Де живе білка в природі?

Звір невеликого розміру, зі струнким, видовженим тілом і великим пухнастим хвостом – це загальний опис білки. Де живе білка? Практично скрізь, на всіх континентах і майже у всіх країнах світу.

Місця проживання

Білка має величезне видове розмаїття. Кожен вид характерний для певного регіону.

Для Мексики, частини Америки (Арізона, Юта, Колорадо) характерна білка Аллена і Аберта. У лісах Арізони зустрічається арізонська. На сході і півдні Мексики є золотистобрюховая. У Південній Америці живуть гаванська, вогненна і краснохвостая білки. В Північній Америці (на півночі Канади) є карликова. З недавнього часу вона почала активно заселяти територію Італії, Ірландії, Англії і Шотландії. У Центральній Америці є строката і західна сіра білка. В субтропіках (в Мексиці і на Тихоокеанському узбережжі) зустрічається білка Коллье.

Але найпоширеніший вид – білка звичайна, яка заселяє практично всю Євразію і Східну Європу.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла звичайної білки становить від 19,5 до 28 сантиметрів, а хвіст може досягати 19 сантиметрів, що становить 2/3 всього тіла. Вага тварини складає від 250 до 340 грам.

Вуха у всіх особин довгі, з китицями, голова кругла, чорні очі. Передні лапи, черевце і мордочка мають вібриси, які дуже чутливі. Кігті на всіх пальцях гострі і чіпкі. Задні кінцівки довше передніх.

На літо білки змінюють хутро. Річний хутро більш короткий і рідкісний у порівнянні з зимовим. При цьому забарвлення теж змінюється. Взимку хутро набуває коричневого відтінку, а влітку він рудий.

Білка на території Росії

Де живе білка на території Росії? Це тварина можна зустріти у всіх лісах Сибіру, в Європейській частині Росії і на Далекому Сході. У 20-ті роки минулого століття вона потрапила на Камчатку і стала звичайним тваринам для цієї частини країни.

Російські підвиди:

Назва

Території, де живе білка

Північноєвропейська

Карелія і Кольський півострів

Формозова

Новгород, Перм, на берегах річки Печори і Двіни

Середньоросійська або векша

Новгород, Псков, Вязьма, Пенза, Калуга, Перм

Федюшина

Захід РФ, північна Білорусь

Українська

Північ України і прилеглі області Росії, Воронезька і Смоленська області

Башкирська

Башкорстан, Північний Урал і Оренбурзька область

Білка-телеутка

Північний Казахстан, Литва, Середня смуга Росії

Західносибірська

Центральна Сибір

Енисейская

Лівий берег річки Єнісей

Якутская

Якутія, Камчатка, верхів’я річок Алданом, Олени, Витимом

Анадырская

Анадырский півострів

Алтайська

Гори і передгір’я Алтаю, Тарбагатая і Саян, Кавказ

Калбинская

Алтай – схили хребта Калбинского

Забайкальская

Північна Монголія і Забайкаллі

Маньчжурська

Північно-східний Китай, Хабаровський край і південне Примор’я

Сахалінська

Південь Хабаровська краю, Сахалін, Амурська область і Шантарские острови

Дивіться також:  Дерев'яний брус: види, властивості, характеристики, переваги і недоліки

Харчування, спосіб життя

Незалежно від регіону, де живе білка, вона є типовим представником лісу, рухомим і вертким звірятком. Чудово пересувається по гілках дерев і може стрибати на відстань до чотирьох метрів.

У період гону і безсніжні зими білки опускаються на землю і пересуваються там прыжкообразными кроками на відстань до одного метра. Якщо на грунті сніг, то пересувається білка по деревах. При найменшій небезпеці відразу ж ховається на деревах.

Пік активності припадає на ранок і вечір, саме тоді вона занурюється в процес пошуку їжі. Якщо погода морозна або дощова, то може не залишати тривалий час місце, де живе.

Чим живиться білка? Основу раціону складають насіння деревних порід. Кращі кормові умови в мішаних, хвойно-широколистих лісових масивах. Тварина любить ялинники, кедровники і пихтачи. У теплих регіонах, в тому ж Криму і на Кавказі, змогла освоїти культурні ландшафти, виноградники та штучні садові посадки.

Житло

Де живе білка: в дуплі або гнізді? Якщо тварина проживає в листяних масивах, то селиться в дуплах, куди натаскує м’яку підстилку з трави і лишайників. У хвойних лісових масивах будує кулясті гнізда. Робить вона їх з гілок, трави, сухого листя, моху і власної шерсті. Такі гнізда можна помітити на розвилках гілок на висоті вище 7 метрів від землі. У міських умовах білка може селитися навіть в шпаківнях. Будівництвом займаються жіночі особини, а самці займають занедбані місця проживання самок або великих птахів.

