Благодать – це… Значення слова. Сила Божої благодаті

Благодать – це одне з основоположних понять в богослов’ї християн. Під ним зазвичай розуміють дар, посланих Богом людині, який він дає тільки по своїй милості. Тобто цей дар не передбачає будь-яких заслуг з боку представників роду людського.

Він призначається для порятунку душ і наближення до Всевишнього. З допомогою благодаті змінюється людське серце, що говорить про поблажливість до нього Бога. Тому вона розглядається як Божественне дію і одночасно його сила, що вказують на його милосердя і доброту. Розглянемо поняття божественної благодаті більш докладно.

Біблія про благодаті

Що ж сказано про благодать Господа в Священному Писанні у Новому і Старому Завіті?

  • У Старому Завіті часто зустрічається таке слово, як «хен». Воно є, наприклад, у книзі Буття, у пророка Захарії, в притчах царя Соломона, Екклесиасте. У синодальному перекладі (переклад на російську мову XIX століття, призначеному для домашнього читання) воно найчастіше звучить, як «благодать», а також «благовоління», «милість», іноді – «приємність», «приязнь», «прихильність».
  • У Новому Завіті є грецьке слово «харіс», яке перекладається, як «нагорода», «благодіяння», «милість», «послуга». Його можна зустріти у двох Євангеліях від Луки та Іоанна, в Діяннях апостолів, а також в таких посланнях апостолів, як Яків, Петро і Іоанн. В основному поняття святої благодаті використовується тут, коли мова йде про прощення гріхів для тих, хто вірить в Ісуса Христа, або про сприяння в їх духовному житті. Рідше воно позначає якісь конкретні дари, а також благословення.

У ранньому християнстві

У записах, що належать до періоду раннього християнства, зроблених «апостольськими мужами», християнська благодать розглядається як особливий дар, даючий Всевишнім людині через Ісуса Христа. Цей дар являє собою таку силу, завдяки якій люди можуть рухатися по шляху послуху і прагнути стати праведниками. У такому розумінні велика благодать дарує людині сили, з допомогою яких він, знайшовши праведність, досягає спасіння.

Так, апостоли, наводячи слова царя Соломона про те, що Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать, закликають приєднатися до тих, яким вона вже дана Богом. Стати смиренними, помірними, далекими від лихослів’я та наклепів, виправдовуючи себе не словами, а справами. А також вони закликають зміцнюватися Божественною благодаттю.

Суперечка Августина з Пелагием

У V столітті вчення про спасіння грішників по благодаті отримало свій подальший розвиток завдяки суперечці між двома богословами – Августином (єпископом Гиппонским) і Пелагием (британським ченцем). Перший з них наполягав: «Благодать – це єдина умова, необхідне для порятунку душі». Другий же висував припущення про те, що досягти святості порятунку можливо, скориставшись власними силами, без допомоги Бога.

Розбіжності між опонентами були пов’язані з тим, що Пелагій розглядав первородний гріх як випадковий факт, не позначилася на нащадках Єви і Адама. Вони, як вважав чернець, представляли собою таких же людей, яким Адам до гріхопадіння. Августин же доводив, що після первородного гріха чоловік упав, а природа його змінилася так сильно, що без допомоги Бога спастися він не може.

Вчення Кассіана

Під час проведення Арелатского собору був схвалений трактат, присвячений смиренної благодаті і свободи людської волі, написаний преподобним Іоанном Касіяном, що послужило тимчасовим дозволом спору між Пелагием і Августином в дусі синергії. Тобто приймалося положення про те, що у справі спасіння душі необхідно додаток спільних зусиль як з боку Бога, так і з боку людини. При цьому творча роль належить обом сторонам, але Панів створює оновленого людини, а вільна воля створює лише необхідні умови.

Вчення, створене Касіяном, про спільні дії Всевишнього і людини в справі спасіння душі, стало вченням загальноцерковним. Але ненадовго. Після того як помер Касіян, представники Римської помісної церкви стали на бік Августина. Але при цьому вони визнавали деякий участь у справі спасіння людини. Таким чином, відбулося відступ від принципу синергізму, що було підтверджено на одному з соборів на початку VI століття.

