Що таке молитва в християнстві?

Молитви, вимовлені при здійсненні таїнств

Існують також і особливі – тайносвершительные молитви, змінюють долі людей і дозволяють їм отримати благословення Господнє. Читаються вони виключно під час здійснення святих таїнств – релігійних обрядів, у результаті яких віруючим зсилає Божа благодать і Його спасительна сила.

Таких обрядів сім: хрещення, причащання (євхаристія), миропомазання, покаяння (сповідь), єлеопомазання, а також таїнства шлюбу і священства. Всі вони здійснюються священиком, за винятком тих випадків, коли він відсутній, а життя людини, що бажає негайно прийняти хрещення, загрожує реальна небезпека. Лише при цій умові звершити хрещення, а значить, і прочитати тайносвершительнную молитву може будь-який православний мирянин.

Форми і види молитов

За формою, в якій вони відбуваються, молитви поділяються на соборні (церковні) і домашні. Крім того, їх, з відомою часткою умовності, поділяють на внутрішні і зовнішні. Зупинимося коротко на тому, що таке молитва соборна і в чому його перевага перед домашньою.

У церковних колах прийнято вважати, що під час богослужінь, які проводяться у храмі, прохання до Господа, возносимые усіма присутніми, частіше бувають почуті, оскільки вимовляються як би єдиним серцем і єдиними устами. Охочіше приклоняют до них свій слух і угодники Божі.

Наприклад, молитва Миколі Чудотворцю, вимовлена вдома і в храмі, має абсолютно різну силу. Навіть у тих випадках, коли людина, ледь вступивши на шлях православ’я, присутній на церковному молебні, не вимовляючи разом з усіма священні тексти, він, тим не менш, виповнюється загальним молитовним нестроением і тим самим наближається до Господа. Всього цього свідомо позбавляє себе людина, що віддає перевагу затишній домашній молитві.