каміння, утеплюючи його сухою травою. Малята народжуються сліпими і голими, харчуються тільки молоком, обходитися без матері вони не здатні. Але вже через тиждень відкривають очі, через чотири — вміють ставати в бойову стійку, задерши хвіст, а через два місяці молодь вже стає самостійною і боєздатною.

Дивіться також:  Крок-месьє: рецепт приготування французького гарячого бутерброда

Живуть у природі скунси недовго, всього 2-3 роки. Пов’язано це з хворобами, яким вони сильно схильні: сказ, чума та туляремія, до того ж ці тварини часто потрапляють під проїжджаючі машини на автострадах. В домашніх умовах можуть жити довше — до 10 років.

Східний плямистий скунс

Плямистий (східний) скунс має дуже гарне забарвлення шерсті: на чорному тлі смугою розташовані білосніжні плями, один з яких розташовується на лобі і кілька обов’язково на вухах. Ареал його проживання розтягнувся від Мексики до Канади. Рівнини, луки з високою травою, лісові і пустельні райони — ось, де живуть скунси цього виду. Людей вони не бояться і часто заходять у двір, відвідують сміттєві баки, можуть забратися на горище.

Як і смугастий вигляд, плямисті звірі полюють вночі, проте, на відміну від перших, люблять лазити по горах і забиратися на скелі. Притулку вони часто влаштовують всередині порожніх дерев, рідше — в норах. При найменшій загрозі плямистий звір приймає оригінальну акробатичну позу, стоячи вертикально на передніх лапах догори хвостом. Якщо таке залякування не допомагає, то в хід йде «ароматний» постріл.

Зондська борсук

Смердючий борсук або теледу мешкає на островах Південно-Східної Азії (Борнео, Ява, Суматра і ін). Зовні він схожий на звичайного борсука, однак морда свиноподобная з голим кінчиком носа, хвіст короткий, шерсть 3-4 см завдовжки чорного або коричневого забарвлення. Нагорі голови прикраса у вигляді білої плями.

Смердючими цих тварин прозвали за те, що при небезпеці вони, як і скунси, вистрілюють погано пахне рідина із залоз під хвостом. Харчуються вони підземними частинами рослини, личинками і комахами, рослинами, пташиними яйцями, падлом.

Зміст скунсів в домашніх умовах

Одомашнювати диких скунсів почали ще кілька століть тому корінні індіанські жителі. Останні десятиліття в США існують розплідники цих тварин, де живуть скунси і де їх успішно розводять для утримання в якості домашніх вихованців. Щоб уникнути неприємних і смердючих «несподіванок», анальні залози їм видаляють.

Популярність їх у американців пояснюється ще і тим, що ці тваринки не викликають алергії, на відміну від собак і кішок. До того ж харчування і утримання цих тварин не викличе особливих турбот, і вони легко приручаються.

Проте в деяких штатах США утримання їх в будинку категорично заборонено з-за частих інфекційних хвороб, небезпечних для людини.