Що таке блуд? Перелюбство і розпусту – в чому різниця

Причини негативного сприйняття

Слід зазначити, що інтим в православ’ї ніколи не возбранялся. Навіть благословлялся – але лише в тому випадку, якщо чоловік і жінка об’єднувалися в шлюбний союз (що вінчається або оформлений у цивільних законів).

Сам Апостол Павло писав про інтимні стосунки: «Не ухиляйтеся один від одного, тільки якщо за згодою, або в молитві та пості, але потім знову будьте разом, щоб не спокушав вас сатана невоздержанием». Дані рядка можна знайти в 1 Кор. 7: 3-5.

Шлюб був чимось святим, високодуховним. Після його укладення чоловік і дружина ставали «однією плоттю». Близькі, інтимні стосунки – це сильне переживання, яке ще сильніше прив’язує подружжя один до одного, скріплюючи їх союз.

Однак те, що в шлюбі є благословенним, – гріх, якщо відбувається поза його. Бо порушується заповідь. У шлюбі чоловік і жінка об’єднуються в єдину плоть в ім’я любові, в той час, як поза його – в рамках беззаконня. Що таке блуд? Це – отримання гріховної насолоди, прояв слабкості і безвідповідальності.

Досить звернути увагу на 1 Кор. 6: 15-16. Ось що там сказано: «Хіба не знаєте, що ваші тіла то члени Христові? Або що той, хто з блудницею злягається, стає єдиним з нею?»

Тут сенс дуже простий. Простежується вся суть та наслідки блуду. Кожна беззаконна зв’язок – це глибока рана для душі і тіла, найчастіше усвідомлювана лише згодом. Але коли людина знаходить свою любов і вступає в шлюб – всі його зв’язки важким вантажем кладуться на душу. Бо пам’ять про минулих гріхах стерти неможливо.

Так, блуд з’єднує людей… але лише заради осквернення їхніх душ та тел. Це не дасть істинного щастя людині. Оскільки знайти його можна лише в духовному єднанні, любові й довірі.