Африканські пінгвіни: опис виду, середовище проживання, цікаві факти

Всі ми звикли, що пінгвіни – це корінні жителі самого суворого континенту планети – Антарктиди. Ці нелітаючі птахи пристосовані до проживання в холодних кліматичних умовах. Однак у світі існують певні види, які мешкають далеко за межами Південного полюса. До них відноситься африканський пінгвін з роду очкових. Як і інші представники цього виду, птах є нелетающей.

Опис

Африканський пінгвін – один з найбільших представників свого роду. На мові латині він відомий як Spheniscus demersus. Також нерідко його називають ослячим, черноногим і очковим пінгвіном.

Птахи мають дуже великі розміри. Їх зростання може досягати 70 см, при цьому маса тіла буває в межах 3-5 кг Зовнішній вигляд практично нічим не відрізняється від найближчих родичів: спина забарвлена в чорний колір, а грудка в білий. Відмінною рисою очкових пінгвінів є своєрідний візерунок у вигляді підкови. Вузька смуга чорного кольору проходить по верхній частині грудної клітини птиці і спускається з боків тулуба до лапок. Як стверджують вчені, немає абсолютно ідентичних малюнків, вони так само унікальні, як людські відбитки пальців.

За зовнішнім виглядом самців і самок складно відрізнити, так як забарвлення у них дуже схожа. Однак дорослих особин різної статі можна визначити за габаритами. Самці трохи крупніше своїх партнерок.

Дзьоб птиці загострений. Він забарвлений в чорний колір і має білі відмітини. Ще одна відмінна особливість африканських пінгвінів – наявність залоз рожевого відтінку, які розташовані над очима. Ці органи допомагають птиці не перегріватися у таких жарких кліматичних умовах. У спекотну погоду струм крові до залоз посилюється, за рахунок чого вони стають більш яскравого відтінку, а навколишнє повітря охолоджує їх.

Дивіться також:  Як використовувати вібратор правильно?

Ноги пінгвіна пофарбовані в чорний колір.

Середовище існування

Багатьом любителям природи буде цікаво дізнатися, де мешкає очковий пінгвін. Ці птахи поширені в прибережних зонах південно-західній частині Африки, також вони оселилися на 24 островах, розташованих в Атлантичному океані, між затокою Алгоа і державою Намібія. У цих регіонах налічується 27 колоній пінгвінів. На початку XX століття популяція птахів була досить великою – налічувалося не менше 2 млн особин. Нині справи йдуть вельми плачевно, пінгвіни в Африці опинилися на межі зникнення. За оцінками 2015 року, чисельність птахів становить від 140 до 180 тис. особин. На сьогоднішній день ці пінгвіни знаходяться під охороною, вони занесені у Червону книгу Південно-Африканської Республіки.

Вороги пінгвінів

В живій природі у цих птахів є кілька основних ворогів. В морських безоднях небезпеку становлять морські котики та головні хижаки глибин – акули. Але не тільки у воді живуть вороги африканських пінгвінів. На суші їх чекає багато небезпек, загроз виникає для майбутнього покоління птахів. На яйця і новонароджених пташенят полюють морські чайки і ібіси. Особливу небезпеку становлять леопарди, різні види змій і мангусти.

Але, незважаючи на настільки численних ворогів, найбільший шкоду пінгвінам Африки заподіяли саме люди. Вони не тільки використовували яйця птахів в їжу, але і руйнували звичне для них середовище проживання.

Спосіб життя птахів

Основна їжа пінгвіна – це морепродукти. Їх раціон переважно складають мальки оселедці, сардини та анчоуси. Середня тривалість життя птахів становить 10-12 років. Перше потомство самка виводить по досягненні 4-5 років. В одній кладці може бути по 2 яйця. Высиживанием пташенят займається не тільки самка, але самець. Протягом 40 днів вони по черзі стежать за кладкою.

Дивіться також:  Задній гальмівний супорт: пристрій, принцип роботи і схема

З’явилися на світ пташенята мають пух сіро-бурого кольору, який з часом набуває блакитний відтінок.

На межі загибелі

Цей вид пінгвінів опинився на межі вимирання в першу чергу із-за людини. Різке скорочення популяції сталося на початку минулого століття. У 1920-х роках лише на території острова Дассен популяція птахів становила близько 1,5 млн особин. Скорочення кількості пінгвінів було обумовлено рекордними зборами їх яєць. Приблизно протягом 30 років (з 1900 по 1930 р.) щорічно вилучалося по 450 тис. яєць. Але рекордним виявився 1919 рік. Було зібрано до 600 тис. яєць.

У 1956 році чисельність пінгвінів різко скоротилася, налічувалося не більш як 145 тис. особин, а вже в 1978 році їх кількість зменшилася до 22,4 тис. Птахи опинилися під загрозою зникнення, тому вони були занесені не тільки до Червоної книги ПАР, але й у міжнародну. Сьогодні картина дещо покращилась, і чисельність птахів трохи зросла, але вона дуже далека від тих показників, які припадали на початок XX століття.

Цікаві факти про африканських пінгвінів

  • Пінгвінів, які живуть на узбережжі Південної Африки, можна назвати домосідами. Вони не ведуть кочовий спосіб життя, як їх деякі родичі, а воліють залишатися на місцях, які вони вподобали.
  • Місця проживання африканських пінгвінів істотно скоротилися з-за того, що берегова лінія густо населена людьми.
  • У 2000 році сталася надзвичайна подія – біля берегів ПАР утворилося величезне масляниста пляма з-за розливу нафтопродуктів. Для порятунку пернатих були створені добровольчі бригади. Люди збирали забруднених нафти птахів і відмивали їх.
  • У 1978 році цей вид птахів опинився на межі вимирання. Чисельність пінгвінів скоротилася до 22,4 тис. особин.
  • Крик цього птаха дуже схожий на звуки, що видаються ослом, тому їх нерідко називають ослячими пінгвінами.
  • Пінгвіни воістину рекордсмени. Вони здатні пірнати на 100-му глибину, розганятися у воді до 20 км/год і навіть затримати дихання на кілька хвилин.
  • Один цікавий випадок стався в Тбілісі в 2015 році: африканський пінгвін подолав відстань близько 60 км, утекти з зоопарку, коли на країну обрушилося повінь.