Самий великий вовк у світі. Опис, місця проживання і спосіб життя вовка

У світі налічується сім видів і сімнадцять різновидів волков. Це досить великі і небезпечні хижаки. Сьогодні ми розповімо про найбільшому вовка в світі.

Види вовків

Самим рідкісним видом вважається арктичний або полярний вовк. З назви можна зрозуміти, що живе цей звір в Арктиці. У нього щільна тепла шерсть, яка допомагає тварині виживати в дуже складних кліматичних умовах. Його хутро завжди викликав інтерес мисливців, а наноситься худобі збиток виправдовував неконтрольований відстріл хижаків. З-за цього в минулому столітті полярний вовк опинився на межі повного знищення.

В середньому вага представника цього виду складає від шістдесяти до вісімдесяти кілограмів, а довжина його тіла досягає ста вісімдесяти сантиметрів.

Тасманійський сумчастий вовк

Це самий великий вовк серед сумчастих хижаків. Судячи з офіційними даними, це тварина вимерло, але у фахівців жевріє слабка надія, що в диких місцях Тасманії вижили кілька особин. Довжина тіла цього хижака становила півтора метра (без урахування хвоста), а зростання в холці — близько шістдесяти сантиметрів. Його вага — трохи менше тридцяти кілограмів.

Гривистий вовк

До великих видів можна віднести і гривистого вовка. Його ще називають гуар і агуарачай. Плечі і шию цих тварин прикрашає довга шерсть. Його середня висота складає близько сімдесяти п’яти сантиметрів, вага може варіюватися від двадцяти одного до двадцяти трьох кілограмів при довжині тулуба сто шістдесят сантиметрів.

Мелвильский вовк

Великим вважається і острівної мелвильский вовк. При вазі близько вісімдесяти кілограмів довжина його тіла становить сто вісімдесят сантиметрів. Полюють ці хижаки на вівцебиків, північних оленів, лосів.

Лісовий вовк

На євразійській території мешкає лісовий вовк. Його висота в холці іноді перевищує метр, а довжина тулуба — шістдесят сантиметрів. Дорослий самець важить близько п’ятдесяти кілограмів. Лісовий вовк сибірський практично не поступається за своїми розмірами среднерусскому побратимові.

Дивіться також:  Кабачкова ікра: рецепти приготування з фото

Ареал найбільших волков

Дослідники прийшли до висновку, що чим далі від екватора живуть ці небезпечні хижаки, тим вони більші. Наприклад, вовки з тропіків не перевищують за розміром звичайну собаку, тварини з Канади, Аляски і Росії – значно більші. Сірий вовк, герой багатьох казок, билин, легенд, визнаний найбільшим у світі. Місця проживання вовка — лісостепу, степу, пустелі, тундра і відкриті гірські ділянки. Коли-то сірі вовки займали великі території, що тільки людині вони поступалися права господаря. Сьогодні ж їх ареал значно скоротився.

Опис вовка

Самий великий вовк у світі – сірий. Він відноситься до сімейства псових, втім, як і всі його побратими. Довжина тіла дорослого самця сягає ста вісімдесяти сантиметрів, а висота в холці – близько метра. Вага тварин нерідко перевищує сімдесят кілограмів. Самки значно дрібніше.

Лапи у цих хижаків довгі, кігті не занадто гострі, оскільки вони сильно сточуються під час бігу. Вовна, як правило, світло-сірого кольору, іноді з чорним або рудуватим відтінком. Колір шерсті самого великого вовка з віком може сильно змінюватися.

Спосіб життя сірих хижаків

Вовки – тварини стайня. Зграю складають родинні особини, а також прибившиеся до них самотні тварини. Вона може бути і досить численною, і невеликий, складається із трьох-шести особин, а велика налічує від двадцяти до сорока тварин. Спосіб життя вовків у зграї підпорядковується своїм законам і порядкам, тут існує сувора ієрархія. Очолює її сильний і досить молодий вовк, якому беззастережно підкоряються інші тварини.