Концепції благодаті в православ’ї

Уявлення про духовної благодаті, про її природу та дії в різних конфесіях християнства відрізняються один від одного. Це значною мірою є вододілом між протестантизмом і церквами, а також усередині самого протестантського віросповідання – між арминианством, лютеранством та кальвинизмом. Розглянемо кожне з них окремо, починаючи з православ’я.

Згідно з православним вченням, благодать – це нематеріальна надприродна сила чи божественне дію, що являють собою Бога людині людини. Коли така людина отримує її, він долає гріховний початок усередині себе з її допомогою. При цьому він рятує свою душу і досягає стану обоження, тобто наближення до Бога.

З поняттям благодаті нерозривно пов’язане шанування ангелів, а також святих, так як шанується саме така благодать, яка живе в них і діє. Сприйняття благодаті в якості діючої Божественної сили, спрямованої на освячення і спасіння, сходить до слів, що містяться в Новому Завіті. Наприклад, таким як: «Ви приймете силу, як Дух Святий зійде на вас».

«Слово» митрополита Іларіона

У митрополита Київського і Всієї Русі Іларіона, який жив у часи Ярослава Мудрого, є твір «Про закон і благодать», де він протиставляє два цих поняття. Він каже, що закон не є істиною, хоча він і готує до її прийняття. Закон виправдовує плем’я Авраамове, а благодать врятувала всі народи, відкриваючи перед ними «інше» – нове буття.

Це протиставлення розуміється дослідниками наступним чином. У слові про благодаті Іларіон, по суті, протиставляє Старий і Новий Завіт, називаючи перший законом, а другий благодаттю.

Тим самим він говорить про рівноправність народів, сперечаючись зі середньовічними теоріями, які проповідують богоизбранничество лише якогось одного народу, імперії або церкви. Він вказує, що, давши людям Євангеліє і хрещення, Бог врятував всі народи, а також прославляє російський народ.

Таким чином, Іларіон розглядає досліджуване нами поняття як благодать Ісуса, посланого Богом Отцем для спасіння роду людського.

Вчення ісихазму

Візантійський богослов і містик XIV століття Григорій Палама у своєму вченні ісихазму розкрив сутність благодаті. Ісихазм (у перекладі з давньогрецької – «самоту, спокій») – це містичний світогляд у християнстві, що становить основу аскетизму в православ’ї.

Воно має вигляд полеміки з ченцем Варлаамом Калабрийским про Фаворском світлі. Згідно Євангельських текстів, у момент преображення Ісуса на горі Фавор, він преобразився перед своїми супутниками, обличчя його засяяло наче сонце, а одяг став білим, як світло.

Прихильники ісихазму вважали, що, молячись, вони приходять до безпосереднього спілкування з Богом, коли людина бачить Божественне світло і відчуває благодать у душі. Цей світ є візуальним вираженням сили Бога, або Божественної енергії, його дією в створеному світі, тобто світі їм твореному, матеріальному. У той час як сам цей світ є нествореним.

Міркування Варлаама

Що ж стосується Варлаама та його прихильників, то вони вважали, що споглядання Бога – не православне діло, і висміював позу ісихастів, в якій вони молилися – сидячи, нахилившись вперед. Він визнавав, що світло, яке сяє на Фаворі, був створений для освіти апостолів, а потім безслідно зник.

Варлаам міркував, що все, що мабуть, є створеним, а раз світло на Фаворі був видимим, значить, і він був створений. Звідси випливає, що споглядання, про який говорять ісихасти, – хибно, ніякого реального спілкування зі Всевишнім, ні з його енергіями бути не може.

Затвердження навчання

Проте православний Константинопольський собор затвердив вчення ісихастів. Більш стисло воно було викладено ченцем Андроніком, ось суть його тез.

