Що таке піст і як правильно постувати?

Що означає пост в християнстві

Що ж таке постничество в християнстві? Насправді це не тільки обмеження в їжі і відсутність розваг, але і молитва. Тобто людина повинна сама, без сторонніх прохань і без примусу змусити себе зробити крок до Бога. Але щоб почати спілкування з Всевишнім, потрібно відкинути все земне:

  • розваги;
  • втіхи;
  • насолода;
  • веселощі;
  • суєту;
  • незначні піклування;
  • злі справи.

Тобто людина повинна навчитися сприймати себе, оточуючих і Бога по-новому, стати краще, духовно чистішими (звільнитися від злих помислів, суєти, навчитися прощати і любити). Ось що таке піст!

Насамперед, людина повинна навчитися молитися, спілкуватися з Господом. У цьому допомагають Церква, служби в храмі, молитовники. Постити завжди складно, але в кінці такого подвигу з’являється справжня радість, легкість на душі.

Як він з’явився

Постничество почалося, як проповідують багато священиків, ще в раю. Як говориться в Біблії, Бог Адамові та Єві наказав, щоб вони їли будь-які рослини, але не торкалися до одного дерева, що таїло в собі зло. Це і було постничество – їжте все, але не торкайтеся до того, що вам може нашкодити. Єва не послухалася, спокусившись словами демона, який прикривався личиною змія. Сталася трагедія – світ став таким, яким його бачимо зараз: страждання, зло, хвороби і смерті. Але щоб людина виправився, Бог дав абсолютно всім людям шанс повернутися в рай допомогою постів і молитов.

До приходу Ісуса Христа у світ люди також обмежувалися заради Бога. Але коли народився Спаситель і став проповідувати, тоді змінилися правила, які дотримуються по теперішній час православні. Пости потрібні для самих людей, а не для Бога.