Велика панда, або бамбуковий ведмідь: опис, де живе, чим харчується, цікаві факти

Одним з найдавніших ссавців тварин, що дожили до наших днів, є велика панда — ведмідь з унікальною відмітною малюнком забарвлення хутра: білий з чорними плямами навколо очей «рукавами» і «штанцями» і чорними вухами. Ареал його поширення в дикій природі знаходиться на території Китаю. Бей-шунг, як називають велику панду мовою Піднебесної, дуже поважають на батьківщині. За вбивство тварини законодавством передбачається вища міра покарання – смертна кара. Крім того, ДНК панди, згідно з результатами досліджень, на 68% збігається з геномом людини. У цих тварин є своя мова, 12 «слів» з якого китайські вчені вже розшифрували.

Пізніше відкриття

Європейські вчені вперше дізналися про це тварина досить пізно. Французький місіонер, який перебуває в Китаї в 1869 році, першим з європейців побачив велику панду. Арман Давид, подорожуючи по Китаю, здійснював релігійну діяльність і попутно займався своїм захопленням – вів журнал натуралістичних досліджень. Він не тільки описував у ньому побачених птахів, тварин і рослини, він також збирав екземпляри. Так він забрів в один з віддалених селищ провінції Сичуань. На огорожі одного з будинків він і побачив дивну шкуру тварини, схожого на ведмедя. Жителі селища розповіли, що знята шкура з цього звіра, якого вбили в тутешніх околицях, в горах. Місцеві називали його «бей-шунг» — в дослівному перекладі означає «білий гірський ведмідь». Арман умовив продати шкуру і пізніше відправив її в Париж. Сам же залишився в Китаї для подальшого вивчення цієї землі і місіонерства.

Вчені Парижа, отримавши посилку, довго піддавали її під сумнів: мовляв, це перефарбований ведмідь або майстерно зшита з різних шкур підробка. У тому ж році французький місіонер викупив у мисливців вбиту велику панду. Особисто обробив та передав шкіру і кістки вченим разом з відомостями про тварину, отриманими з розповідей і пояснень мисливців. Після ретельного вивчення зоологи охрестили звіра великою пандою і віднесли до сімейства ракунових. Так вони назвали його тому, що вже була відома мала панда, яка мешкає в декількох регіонах Азії.

Дивіться також:  Швидкі закуски: рецепти на всі випадки життя

Згубність відкриття

Відкриття панди стало трагічним подією для неї самої. Окрім науковців, у Китай ринули юрби мисливців за рідкісними тваринами і трофеями.

Після Другої світової регіони проживання панд офіційно стали заповідними, куди з іноземців допускалися тільки вчені. З п’ятдесятих років минулого століття дослідні групи ретельно вивчали чорно-білих ссавців. Мета дослідження — можливість утримання і розведення їх у неволі.

Опис

Велику панду вчені довгий час відносили до єнотів за деякого анатомічного схожості з малою пандою. Палеонтолог Тенниус в 1921 році, ґрунтуючись на аналізі морфології, біохімії, кардіології, етології, довів, що лише за п’ятьма ознаками вона має подібності з енотом, шістнадцяти — з ведмедями, а дванадцять — власні неповторні характеристики. Генетичні дослідження вчених з Пекіна показали, що у панди тридцять тисяч генів, і її ДНК на 68% мають збіг з людським. Аналіз генома тваринного підтвердило його приналежність до сімейства ведмежих, що зводить нанівець твердження про його спорідненість з єнотами.

В описі великої панди завжди слід уточнювати, що це ведмідь. Він має довгий тулуб з короткими товстими ногами, які завершують широкі лапи з сильними кігтями. Добре розвинені голі подушечки на підошвах і підстави пальців. Горезвісний «шостий палець» — відмінна риса панди, який, по суті, є кістковим виступом, покритим шкірою — дозволяє їй хапатися за гладку поверхню бамбука. Велика масивна голова з тупою мордою і стоячими вухами. Розмір ссавця досить великий, а вага сягає від 85 до 125 кілограмів при довжині тіла від 150 до 180 сантиметрів. Хвіст довший, ніж у інших ведмедів, і становить 12 сантиметрів. Густий і м’який хутро покриває все тіло. На білому фоні розміщені ділянки темного кольору: на вухах, навколо очей «окуляри», плечі, передні і задні лапи, а також кінчик хвоста. У номінального підвиду плями чорні, в інших — світло-коричневі або його відтінки.

