Дивовижні слони — де живуть і які таємниці зберігають

Слони – найбільші сухопутні ссавці нашої планети. Раніше їх предки заселяли величезні території, але сьогодні з 40 відомих науці видів цих тварин на планеті можна зустріти лише представників 2 з них (в деяких класифікаціях – 3 видів, але про це пізніше). Про те, де живуть слони сьогодні, які їх видові особливості і про деяких мало відомі факти з біології цих гігантів, піде мова в даній статті.

Систематичне положення

Сучасні слони — це ссавці з ряду хоботних, сімейства слонових (Elephantidae). Це сімейство сьогодні представлені усього двома родами – Loxodonta і Elephas, в кожному з яких по одному виду: африканські та індійські (або азіатські) слони. Правда, про те, скільки видів слонів мешкає на планеті, ведуться суперечки. Вчені до цих пір не прийшли до єдиної думки.

В деяких джерелах В окремий вид виділені лісові слони в Африці. Далі ми дамо характеристику всім цим видам. Так як лісові та африканські слони можуть схрещуватися і давати плодюче потомство, то це робить їх, швидше, підвидом, ніж окремим видом тварин.

Сучасні гіганти

Отже, сьогодні на планеті можна зустріти таких представників сімейства хоботних:

  • Саванний слон (Loxodonta africana) – найбільший представник виду. Рекордсмен – слон, застрелений в Анголі в 1974 році. Він важив 10,4 тонни. Середній самець важить до 7 тонн, самка – 5 тонн. Висота в холці до 3,8 метрів, а довжина тіла до 7,5 метрів. Відмітна риса – масивні ікла, які у самців досягають 2,5 метрів. Тіло світло-сірого кольору, голова з величезними вухами.
  • Лісовий слон (Loxodonta cyclotis) – порівняно недавно виділений в окремий вид. Висота в холці – 2,4 метра. Шкіра сірого кольору з досить густим, порівняно з «кузенами», волосяним покривом коричневого кольору. Ще одна відмінна риса – округлі вуха.
Дивіться також:  Все про засоси: як ставити, навіщо вони потрібні і як позбутися від них?

Ці два види – представники фауни африканського континенту. Вважається, що філогенетично ці 2 представника слонів розійшлися 2,5 мільярда років тому. Відмінності їх істотні, але головне, де живе слон. Саванные – мешканці саван, а лісові живуть в тропічних джунглях.

  • Індійський слон (Elephas maximus) – представник іншої еволюційної гілки. Ареал, де живуть слони даного виду в природі, фрагментований і обмежений країнами Індо-Малайського географічного регіону. Азіатські слони менше африканських. Їх вага може досягати 5,4 тонни, зростання від 2,5 до 3,5 метрів, а довжина тіла – 5,5 метрів. Колір тіла – від темно-сірого до бурого. Відмітна риса – низько посаджені і меншого розміру вуха і не такі великі бивні (до 1.6 метрів). Причому, вони є тільки в самців, і далеко не у всіх. Крім того, слони в Індії – це лісові мешканці.

Відмінності є – суть одна

Африканські і азіатські слони хоч і відрізняються за зовнішніми ознаками, ведуть, в цілому, однаковий спосіб життя і залишаються найбільшими представниками сухопутної фауни. Незалежно від того, де живуть слони — в Африці чи в Азії, вони напрочуд розумні і практично не мають природних ворогів.

Слони – суспільні тварини. Вони живуть групами з 9-12 самок з дитинчатами, в яких зберігаються родинні зв’язки і головним в ієрархії є самка. Самці живуть в окремих тимчасових групах або поодиноко і допускаються до самки в період спарювання (эструса).

В цей час самці слонів у Індії та Африці влаштовують шлюбні поєдинки. А переможець на недовгий час приєднується до групи. Цікаво, що більш дрібні індійські самці слонів в період гону ведуть себе більш агресивно, ніж африканські.

Дивіться також:  Скільки триває доба на Марсі й інших планетах? Цікаві факти

Відомі незнайомці

Не знайдеться людини, яка не бачив живого слона. Ми багато знаємо, але вони не перестають дивувати людей.

Великим «кораблю» – багато їжі. Середній слон з’їдає за добу від 150 до 300 кілограмів рослинної їжі, при цьому в природі на харчування витрачають до 20 годин в добу. А добова норма води – 200 літрів. Хочете такого домашнього улюбленця?

Слони погано бачать. Але грозу або дощ відчують на відстані до 10 кілометрів. Пятитонное тварина може бігти зі швидкістю до 50 км/год. Вони люблять плавати й купатися. А ось сплять виключно стоячи.

Слони розумні і мають хорошу пам’ять. Інтелект тварини прирівнюється до розуму приматів, а людини, який його образив, він запам’ятає буквально в обличчя на все життя. Слони спілкуються за допомогою звуків та ультразвуку, майже як дельфіни, але в цьому випадку звукова хвиля поширюється по землі. А сприймають її слони чутливими підошвами.

А ще зовсім недавно вчені виявили у слонів гени, які захищають їх від раку. У людей такі гени теж є, але, на відміну від нас, слони майже не схильні до онкологічних захворювань. Це обнадіює. А скільки ще сюрпризів піднесуть людству ці дивовижні тварини?

Головний ворог – чоловік

У цих гігантів в природі практично немає ворогів. На дитинчат можуть нападати великі хижі кішки, але і для них така затія дуже небезпечна.

Африканські слони піддаються загрозу вимирання через своїх бивнів. Їх індійські родичі живуть в самій густонаселеній частині планети і позбавляються свого природного місця існування.

Крім того, слони – улюблені тварини зоопарків і цирків. Але в неволі практично не розмножуються. Це велика удача, якщо в зоопарку народжується слоненя. Індійські і африканські слони не схрещуються. А єдиний відомий гібридний слоненя помер у дитячому віці (він народився у 1978 році випадково в одному із зоопарків Англії).

Дивіться також:  Hugo Boss Orange: опис аромату для жінок і чоловіків, відгуки

А ще – печеня з хобота слона вважається делікатесом. Але слон стає статевозрілим до 25 років, а живе до 80 років. Самка виношує слоненяти до 21 місяця, потім 2 роки годує його молоком і не парується. І рідко, коли народжується два малюка.

Так як же не турбуватися про цих гігантах, які як кораблі, неквапливо борознять простори безкраї саван?