Золотий фазан: фото та опис птиці, де мешкає

Матінка-природа створила безліч дивних і неповторних за своєю красою створінь. Існує величезна безліч птахів, що вражають різноманітністю забарвлення і інших рис. Однією з них є і ця птиця, приваблива не тільки зовнішньою яскравістю, але і своєю незвичністю.

Це золотий фазан, якого містять навіть у багатьох фермерських господарствах окремих країн. Популярність обумовлена і смаковими якостями його м’яса, які були гідно оцінені ще багато століть тому гурманами деяких держав. І яйця цього птаха вважаються продуктом, що володіє високою харчовою цінністю.

Стаття познайомить читачів з деякими відомостями про цю казково красивою екзотичної птиці. Тут можна дізнатися про те, де живе золотий фазан, а також про особливості способу його життя.

Загальні відомості

Давним-давно в Китаї полювання на цих птахів велася заради м’яса і дивно красивих пір’я. І розводять їх вже з давніх часів. При цьому називали цю птицю золотий куркою.

Ця яскрава птах має досить символічне значення для деяких народів. Для китайської імператриці та інших посадових осіб вона була своєрідним знаком високого рангу. Стародавні китайці відносили її до птахів, що символізує благополуччя. У Третьому рейху, в Німеччині, термін «золотий фазан» був використаний для позначення офіцерів найвищих чинів і важливих партійних чиновників. Крім усього, одна з марок словацького пива носить таку назву.

Поширення

Батьківщиною золотого фазана є Китай. Приблизно наприкінці XVIII або на початку XIX століття ця птиця була завезена і до Європи. Важко їй було у перший час пристосуватися до умов утримання і до місцевого клімату.

З часом особини чудово адаптувалися і прижилися. І сьогодні вони добре відчувають себе не тільки на фермах і в зоопарках, але і в дикій природі європейської частини материка. Ці екзотичні птахи чудово прижилися в гірських місцевостях, висота яких становить до 2 000 метрів. Вибирають вони ділянки із заростями бамбука, але уникають лісів, боліт і відкритих просторів. Існує навіть одна невелика популяція цих птахів, що мешкає у Великобританії, непогано пристосувалася до до хвойних, листяних і змішаних лісах.

Дивіться також:  У що одягати новонародженого взимку вдома і на прогулянку?

Опис

Золотий фазан – одна з найбільш яскравих птахів у природі. Щоправда, стосується це визначення лише самців, так як статевий диморфізм у цих птахів проявляється досить чітко. На їх голові є густий чубок з золотисто-жовтих пір’я, на шиї – розкішний комір з пір’я помаранчевого кольору з чорними оксамитовими відводками. Спинна частина тулуба золотисто-жовта, а черевна – яскраво-червона. Плечі позначені темно-синім забарвленням. Хвіст має жовте забарвлення з темним мармуровим малюнком і червоними косицами біля основи. Ноги, дзьоб і радужина навколо очей – жовті. Під оком видна невелика шкіряста лопать жовтого кольору. Самки забарвлені в іржаво-бурий відтінок з чорними смужками і плямами.

Золотий фазан – птах невелика. Довжина самців разом з хвостом становить близько 115 см (хвіст – 63-79 см). Самки в довжину досягають 70 см, у тому числі хвіст має довжину близько 37 див. Розмах крил становить приблизно 75 см, а маса тіла дорівнює 550-870 грамам.

Крики у фазанів різкі і гучні, а чутні вони зазвичай в період токування. В цей же час вони видають і неголосне «квохтание».

Тривалість життя мешкає в природних умовах золотого фазана невідома. У неволі він, як і інші види, може проживати до 15 років.

Спосіб життя

Птахи ці досить обережні. Як правило, вони тримаються поодинці, рідше маленькими групами. При виникненні небезпеки фазани тікають і лише в крайніх випадках в якості оборони використовують крила. Денний час вони проводять на землі, вночі влаштовуються на гілках високих дерев.

Золоті фазани і на батьківщині (в Китаї), і у Великобританії спосіб життя ведуть осілий.

Раціон харчування

Дана різновид фазанів, на щастя птахівників, вважається всеїдною. Харчуються вони як рослинною їжею (пагони рослин, листя, квіти, стебла тощо), так і різними комахами.

