Де живе лемінг — опис, спосіб життя і цікаві факти

Наша стаття присвячена маленькому дивовижного тварині — леммингу. Цей пухнастий клубочок з блискучими очима просто овіяний легендами. Де живе лемінг, в якій зоні умови існування для нього найбільш комфортні? Давайте довідаємося про це разом.

Лемінг: хто це

Ця тварина є представником класу Ссавців, ряду Гризунів, родини Хомяковых. Лемінг — дика тварина з невеликим щільним тілом. Важить він всього 70 грам, в довжину досягає до 15 див. Густа шерсть робить його схожим на цілий клубок, в якому просто потопають короткі лапки, хвіст і вуха. Зазвичай може бути одноколірним або строкатою.

Взимку лемінги не впадають в сплячку. Їх шерсть набуває більш світлі відтінки, що робить тварин менш помітними на снігу. Рухатися за таким покрову леммингу допомагають кігті. Взимку їх форма стає ластообразной. Завдяки такій особливості лемінги не провалюються в сніг і без праці розривають його в пошуках їжі.

Де живе лемінг

Густий покрив вовни дозволяє цим тваринам жити в досить суворих умовах. Вони мешкають в природних зонах тундри і лісотундри. Це територія з промерзлої грунтом, на якій відсутній лісова рослинність. Тут зустрічаються карликові верби і берези, мохи, лишайники і водорості. Відмінними рисами клімату є сильні вітри і висока відносна вологість.

Такі зони знаходяться на території Євразії, Північної Америки та численних островах Північного Льодовитого океану. На території Росії цей вид зустрічається на території Кольського півострова, Далекого Сходу та Чукотки.

Особливості характеру

Лемінг, опис і спосіб життя яких ми розглядаємо в нашій статті, любить одиночний спосіб життя. Навіть власні нірки вони риють на певній відстані один від одного. Зі своїми сусідами вони досить часто затівають бійки. Тварина або людина, які наближаються до леммингу занадто близько, ризикують бути укушеними.

У своїх гніздах або норах вони проводять всю зиму. У цей період їжею їм служать прикореневі частини рослин. Пошуки їжі — основний вид їх діяльності. Іноді лемінги знищують всю рослинність навколо. Адже протягом доби вони з’їдають набагато більше, ніж важать самі.

Лемінги — не надто дружелюбні тварини. У вас навряд чи вийде погладити цей пухнастий клубочок. Він відразу почне кусатися, а потім і швидко сховається у свою нірку. Зі свого укриття звір виходить тільки з настанням темряви.

Дивіться також:  Індійський актор Арджун Рампал: біографія, особисте життя, фільмографія і цікаві факти

Лемінг: де живе, чим харчується

Цей звір є типовим растительноядным тваринам. Мох, злакові, ягоди, пагони карликових верб і беріз — це улюблені ласощі лемінгів. Деякі види віддають перевагу робити запаси. Вони ховають їжу в своїх норах. Іншим же в зимовий період доводиться набагато складніше. Такі лемінги шукають поживу під снігом. Їм доводиться будувати велику кількість глибоких ходів, щоб досягти мети.

Варто сказати, що апетит цих тварин досить хороший. Тільки уявіть, що при вазі менше 100 грам молодий лемінг з’їдає за рік близько 50 кг рослинної біомаси.

На перший погляд може здатися дивним той факт,що в природі часто збігається місце, де живуть лемінги і песці. Насправді, це зовсім не збіг. Справа в тому, що ці гризуни є основою харчового раціону песців. Та й інші полярні мешканці не проти поласувати леммингами. До них відносяться біла сова, горностай і песець.

Чіткий режим дня — ще одна відмітна особливість лемінгів. Його трапеза триває цілу годину, після чого тварина міцно спить. Це триває ще пару годин. Далі ці процеси повторюються. А ще потрібно знайти час, щоб знайти їстівні рослини і зробити на світло потомство.

Розмноження

Місця, де живе лемінг, зазвичай облаштовані для самотнього існування. Але взимку деякі види скупчено живуть у гніздах. Особливо це спостерігається в період появи потомства. Самки стають статевозрілими у віці двох місяців, а самці і того раніше — на півроку. Хоча і тривалість життя цих тварин невелика. Максимально вона становить близько двох років.

Лемінги давно заслужили славу плідних тварин. Протягом року самка відтворює на світло до 10 дитинчат. Навіть суворий зимовий період процес відтворення собі подібних у них не припиняється. Під снігом тварини створюють житла з гніздами, свитыми з трави.

Інтенсивність розмноження лемінгів регулює чисельність полярних тварин, яким ці хомяковые служать їжею. А песцам доводиться навіть мігрувати з тундри в ліси у пошуках іншої поживи. Відомий факт, що в періоди зниження плодючості лемінгів біла сова взагалі не відкладає яйця, оскільки у неї не буде можливості прогодувати своє потомство.

