Вічні істини Ісуса у притчі про доброго самаритянина

Чому вчить нас Ісус у притчі

Християнин не обмежується відношенням або близькістю. Це всього лише демонстрація любові і милосердя Бога всім нужденним, ким би і де б вони не були, незалежно від раси, конфесії чи переконань.

Ісус вчить нас, що любов – це дія, а не просто почуття або теорія, і що це іноді вимагає жертви іншими речами, що часто буває незручно.

Священик і левіт були релігійними людьми, і все ж вони діяли нелюдяно, а добрий самаритянин продемонстрував пряму протилежність.

Релігійне покликання або приналежність до релігії порожні без дій, що їх підтримують. Бути християнином, за вченням Ісуса, значить йти поруч з ким-то. Ми повинні пам’ятати, що спочатку ми християни. Наша національність ніколи не повинна перевершити нашу віру і обов’язки.

Притча і сучасність

Але уроки з цієї притчі сьогодні являють собою виклик. Світ набагато більше, проблеми часто масштабніше, потенційна небезпека набагато вище, думки більш різноманітні, а методи та засоби в нашому розпорядженні набагато більш великі. Як змінюється сценарій, як повчання притчі про доброго самаритянине впливає на те, що ми робимо?

Хоча ми можемо мати намір «піти і робити те ж саме», результат наших зусиль бути добросусідськими і люблячими перед обличчям зла не завжди може характеризувати нас як «доброго самарянина». Боротьба з тероризмом, захист прав людини часто вимагає насильства, але Ісус не вчив насильства в цій притчі, вірно? Розбійники були жорстокими і явно неправими, тому Ісус повинен був вчити бути противними насильства. Що, якщо б самаритянин з’явився на кілька хвилин раніше і застав розбійників? Що б він робив?