Спосіб життя і харчування

Велика панда — тварина, в раціоні, якого переважає рослинна їжа. Її сміливо можна назвати вегетаріанкою. Улюбленим і основним елементом живлення є молоде листя і пагони бамбука. Еволюція зміцнила стінки шлунка ссавця, який здатний захиститися від трісок рослини. На території Китаю росте триста видів бамбука, але панді підходять лише десять — п’ятнадцять з них. Саме тому, що людина знищує бамбукові ліси, де мешкає велика панда, скорочується популяція.

Дивіться також:  Горілка підвищує або знижує тиск? Особливості вживання та рекомендації

Хоча вчені записали панду в загін хижих, за фактом щодня вона з’їдає до 30 кілограм бамбука і лише в рідкісних випадках їсть яйця, дрібних звірів, птахів і навіть падаль. Знову ж таки, всі перераховані елементи раціону завжди йдуть як доповнення до бамбуку.

Ці тварини дуже добре лазять по деревах, але більшу частину часу все ж проводять на землі. Непогано вони справляються і з подоланням водних перешкод на шляху до їжі. Активні протягом доби, 12 годин з яких присвячують пережовування їжі. Взимку, на відміну від бурих родичів з тайги, великі панди не впадають в сплячку в повному розумінні цього слова. Вони стають повільніше і входять у стан, лише трохи нагадує зимову сплячку. Триває воно недовго.

Територіальні та соціальний устрій

У самців і самок є своя територія, яку, незважаючи на свій умиляющий зовнішній вигляд, охороняють тварини з дикою люттю. Особливо ревно оберігають свої володіння самки. Дорослі панди ведуть самотній спосіб життя, роблячи виняток лише в період спарювання.

Хоч вони і здаються мовчазними тваринами, у них є своя мова спілкування, який складається з різних за тональністю звуків. Вітаючи один одного з мирними намірами, тварини видають мекання, що нагадує овече. Невдоволення побратимам вони висловлюють ревом і гучним гудінням. Про можливу загрозу панда повідомляє швидким оголенням зубів.

В даний час китайські вчені впритул зайняті розшифровкою мови їх спілкування, і вже є результати: 12 звукових комбінацій. Наприклад, звук «джі-джі» означає, що звір голодний, а якщо все в порядку, він каже своїм родичам «кью-кью».

Розмноження

Статевої зрілості вони досягають у чотири — вісім років. Період спарювання настає і триває всю весну (березень — травень). Виношування ембріона триває 95-160 доби. Народжують одного або двох дитинчат вагою від 90 до 130 грам. Примітно: якщо народжуються два малюка, другого, більш слабкого, мама кидає на погибель. Дітлахи панди народжуються вже з хутром. Цікаво, що шкіра має темні плями, ідентичні по розташуванню темним хутряним місцях.

Дивіться також:  Gucci Rush 2 опис аромату, відгуки

В неволі

Зоопарки, коли народжуються два дитинчати, вдаються до обману мами: забирають «відмовника», потім через пару днів підкладають, а першого малюка забирають. Такі рокіровки працівники продовжують до кінця періоду вигодовування. Це робиться задля збереження поголів’я звірів. Можливо, що такі заходи дали можливість винести з Червоної книги велику панду. А точніше, перенести з розділу «Зникаючі види» в розділ «Вразливі». Панди рідко обзаводяться потомством у неволі. Цього взагалі не відбувалося до 2000 року.

Уразливі

До 2016 року тварина вважалася зникаючим видом зі зменшенням чисельності, низьким рівнем народжуваності. На даний момент, згідно з отриманими відомостями, в природних умовах проживають 2060 особин. Для збереження популяції влада Китаю прийняли кілька радикальних заходів. На панду заборонено полювання, крім того, за заподіяну їй шкоду передбачена смертна кара. Регіони їх проживання починаючи з п’ятдесятих років минулого століття вважаються заповідними. Крім влади КНР, у всьому світі існують громадські організації та волонтерські рухи, що виступають за збереження популяції виду.

Цікаві факти

  • Велика панда в літній період підіймається на висоту 4000 м над рівнем моря.
  • Всі чорно-білі ведмеді вважаються надбанням КНР.
  • Ті, що знаходяться в жодному зоопарку світу, є орендними тваринами.
  • Китай пропонує своїх тварин в оренду за 1 млн доларів рік.
  • Якщо від орендованих панд з’являється потомство, всі дитинчата теж вважаються власністю Китаю.
  • Є і друге поширена назва великої панди – бамбуковий ведмідь.
  • Незважаючи на схожість назв, вони не родичі з малою пандою.
  • Дитинча знаходиться при матері від 1,5 до 3 років.
  • Найближчий родич звіра мешкає в Південній Америці – це очковий ведмідь.
  • Тільки двадцять відсотків з’їденого засвоюється організмом бамбукового ведмедя.
  • Зображення тварини є емблемою Світового фонду дикої природи.