Біблійні притчі: сюжети, тлумачення, мудрість

Притчі Ісуса Христа

Ісус Христос не тільки ходив з міста в місто, зціляв хворих і творив чудеса, він навчав людей праведного і правильного життя, в тому числі і з допомогою притч.

Він розповідав притчі таким чином, щоб їх розуміли тільки його учні або ті, хто хочуть йти за ним, а не фарисеї та книжники, які шукали нагоди вбити Спасителя.

Біблійні притчі Ісуса Христа наповнені яскравими образами. Не слід шукати в притчах Спасителя заховані і зашифровані послання. Уроки біблійних притч полягають у тому, щоб на прикладі з соціального життя коротко показати мудрість, якої ми повинні дотримуватися.

Притча про блудного сина

У батька було два сини. Молодший дитина попросив батька розділити спадщину зі старшим братом і, отримавши гроші, відправився жити в інше місто. Там він витратив усі стан, а коли настав голод, вирішив, що краще йому повернутися додому. Батько взяв його з розпростертими обіймами і в честь повернення сина влаштував бенкет. Старший син не захотів прийти на бенкет, він висловив батькові невдоволення, що він, не розгинаючи спини, працює, а батько ніколи навіть маленького ягняти йому не дав, щоб і він повеселився. Наприкінці глава сім’ї згладжує конфлікт і примиряє синів.

Ось короткий сюжет, напевно, самої знаменитої біблійної притчі про блудного сина. Що ж означає ця притча? Отець – це Бог, а його сини – це ми. Ми йдемо, втікаємо від Бога і думаємо, що на чужині будемо жити щасливіше, ніж удома. Але все одно повертаємося в рідний дім: побиті, змучені, втомлені. Батько завжди нас зустріне з радістю, дасть їжі і дах над головою.

Образ старшого брата – це показна віра законників – людей, які вважають, що Бог їх зобов’язаний врятувати за їх заслуги перед ним. Вони не хочуть ділити спадщину з іншими, тому що думають тільки про себе.