Ватажок виводить зграю на полювання і вирішує всі виникаючі конфлікти між родичами. Дослідники поведінки цих хижаків відзначають, що у них дуже розвинений мову жестів. Поза або положення хвоста можуть говорити про багато що. Наприклад, піднятий хвіст означає, що ви бачите ватажка зграї, а тварина з поджатым хвостом – найслабша в зграї. Найчастіше при полюванні кілька хижаків виконують роль загоничів: вони виводять дичину на засідку. Але частіше вовки, змінюючи один одного, по черзі вимотують жертву, змушуючи її як можна швидше витратити сили. Сполохавши стадо, сірі мисливці миттєво визначають хворих або ослаблених тварин, які в підсумку стають їх здобиччю.

Дивіться також:  Acura RDX: фото, огляд, технічні характеристики

Найбільші вовки є визнаними любителями «хорового співу». Їх виття передає родичам важливу інформацію, коли хижаки знаходяться на відстані декількох кілометрів один від одного. Наприклад, таким чином вовки повідомляють про наближення дичини або людини. Втім, вовки люблять вити і без видимої причини вночі або в ранні ранкові години. Першим виступає ватажок, а потім подають голос інші члени зграї. Крім того, найбільші вовки видають і інші звуки – вони гавкають, гарчать, гавкає, повизгивают. Вовки наділені дуже чутливим нюхом: вони відчувають запахи в сто разів краще, ніж люди.

Чим живляться тварини?

З опису тварин у спеціальній літературі очевидно, що вовки – це хижаки. Зазвичай вони полюють на слабких і хворих тварин. Саме з цієї причини вони отримали назву санітарів. Для вовків здобиччю стають різні тварини – кабани, і лосі, кози і барани, косулі та олені, бики і бобри, кролики і зайці, білки і борсуки, а також птиці.

Але найчастіше самі великі вовки полюють на великих копитних тварин. Нерідко нападають на домашню худобу. Коли кормів недостатньо, вовки можуть харчуватися жабами, ящірками і жуками. Щодня вовк з’їдає близько п’яти кілограмів м’яса і випиває приблизно літр води. Свій раціон вовки доповнюють фруктами, ягодами, травою, грибами і листя. Така їжа нормалізує травлення хижаків. Слід зазначити, що вовки — дуже витривалі тварини: без їжі вони можуть прожити майже п’ятнадцять днів.

Розмноження

Цікаво, що свої сім’ї вовки створюють тільки один раз в житті. Перед виведенням потомства пара залишає зграю. Під час підготовки до цього важливого процесу вони займають нори, які колись були вириті іншими тваринами, або риють власні, облаштовуючи лігво, можуть селитися серед скель в ущелинах. Таким будинком користується лише вовчиця з потомством — батько сімейства тільки підносить до нього їжу.

Дивіться також:  Що таке пленер? Найвідоміші картини, написані на пленері

Вагітність вовчиці триває від шістдесяти двох до сімдесяти п’яти днів. Навесні народжуються від трьох до тринадцяти вовченят. Новонароджені абсолютно безпорадні – цуценята глухі, сліпі та беззубі. Важать майбутні хижаки від трьохсот до п’ятисот грамів. Очі у них відкриваються на дев’ятий день, а ще через два тижні починають прорізатися зубки.

Перший час малюки харчуються тільки материнським молоком, потім вовчиця починає підгодовувати їх, отрыгивая зі свого шлунка переварену їжу, а ще пізніше дорослі дають їм свою здобич. Примітно, що у вигодовуванні цуценят активну участь приймає вся зграя. Поки вовчиця повністю поглинена вигодовуванням потомства, члени зграї після кожного полювання приносить їй їжу.

Приблизно через шість місяців молоді вовки вже беруть участь у полюванні разом з дорослими членами зграї. Дорослими тваринами вважаються у двох-трирічному віці. У природних умовах тривалість життя сірих хижаків становить близько десяти-дванадцяти років.