Що таке благодать? Сила божої благодаті. “Слово о законі і благодаті”

Про видиме явище дарів

Як правило, всевишній посилає своє благословення людям, очистившимся покаянням і здобув божу благодать через молитву і виконання заповідей. Ця дія відбувається невидимим чином. Однак бували випадки, коли благодать віри проявляла себе матеріально.

Так, наприклад, сталося з вождем ізраїльського народу Мойсеєм, коли він виводив своїх підопічних з Єгипту. Тоді його обличчя світилося, і це сяйво був здатний бачити кожна людина. У такого прояву божої благодаті, як правило, є особлива причина.

У випадку з Мойсеєм це необхідність того, щоб весь народ визнав особливу прихильність господа до нього. Богу було потрібно, щоб весь підкорений народ пішов за одним людиною, якій судилося вивести його з полону і протягом сорока років йти по пустелі в Землю обітовану. З допомогою того, що особа праведника світилося, всевишній зазначив, що він дійсно поставив Мойсея головним над ізраїльтянами.

Старець Серафим

Мотовилов, колишній духовним учнем Саровського святого, описує у своїх працях бесіду про примноженні благодаті божої, що відбулася у нього з наставником. Під час цієї розмови він запитав батюшку про сутність благодаті. Мотовилов також поставив запитання: “Що означає здобути духа святого?”

Преподобний Серафим відповів, що це чимось нагадує придбання мирських, матеріальних благ, до яких зазвичай прагнуть люди. Тільки в даному випадку мова йде про накопичення багатств іншого роду – духовних цінностей. Коли ж учень сказав, що йому все-таки не зовсім зрозуміло, що ж означає “здобути духа святого і перебувати в ньому”, то він побачив, що преподобний старець почав світитися.

Благодать божа проявилася в ньому видимим чином. При цьому сам Серафим Саровський запевнив свого вихованця, що і він сам в цей момент теж світився, відповідно, знаходився в такому стані.

Також святий старець вказав на те, що Адама, Єву і їх найближчим нащадкам було набагато краще відомо, що таке благодать, оскільки вони ще не втратили здатність бачити справи господа і його самого.

Надалі людина стала все більш схильний до гріха, внаслідок цього він розучився помічати всевишнього, відчувати його волю і турботу про своїх дітей. До падіння перших людей благодать всевишнього постійно перебувала на них. Після того, як вони скуштували плід забороненого дерева пізнання добра і зла, прабатьки стали схильні гріхів, відповідно дар божий не завжди міг бути з ними. Серафим Саровський також підкреслив, що слова із Старого Заповіту про те, що бог створив Адама і вдихнув у нього життя, слід розуміти не таким чином, що перша людина з’явилася на світ мертвим, а тільки потім Господь оживив його. Ця фраза означає, що він осінив своє творіння благодаттю.

Після того як Адам і Єва були вигнані з раю, вони все одно зберігали здатність бачити і відчувати бога і його турботу про себе. Те ж саме відбувалося і з їхніми дітьми і найближчими нащадками. Навіть після того як Каїн убив свого брата Авеля, він все одно продовжував спілкуватися з творцем. Так було не тільки з обраними людьми, але і з усім народом.

Це підтверджується, наприклад, словами із Старого Завіту про те, що, коли євреї йшли по пустелі в Єрусалим, господь був ним у вигляді стовпа. Це означає, що кожна людина могла бачити всевишнього. Пізніше таку здатність зберегли тільки ті, хто вів праведний спосіб життя. Наприклад, коли пророка Іова звинуватили в тому, що він безбожник, святий відповів на це, що не міг відступити від бога, оскільки відчуває його “дихання в своїх ніздрях”. Але з часом ставало все менше людей, які не тільки знали теоретично, але і відчували і бачили своїми очима, що таке благодать.