Дивіться також:  Автомобіль ГАЗ-67: фото, огляд і технічні характеристики, історія моделі

Часто селяться птахи, поблизу сільськогосподарських угідь, наприклад у терасових полів і чайних плантацій. У цьому випадку прожиток собі золоті фазани знаходять на оброблюваних людиною землях.

Розмноження

Статева зрілість самок наступає у віці одного року, а самців – пізніше. Приблизно в кінці березня або на початку квітня (залежить від умов клімату місцевості) починаються шлюбні ігри.

Самок самці приваблюють «шлюбним танцем» і токованием. Розправляючи свої пір’я, вони демонструють свій чудовий хвіст і комір. Слід зазначити, що самка сама вибирає вподобаного їй «нареченого». Нерідко відбуваються жорстокі бійки між самцями, пов’язані з вибором «нареченої».

Самці в насиджуванні яєць і у подальшому вихованні пташенят не беруть ніякої участі. Крім того, вони можуть одночасно навколо себе зібрати кілька самок. «Нагороджуючи» їх потомством, вони припиняють свою участь в їх житті.

Кращі місця гніздування самок золотих фазанів (фото птиці див. статтю) в природних умовах – бамбукові зарості або густа трава. У кладці може бути від 5 до 12 яєць. Потомство з’являється приблизно через 3 тижні. Провівши всього лише перші два дні в гнізді, пташенята відправляються в супроводі матері на пошуки їжі. Буквально через два тижні вони здійснюють свої перші самостійні польоти. Проте поруч із мамою вони перебувають близько чотирьох місяців.

Утримання у неволі і відгуки

Золоті фазани (фото представлені в статті) прекрасно адаптуються до утримання в неволі. Саме з розведення цих диких птахів у домашніх умовах птахівники-новачки зазвичай починають свою справу. Для комфортного існування фазанів слід обладнати просторі вольєри (приблизно 1 кв. метр площі для 3-4 дорослих особин).

При наявності м’якого клімату, птахів можна утримувати і на вулиці. У регіонах з морозними зимами фазанів необхідно розмістити в теплому приміщенні з достатнім рівнем вологості. В їжі фазани невибагливі. Просто слід давати в достатній кількості корм і обов’язково забезпечувати свіжою водою.

Дивіться також:  Вегетаріанські салати: рецепти приготування

Яйця самки починають відкладати в квітні, за два дні по одній штуці. Для розмноження птахів необхідні певні умови. Самця на цей період слід ізолювати, так як він може не тільки розоряти гнізда, але і расклевывать яйця і знищувати новонароджених пташенят.

Відгуки досвідчених птахівників говорять про те, що фазани – невибагливі птахи. Їх розведення в неволі не пов’язано з якими-небудь труднощами. Причому найчастіше заводчики вирощують саме золотого фазана, який, до всього іншого, барвисте й багате оперення. Цих фазанів розводили навіть відомі політики і багаті люди. Звичайно, не всі можуть уникнути проблем з незнайомою нової птахом, тому багато хто не вирішуються його заводити. До того ж ці птахи щодо дикуваті.

Осмелившиеся завести таку живність запевняють, що справа це вартісне. Вони вважають, що утримання фазанів – захоплююче заняття. Ці невибагливі у догляді і красиві птахи можуть стати прикрасою будь-якого двору.

Трохи про ворогів

Хоч золоті фазани плідні і здатні добре розмножуватися і в природних умовах, і в неволі, проте ця популяція на сьогодні знаходиться під загрозою зникнення у природі. Про їх чисельності є лише приблизні дані. У Китаї налічується приблизно 10000 фазанів даного різновиду, у Великобританії – близько 2000 птахів.

Самий головний ворог фазана – дика кішка. Інші природні вороги: лисиці, їжаки, тхори і щури. Але на показник чисельності впливають і інші фактори: вирубка лісів (місця проживання фазанів), популярність серед мисливців.

Висновок

Природа – талановитий художник. Інакше неможливо сказати, милуючись неповторним яскравим забарвленням деяких різновидів птахів. Одне з таких чудових творінь – золотий фазан. У природному середовищі птах до кінця ще не вивчена. Одне ясно, що перспектива зникнення, швидше за все, їм не загрожує, так як велика кількість міститься в заповідниках, зоопарках, в розплідниках і в приватних володіннях.