Імператорський пінгвін: фото і опис, середовище існування, спосіб життя і цікаві факти

Найбільша нелітаючий птах у світі – цей імператорський пінгвін. Тварина є справжнім символом Антарктиди. Ці унікальні птахи можуть добиратися до своїх «пасовищ» близько 300 кілометрів. Це дуже довгий і складний шлях, на шляху зустрічаються обмерзлі скелі і замети. Це соціальні птиці і якщо сильний вітер, то збиваються в купу, щоб було тепліше, створюють своєрідні дитячі садки.

Загальні відомості

Тварина віднесено до загону і сімейства Пигвиновых. Зростання імператорського пінгвіна становить — 112 сантиметрів, вага коливається від 20 до 40 кілограмів. Статеве дозрівання припадає на вік від 3 до 6 років. Розмножуються 1 раз на рік та у кладці тільки одне яйце, з якого з’являється пташеня в період від 60 до 100 днів.

Пінгвін – це суспільна тварина. Колонії формуються у кількості від 500 до 20 тисяч пар. Харчується рачками, рибою і каракатицями. Імператорський пінгвін живе в середньому 20 років. До речі, наукова назва виду в перекладі з грецької мови означає «безкрилий нирець».

Зовнішній вигляд

Це досить великий птах з широкою спиною і масивної грудною кліткою. У пінгвіна є невеликий хвостик і лапки. Голова невеликих розмірів, а шия витягнута. Дзьоб значних розмірів і довгий.

Тварина від промерзання оберігає товстий жировий шар, що досягає трьох сантиметрів. До того ж у птаха є оперення, що нагадує хутро дуже щільної структури, що оберігає тіло від сильних і холодних вітрів.

У місцях, де живе імператорський пінгвін, крім теплого «шати» потрібен спеціальний забарвлення, щоб не залишитися голодним і не бути з’їденим. У тварини спина забарвлена в чорний колір, а черевце білого кольору, але вже ближче до горла забарвлення яскраво-помаранчевий. Він дозволяє добре маскуватися від хижаків. Птах є чудовим плавцем.

Спосіб життя

Дивно, але це факт, що в суспільстві імператорського пінгвіна панує матріархат. У тварин обидві статі повністю помінялися ролями. Самка сама підшукує собі партнера, доглядає за вподобаним самцем. Надалі, тобто коли з’являється яйце, його высиживанием займається самець, а самка стає годувальником. Такий розподіл обов’язків у тварин зустрічається дуже рідко.

Дивіться також:  Аромат "Версаче Брайт Кристал": опис та відгуки

Тварини створюють навіть не зграї, а цілі колонії. Незважаючи на таку любов до спілкування з собі подібними, у період гніздування пара йде з колонії і повертається вже з новонародженим.

Середовище існування

Де мешкає імператорський пінгвін? Звичайно ж, на Південному Полюсі, в Антарктиді. Птахи можуть жити на крижинах, але на період гніздування вони обов’язково йдуть углиб Антарктиди. На сьогоднішній день налічується 38 колоній. На материку птахи селяться в місцях, де є природне укриття, яким може виступати скеля або крижина.

Вороги і раціон харчування

В місцях, де мешкає імператорський пінгвін, не так вже й багато живе тварин, тому у птиці практично немає ворогів. У воді і на узбережжі напасти на тварину може тільки ластівка і морський леопард. На пакових крижинах може напасти поморник, але небезпеку він несе тільки пташенят. До речі, від поморника гине близько ¾ всього потомства.

Раціон харчування тварин досить одноманітний і повністю складається з представників морських глибин, а це молюски, ракоподібні, риба.

Линька

Про імператорського пінгвіна можна сказати, що це птах унікальна у всіх відношеннях, навіть линька відбувається цікавим способом. Старі пір’я не відпадають до останнього до того моменту, поки нові повністю не відросте. У період линьки птах залишається на суші, так як покрив дуже ослаблений і водонепроникні властивості сильно знижуються. Процес зміни оперення відбувається один раз в році.