Зазвичай в одній білки є кілька гнізд, кількість яких може досягати 15 штук. Гнізда білка змінює регулярно, через кожні 2-3 дні. Своїх дитинчат самки переносять в зубах.

У місцях, де живуть білки взимку, можна зустріти від 3 до 6 особин, враховуючи, що це поодинокі представники фауни.

Дивіться також:  Вітаміни для печінки: назва препаратів, особливості застосування

Тривалість життя

Якщо тварина живе в неволі, то його вік може досягати 10-12 років, проте для диких особин це величезний термін. Для територій, де живуть білки в лісі, середній вік становить 4 роки. Хоча кількість таких особин дуже маленьке, не більше 10%.

Найбільш висока смертність спостерігається у дитинчат тварин і досягає 75-85%. Найважче їм пережити першу зиму.

Вороги

У дикій природі на білок полюють сови, яструби-тетерев’ятники і лісова куниця. На далекому Сході на звірів полюють лисиці, соболі. У міських умовах основний ворог – кіт. Однак ні хижаки, ні коти особливого впливу на популяцію не надають. Частіше білки гинуть від туляремії та кокцидіозу, бліх і кліщів.

Розмноження

Незалежно від того, де живе білка (в дуплі або в гнізді, в лісі чи в парку), тварина є дуже плідним. У середній частині нашої країни білки приносять 1-2 посліду за рік. На півдні ця цифра може досягати 3, а там, де холодніше, наприклад, в Якутії, може бути тільки 1 виводок.

Сезонність розмноження повністю залежить від широти і кормових умов території проживання. Виводить дитинчат білка в кінці січня або в кінці серпня.

Вагітність триває звірка близько 35-38 тижнів, а годування молоком — до 50 днів після народження. В одному виводку може бути від 3 до 10 дитинчат.

Статева зрілість самки настає на 9-12 місяць життя. Після народження дитинчат білка не відразу «шукає» самця, деякий час відгодовується.

Білка-летяга

У лісах нашої країни є і досить унікальні тваринки, яких не так вже й просто помітити. До такого представника фауни відносять білку-летягу, яка веде прихований спосіб життя.

Назву свою тварина отримало із-за можливості практично перелітати між гілками дерев. Так спритно стрибати у не виходить із-за наявності на лапках великих перетинок. Вони являють собою шкіряні і дуже жорсткі складки, расправляющиеся в процесі польоту. Природно, що білка не вміє літати, але саме перетинки дозволяють їй довше затримуватися в стрибку.

Дивіться також:  Гірський лев: фото і опис, ареал проживання, розмноження і харчування

Унікальні перетинки дозволяють перестрибнути білку з одного дерева на інше. Дерева ці можуть знаходитися на відстані 50 метрів (при висоті до 20 і більше метрів). Якщо є попутний вітер, то стрибок вийде ще більше. І найцікавіше, що тварина навіть може поміняти напрям, поки що перебуває в стрибку. Такі маневри можливі із-за довгого і пухнастого хвоста.

Розміри та загальна характеристика

Білка-летяга дещо менше звичайної. Найбільш великі особини можуть досягати 20 сантиметрів, а хвіст — не більше 11 см Вага не перевищує 140 грам. Але (порівняно із звичайною білкою) у летяги дуже великі очі.

Шість звірка дуже густа, з сріблясто-попелястим відтінком на спинці, іноді бурим. Черево світліше, попелястого відтінку.

Місця, де живе білка летяга, – це вся середня смуга Росії, Сахалін, Далекий Схід і Фінляндія. Віддає перевагу хвойні посадки, але також живе в листяних лісах. Головне, щоб ореол проживання був оточений березами та осиками, любить блека ще і вільху. Відповідно, раціон харчування складається з сережок берези і осики, насіння шишок ялини і сосни. Як і інші види білок, летяга любить лісові ягоди і гриби. Деякі спостереження підтверджують, що летяга може вживати яйця дрібних тварин і птахів.

Звірятко веде переважно нічний спосіб життя. За прожитком тварина виходить з настанням вечора.

У природному середовищі у звірка є вороги – сови, тхори, куниці й пугачі. Якщо летяга побачить людину, то вона щільно притискається до столу дерева і практично не дихає, поки не мине небезпека.

В межах зоопарку звірок може прожити 10 років, у природному середовищі — не більше 5 років.