  • Фаворське світло не є ні сутністю Бога, ні його творінням, він – енергія сутності.
  • Енергія сутності невіддільна від неї, але і не зливається з нею повністю.
  • Енергія сутності не є матеріальною.
  • Вона не вносить поділу сутність та не ускладнює її.
  • Найменування «Божество» має відношення не тільки до сутності Бога, але також і до енергії. Тобто енергія належить самому Богу.
  • Людина не може брати участі у сутності Бога, але може брати участь у його енергії.
  • З тези про те, що людина може брати участь в енергії Бога, слід поняття синергії взаємодії Божества і людини у справі порятунку останнього.

    Християнське богослов’я і благодать

    У богослов’ї благодать – це термін, тісно пов’язаний з такими поняттями, як покаяння, спасіння душі, обряди, шанування святинь, церковна ієрархія. Благодать є ключовим поняттям сотеріології християн (науки про спасіння). У ній виділяються різні дії, або види благодаті:

    • Попередня, або приготовляющая. Вона створює розташування людину до покаяння, пробуджуючи в ньому свідомість того, що їй необхідна божественна допомога для порятунку.
    • Особлива, або діюча. Збуджує віру в Христа і любов до нього, вводить з ним у спілкування. У зв’язку з цим та через засвоєння собі заслуг Ісуса людині прощаються її гріхи, йому даються сили добра, і він відроджується.
    • Сприяє. Вважається, що і у відродженому людині ще присутній Адам з притаманними йому гріховними похотями, тому для подальшого успіху в житті святої необхідно сприяння Бога та його допомогу. Її він і отримує за допомогою сприяючої благодаті.

    Католицький погляд

    Згідно з поняттям католицької церкви, благодать – це дається Богом милість, його безоплатна допомога, що надається людям для того, щоб вони відповіли на його заклик. Щоб вони стали його чадами, усиновленими дітьми, «учасниками» його єства і вічного життя.

    Передаючи благодать Христову, Господь віддає людям своє життя, вливаючи її через Духа Святого їм в душу, для позбавлення її від гріха. Вона дається і при хрещенні, освячуючи і обожнюючи віруючих. Католики ділять благодать на два види:

    • Постійну – коли є постійне розташування до життя і дій за покликом Бога.
    • Впливає, або актуальну, – коли втручання Бога здійснюється у витоків звернення або ж у процесі освячення.

    Як і в православній, католицькій церкві вважається, що благодать сходить на людину через його участі в церковних таїнствах або ж проявляється в духовних дарах.

    Такі дари дають отримали їх можливість сприяти порятунку інших людей і зростанням церкви як Тіла Христового. Це, наприклад, так звані харизми (по-грецьки – благодіяння, безплатний дар) – дар творити чуда, зціляти, пророкувати, володіти даром переконання. Всі вони служать любові, созидаемой церквою.

    Розуміння в протестантизмі

    Протестантські богослови розглядають благодать як Божий дар, незаслужену людьми милість, любов, доброту, а також дія Бога, спрямоване на людину.

    В більшості своїй протестанти погоджуються з основною ідеєю Августина про укорінений порочності людини в результаті гріхопадіння. А також вони згодні з ним у тому, що людина не здатна знайти порятунок лише власними силами.

    Його вони отримують як дар від Бога, який вони не заслужили – по благодаті, через свою віру. При цьому сама віра сприймається як дар Бога для порятунку.

    Потрібно підкреслити, що в католицизмі вважається, що благодать передається людині від Бога безпосередньо, без участі церкви і священиків.

    У католицизмі існує три основних концепції дії благодаті: лютеранська, армініанська і кальвіністська. У цих трьох напрямках є ряд дискусійних питань, які пов’язані:

    • з можливістю втрати благодаті і втрати порятунку;
    • з легкістю подолання або непереборністю дії благодаті;
    • з питаннями обраності і приречення (всі люди отримують благодать);
    • із співвідношенням благодаті і людських дій (прояви віри).

    Про блага земні і небесні

    Іноді люди, які звертаються з гарячими молитвами до Бога, вважають, що отримують від нього благодать. Наприклад, після молитов одужав родич, народився довгоочікуваний дитина, чоловік отримав хорошу роботу. Чи можна в такому разі говорити про поблажливість благодаті Божої? Так, якщо тільки мова йде про земної благодаті.