Розмноження та шлюбні ігри

Гніздування стартує на початку весни і триває 10 місяців. Дослідники, що проводили спостереження за птахами, поділяють процес на шість етапів:

  • Формування колонії і пар. Якщо самець і самка паровались в минулому році, то вони відшукують свою пару.
  • Кладка яєць та висиджування. Самка несе тільки одне яйце і йде на годівлю. Самець самовіддано голодує і насиджує яйце.
  • Самки повертаються, далі насиджують яйця або приймають вже вилупився малюка. Самці йдуть до моря. Пара знаходить один одного по голосу. Якщо ж пташеня вилуплюється до приходу матері, батько здатний його нагодувати. У нього є спеціальна залоза, що виділяє молоко. Прибула самка годує пташенят, отрыгивая їжу.
  • Годування та виховання підростаючого покоління.
  • Линька.
  • Розпад колонії і вихід у море.
  • Дивіться також:  Костюм домовичка для дитини. Повернення Кузі

    Цікавий факт, що у імператорських пінгвінів дуже міцні шлюбні узи, вони знаходять один одного по голосу. Якщо ж відбувається, що один з партнерів приходить пізніше до місця гніздування, а інший вже знайшов собі нового друга чи подругу, то новостворений шлюб розпадається.

    Шлюбні ігри тривають близько трьох тижнів. Як розповідають дослідники, то це дивовижне видовище. Пара може сидіти по кілька годин, щільно притиснувшись один до одного, або сидіти один навпроти одного, закривши очі. Птахи унікальним чином витягують шиї і навіть співають. В період гніздування над колонією піднімається шум, це співають серенади.

    Серед тварин прийнято дарувати подарунки коханій. Самець приносить камені до ніг обраниці, які в подальшому будуть служити матеріалом для створення гнізда. Але, як правило, у молодих самців це погано виходить, вони ще не мають правильно підбирати розмір каменів і приносять великі камені, на яких буде незручно сидіти яйце.

    Виховання потомства

    Вперше пташеня ступає на землю у віці п’яти тижнів від народження. Імператорський пінгвін для дітей створює своєрідний дитячий садок, у створенні якого беруть абсолютно всі члени колонії, навіть холостяки. А його створення обумовлене двома причинами:

  • Батькам необхідно ходити до моря, самим годуватися і годувати свого малюка, їжі якому вже потрібно більше.
  • Малюкам набагато тепліше, коли вони збиваються разом в купу. При цьому дорослі особини, які не пішли до моря, що оточують малюків щільним кільцем, зігріваючи їх, захищаючи від вітру і хижих птахів.
  • До п’яти місяців малюки змінюють оперення і вже не потребують опіки батьків і вихователів з дитячого саду, вони вирушають до моря. Але батьки їх не кидають і відправляються за ними, щоб підтримати при першому зануренні у воду.

    Дивіться також:  Слов'янська богиня Веста - символ оновлення

    Пересування у воді

    Пінгвіни вміють пересуватися трьома способами у воді:

    • плавати під водою;
    • вистрибувати з неї на сушу;
    • плавати на поверхні.

    Коли птах плаває на поверхні, то з тіла видно тільки спина й голова. Найкраще пінгвінам вдається плавати під водою. Вистрибувати з її допомагає опір повітря, так як воно менше, ніж опір води.

    Цікаві факти

    Імператорський пінгвін зносить яйце вагою 450 грам, а пташеня з’являється вагою 300 грамів. Птах пірнає на глибину до 265 метрів. За спостереженнями дослідників, серед тварин був встановлений рекорд, коли пінгвін протримався під водою 18 хвилин. У гонитві за здобиччю птах під водою розвиває швидкість до 60 кілометрів на годину.

    Высиживанием потомства займає самець. Приблизно через п’ять тижнів після появи пташеня він переходить в «дитячий садок», в якому є свої вихователі, які стежать за малюками, а батьки йдуть за їжею.

    Щоб захиститися від холодних вітрів, птахи збиваються в щільну групу, в якій всі члени поступово пересуваються, щоб обігріли все. Такі ж групи створюються і в «дитячих садках», тільки всередині неї завжди знаходяться пташенята, яких обігрівають дорослі особини.

    У імператорського пінгвіна дуже низький рівень агресії всередині колонії. Приміром, ті ж пінгвіни роду Аделі яро захищають свою територію від представників свого ж виду.

    Тварина пристрасно любить подорожувати, в місцях, де живе імператорський пінгвін, птах може проходити до 300 кілометрів, а це льоди, обмерзання і кучугури снігу, сильний вітер і мороз.

    Птах є дуже сильним тваринам. У нього великі м’язи, здатні зламати навіть ногу людини тільки одним помахом крила.

    Як і більшість тварин на планеті, у імператорського пінгвіна (крім природних ворогів) є ще один – чоловік. Аж до початку XX століття багато колонії, які були доступні людині, жорстоко знищували. На сьогоднішній день існує програма по збереженню виду, чисельність популяції практично повністю відновлена.