Євангеліє – це одна з частин Біблії. Молитви перед і після читання Євангелія

Суть життєпису Христового

Євангеліє – це не просто кілька Книг, що стосуються оповідання про життя Ісуса Христа. У чому ж Його суть? Скоріше, не суть, а сенс. Зміст наступний: Бог послав на землю свого Сина, щоб Той смертю спокутував людські гріхи. Ісус Христос прийняв смерть за людей, за кожного з нас. Він знав про те, що його зрадять. Знав про ганебну і страшної кари, яка чекала Христу. І пішов на цей крок, будучи безгрішним. Христос міг взагалі не вмирати, а Бог міг не посилати Його в світ грішний. Але Ісус вибрав смерть і спокутування гріхів людських Своєю кров’ю. Як же треба любити, щоб врятувати тих, хто зрадив? Бог є любов, ось основна суть Євангелія.

Євангеліє в церкві

Винос Книги Євангелія – один з найбільш урочистих моментів Літургії. На кожній Літургії читається уривок з цієї Книги. Читання здійснюється священнослужителем. Як правило, в кінці служби батюшка обов’язково тлумачить прочитаний уривок. І це тлумачення називається проповіддю.

Раз у році у кожної людини з’являється можливість почути “Святого Євангелія читання” на декількох мовах світу. В цей день Євангеліє в богослужінні звучить особливо урочисто і велично. Точніше, в цю ніч. Святкову Великодню ніч, коли Книга читається на давньогрецькому, англійською, німецькою, іспанською, російською, італійською, і звичайно ж, церковно-слов’янською мовами.