Гренландський тюлень де живе, чим живиться

Ця стаття присвячена гренландскому тюленя. Вона розповість про те, де живе, чим живиться, як пересувається на суші і під водою це тварина, а також про те, хто такі бельки, зеленці і сєркі. Наведено опис гренландського тюленя і цікаві факти його життя.

Інакше званий лысуном даний вид морських ссавців досить поширений в арктичних водах. Зоологи це тварина відносять до сімейства справжніх (чи дійсних) тюленів.

Головна відмінність гренландського тюленя від інших представників групи ластоногих (а це моржі, морські леви і котики) в тому, що вони не мають вушної раковини. Замість них з боків голови у них лише маленькі отвори.

Опис

Найбільша довжина тіла лисуна досягає двох метрів (звичайна – 180 см) при масі понад 150 центнерів.

Характерне забарвлення не дозволить сплутати це тварина з іншими представниками виду. Основний колір шерсті – сріблясто-сірий, але голова чорна, а в області плечей з обох боків проходять чорні ж смуги. У цілому цей візерунок нагадує арфу, ось чому по-англійськи цей вид називають Harp seal, що означає арфа-тюлень. Втім, самки не мають настільки помітним прикрасою шкури – їх “арфа” може розпадатися на окремі плями і забарвлення мати побледнее.

Під шкірою у гренландського тюленя знаходиться товстий шар жиру (ворвані), серед інших відіграє роль теплоізоляційного шару, який дозволяє тваринам легко переносити холод арктичних вод.

Ці істоти володіють прекрасним зором і відмінним нюхом. Під водою вони здатні розвивати цілком пристойну швидкість, що допомагає їм у полюванні.

Тривалість життя гренландського тюленя в дикій природі складає не більш 20 років.

Ареал

Лысуны, як і інші ссавці, що відносяться до цієї групи, живуть в арктичних морських водах. Зазвичай вони воліють триматися у кромки льоду, особливо якщо це дрейфуючі льоди. Для розмноження або просто відпочинку тварини виповзають на лід.

Дивіться також:  Сигарети Rothmans: історія, види та відгуки

На питання про те, де мешкає гренландський тюлень, відповісти не так вже й просто. Вченим відомі три окремі популяції лысунов в залежності від місця проживання і розмноження. Що це за залежність? Справа в тому, що всі тюлені для продовження роду мігрують в райони, що знаходяться південніше.

Наприклад, живуть у звичайний період в Баренцевому і Карському морях в шлюбний мігрують в Біле море. Там, на великих крижинах вони утворюють “захищені залежки”, де самки можуть полювати і вигодовувати своїх дитинчат.

Інша популяція цих тюленів мешкає у канадських і гренландських узбереж Атлантичного океану, а шлюбний період проходить для них у Лабрадора і Ньюфаунленда, в затоці Святого Лаврентія.

Нарешті, ще одна група особин даного виду водиться поблизу норвезького архіпелагу Шпіцберген і берегів східної Гренландії. “Грати весілля” вони відправляються до острова Ян-Майен, що знаходиться між Гренландським і Норвезьким морями.

Їжа для гренландського тюленя

Всі ластоногі м’ясоїдні. Зоологи вказують на їх спорідненість з різними псовыми – собаками, лисицями, вовками, койотів і навіть ведмедями.

Дорослі тюлені зазвичай тримаються разом і воліють полювати спільно. А чим харчується гренландський тюлень? Влітку їжею для нього є риба, ракоподібні та молюски. Серед останніх предпочитаемыми будуть кальмари, восьминоги, лобстери. У зимовий період раціон майже повністю складається з оселедця, мойви, морського окуня та ін

Плаває і повзає

Природа створила тюленя твариною, що живе в основному в водної стихії. Його тіло веретеноподібної форми з ластами і хвостом пристосоване для швидкого пересування під водою. Ворвань також сприяє кращої обтічності тіла.

Перед тим як пірнути (а глибина занурення у воду тюленя може становити близько 200 метрів), це тварина здійснює серію прискорених вдихів, прагнучи наповнити кров киснем, але перед зануренням залишає в легенях лише мінімум повітря, щоб той не виштовхнув його з води і не завадив полюванні. Під водою морський мисливець здатний перебувати від 5 до 15 хвилин.

Дивіться також:  Картопляний суп: рецепт приготування

Як же пересувається гренландський тюлень по суші? Справа в тому, що у всіх тварин цього виду і справжніх тюленів взагалі задні ласти не можуть згинатися і подворачиваться так, щоб можна було спиратися на них при ходьбі. Для того щоб переміститися з місця на місце по суші, вони змушені здійснювати хвилеподібні рухи тулубом.

Шлюбний період і народження цуценят

Як вже говорилося, для продовження роду гренландські тюлені відкочовує в райони, що знаходяться південніше, де збиваються великими колоніями на крижинах. У цій колонії можуть одночасно перебувати близько десяти тисяч особин. Тут самці, використовуючи свої ікла і ласти, влаштовують з суперниками шлюбні бої, борючись за дам.

Приблизно через 11 місяців у кожної з самок народжується з тюлененку. У цей період самки збиваються в свою “жіночу” колонію і вигодовують дитинчат самостійно, окремо від самців. А ті, віддалившись від турбот виховання підростаючого покоління, живуть також на іншій крижині, полюючи і відпочиваючи.

Самки тюленів хоч і мешкають поблизу один від одного, не приймають чужих цуценят, годуючи тільки свого і відштовхуючи чужинців. Але, повернувшись з полювання матуся легко знаходить свого ведмежати, де б він ні знаходився, по запаху.

Який він, дитинча тюленя?

Перші дні із-за впливу навколоплідних вод шерсть малюка біла зі злегка зеленуватим відтінком. Це зеленець. Новонароджений живиться молоком матері, яке в 12 разів жирніше за коров’яче, і швидко росте. Щодня він додає у вазі по парі кілограм.

Поступово шерсть його очищається і стає білого кольору. Цього ведмежати називають вже белек. Природа подбала про те, щоб маленький тюлень був малопомітний на снігу для хижаків – адже ні плавати, ні захистити себе самостійно він ще не може.

Дивіться також:  Магістральний нафтопровід "Дружба": історія та загальна інформація

Регулювання тепла в його тілі відбувається за рахунок постійного тремтіння. Крім того, волоски шерсті бельков, порожнисті всередині, майже прозорі і пропускають сонячні промені до самої шкіри.

Через 12 днів після народження самка перестає годувати ведмежати і взагалі забуває про нього. Ще через десять днів, вичерпавши свої жирові запаси, накопичені раніше, зголоднілий белек переживає першу линьку і стає серком, цим молодим тюленем з характерним для свого виду забарвленням. Тепер хутро його не намокає при зануренні в крижану воду, і він може самостійно полювати.