Міф про самогубство

Найцікавішим фактом про леммингах є явище їх масової загибелі. Причому це спостерігається в періоди, коли чисельність популяцій цих тварин різко зростає. Загадковість цієї ситуації додає ще й той факт, що лемінги живуть поодиноко. Що ж змушує їх йти за лідером в небезпечні місця, де і відбувається їх загибель?

Дивіться також:  Фанфік - що це таке? Любительське твір за мотивами популярних оригінальних літературних творів

Екологи вважаю, що цей факт є вигаданим. В деякі роки дійсно спостерігалися різкі скорочення кількості особин. Пояснень йому не було. Тоді британський письменник Артур Мі опублікував у дитячій енциклопедії розповідь про це. Згодом сцена самогубства лемінгів була знята в художньому фільмі «Біла пустка». Але була вона абсолютно постановочної.

У природних умовах все відбувається зовсім по — іншому. В урожайний рік лемінги активно розмножуються і не залишають ареалу свого існування. Настання несприятливого періоду змушує лемінга шукати їжу. Вони масово мігрують у пошуках «кращого життя», долаючи величезні відстані.

Подорожують лемінги, як і живуть поодинці. А цілими групами зустрічаються тільки у водойм, долаючи які частина популяції тоне.

Видове різноманіття

Систематики налічують близько 20 видів цих тварин, з яких на території Росії мешкає всього 7. Серед останніх найбільш поширеними є сибірський, лісовий, копитний і амурський. Варто сказати, що їх видові відмінності зовсім не значні. Розглянемо деякі з них.

Копитний лемінг

Цей вид легко дізнатися по формі двох середніх нігтів передніх лап. Вони значно розростаються і стають схожими на вилку. Ще однією його характерною рисою є смуга чорного кольору. Вона проходить уздовж спини. Ще одна смужка знаходиться на шиї. Візуально вона нагадує світлий нашийник. В цілому забарвлення копитного лемінга має попелясто — сірі відтінки з рудими плямами по боках і сірим черевом. На зимовий період тварина змінює колір шерсті на білий.

Де живе лемінг цього виду? Ареал його поширення досить широкий. Він починається на східному узбережжі Білого моря, включає численні острови, і тягнеться до Берингової протоки. Копитний лемінг комфортно почувається на території тундри з великою кількістю моху, карликових верб, беріз і заболочених ділянок.

У її раціон входять молоді пагони і листя рослин, ягоди лохини і морошки. На зиму копитні лемінги роблять значні запаси провіанту в своїх норах. Це одні з представників виду, які взимку живуть під снігом невеликими групами. Будучи основною їжею багатьох полярних тварин, вони мають і негативне значення. Копитний лемінг є природним носієм таких інфекційних захворювань як туляремія і лептоспірозу. Ним схильні не тільки тварини, але і людина. Вони можуть заразитися хвороботворними мікроорганізмами при укусі, безпосередньому контакті, через забруднені воду, продукти або солому.

Дивіться також:  Диоптричні приціли: огляд

Лісовий лемінг

Візитною карткою цього виду наявність коричневого плями на спині. В цілому забарвлення тварини чорнувато — сіра. Місцем, де живе лемінг є тайгова зона півночі Євразії. Це змішані і хвойні ліси з товстої підстилкою з моху. В ній тварина прокладає численні ходи, які тривають назовні стежками. Його нори можна виявити в купині з моху або коріння старих дерев. Живе лісовий лемінг до двох років, рік приносячи в посліді 5-6 дитинчат.

Сибірський лемінг

Цей вид не змінює своє забарвлення в зимовий період. Сибірський лемінг є досить великим. Він має довжину близько 16 см при масі більше 100 р. Зустрічається на території російської тундри і численних островах Північного Льодовитого океану. На рудому тілі сибірського лемінга чітко видно чорна смуга, яка проходить вздовж спини. Їжею йому служать зелені мохи, невеликі чагарники, пухівки та осоки. На зиму вони роблять значні запаси провіанту в снігових камерах або гніздах, які споруджують з листя і соломи. Сибірський лемінг — важливий компонент трофічної ланцюга тундри. Для білих сов, поморників, ласок, песця, горностая вони є основною їжею.

Лемінг Виноградова

Це яскравий приклад ендемічного виду. Він живе тільки на острові Врангеля, де перебуває під охороною місцевого заповідника. Цей вид названий на честь Бориса Степановича Виноградова — відомого радянського зоолога. Сферою його досліджень була териология, яка є наукою про ссавців. Коли — то цей вид був різновидом копитного лемінга. Його відмітною особливістю є витягнута голова і широкий потилицю. Взимку він із сірого стає білосніжним.

Отже, у нашій статті ми познайомилися з представниками загону Гризунів, які називаються лемінги. Опис тварини має свої характерні риси. До них відносяться невелике щільне тіло, вкрите густою рябої шерстю. В залежності від виду на ній можуть знаходитися плями або смужки різного кольору. Місцем проживання леммингом є територія тундри, яка багата мохами. Ці рослини є їх основною їжею поряд з пагонами чагарників, лишайниками та водоростями.