    Але чи означає це, що придбана і небесна благодать, за якою слід порятунок? Щоб відповісти на це питання, наведемо приклад з Євангелія від Луки. Коли 10 прокажених попросили Ісуса Христа про зцілення, він виявив свою милість до страждальцям і зробив це, пославши їм свою благодать.

    Але з цієї ж самої історії нам стає відомо, що тільки один з усіх тих, що вилікувалися від прокази знайшов порятунок. Той, який припав лицем до ніг Ісуса і з вдячністю присвятив йому життя.

    З цієї притчі випливає висновок про те, що далеко не всім людям, які зіткнулися з Божою благодаттю, послано порятунок. Не кожен, хто отримав відповідь на молитовне звернення, увійде в небеса.

    Відміну від щастя

    Нерідко люди задаються питанням, чим відрізняються щастя і благодать? При цьому деякі з них вважають, що це одне і те ж. Однак між цими двома поняттями є вельми суттєва різниця. Детально розібравши питання про благодаті, звернемося до поняття щастя.

    Цей феномен людського життя вивчається в багатьох галузях знань, наприклад, в філософії, психології, соціології і релігії. Розглянемо його в загальному розумінні. Відповідно до словникового визначення, щастя, це:

  • Властиве людській психіці стан, що виражається у вищій задоволеності життєвими обставинами, почуття глибокої радості і достатку. А також прояв цього почуття назовні.
  • Супутня людині удача, що отримується їм яке-небудь благо.
  • Серед синонімів, що приводяться до слова «щастя», знаходяться такі як успіх, блаженство, благополуччя, благодать. Як бачимо, тут щастя співвідноситься з благодаттю.

    У чому полягає парадокс?

    Якщо задатися питанням про те, що ж може приносити задоволення сучасній людині, то відповідь буде неоднозначною. Навколишній нас матеріальний світ і будь-яка людина, навіть самий невибагливий, відчуває матеріальні потреби, які можуть приносити йому щастя, будучи задоволеними.

    Наприклад, коли людина, отримавши прекрасну освіту, займається улюбленою справою, розвиває свій бізнес, отримує великі гроші, йому легше завести благополучну сім’ю і мати здорових дітей, володіти безліччю зручностей, таких як комфортабельне житло і престижний автомобіль. І дуже можливо, що він буде щасливий. Адже він буде відчувати задоволення своїм життям і успіхами.

    Але парадокс полягає в тому, що весь цей набір благ не є гарантією щастя. Щасливою людина може бути, наприклад, маючи дружну сім’ю, нехай і не дуже багату. Отже, щастя – це поняття індивідуальне і, як правило, пов’язане із задоволенням не тільки матеріальних, але й духовних потреб.

    Щастя буває різним

    Дуже незвичайним може бути щастя людини, який міцно пов’язав своє життя з Богом. Професор Московської духовної академії богослов Осипов А. В. вважає, що щастя зовсім не залежить від ступеня забезпеченості людини матеріальними благами. На підтвердження своїх слів він наводить два випадки.

    Один з них стався з останнім з насельників Оптинського монастиря Никоном, якого заарештували в 1929 році. Він був обрит, стрижений, з нього зняли монаший одяг і посадили в камеру разом з кримінальниками, де він заразився туберкульозом.

    Іноді йому вдавалося передавати на волю листа. В одному з них є дивовижні рядки про те, що щастя Никона немає меж, він врешті-решт пізнав сенс біблійного виразу «Царство Боже всередині нас».

    Другий випадок відноситься до життя великомученика Євстратія, який жив у III столітті. Коли з нього знімали шкіру, обличчя його освітилося незвичайним світлом, і він раптово вигукнув: «Тортури – це радість рабам Божим». Його мучителі були так вражені, що частина з них кинула знаряддя страти, сказавши: «Я християнин!» За це їм відрубали голови.

    На закінчення А. В. Осипов зазначає, що християнство може дати людині справжнє щастя. Таким чином, можна зробити висновок про те, що щастя і благодать – поняття не ідентичні. Однак для людей, які присвятили своє життя служінню Богу, вони можуть бути дуже близькими, так як вони відчувають почуття щастя від наближення до Божественної сутності.