Дух світу цього – що це в християнстві?

Які ті люди, які віддали себе в розпорядження мирського?

Святитель Ігнатій Брянчанінов пише: «Люди, які дозволяють собі засвоювати помилкові думки, одночасно засвоюють і властивості темного духа світу, знедолених ангелів і диявола. З’єднання з Господом є для них абсолютно неприродним».

Одна з основних характерних рис тих людей, які віддали свої життя обману і брехні, є щира віра у своє духовне здоров’я. Вони невпинно плодять величезну кількість послідовників. Величезна кількість людей заражається обманом, оскільки піддається спокусі їх прикладу – в особливості, якщо подібний підхід зручний для земного благополуччя. Мир душі і світ духу тісно пов’язані між собою – спокушаючись допомогою спокус, спрямованих на душу, люди втрачають і свій дух, зв’язок з Божественним.

Обов’язок людей Божих

Справа кожного християнина – перемогти світ. За допомогою чого це можна зробити? Відповідь на це питання одна: за допомогою світу горнього. Людина Христовий походить від Бога, і тому він може перемогти темний дух. Сучасний послідовник Христа перебуває в страху від того анархізму і зневіри, воєн і небезпек, що панують на планеті. Однак святі отці підкреслюють, що саме зараз – найкращий час для того, щоб «зодягнутися в повну зброю Божу» (Послання до Ефесян 6:11). Це дозволить протистояти тому підступності і лукавства, які панують в сучасному світі. Необхідно всю свою душу і фізичні можливості вкласти у діло Боже, молитву і піст.

Подібна боротьба проводилася і Самим Христом і святими Апостолами, і багатьма Божими Угодниками і Подвижниками. Власним життям Христос показав, що дух світу можна і потрібно перемагати. Жити потрібно духом прийдешньому, але не духом короткого дня.