Де живуть тушканчики в природі?

На нашій планеті з різноманітною флорою і фауною можна зустріти унікальні зразки тварин. Кожне з них має свою облюбовану середовище проживання. Комусь подобаються лісу і степу, а комусь- пустелі й моря. І світ кожної тварини цікавий. Завдяки матеріалам фотомисливців можна познайомитися і з життям тварин, і з звичками, та з тим, як вони вирощують своє потомство. Сьогодні зустрінемося з таким цікавим і забавним представником загону ссавців гризунів – тушканчиком.

Середовище існування

Прекрасний механізм адаптації цього звірка дозволяє жити йому практично в усіх широтах серед степів, а часом і пустель. Казахстан, Росія, Туркменістан, Узбекистан, Україна – країни, де живе великий тушканчик. Однак варто звернути увагу на те, що природне середовище його існування – степу і лісостепу, поступово займаються сільськогосподарськими угіддями, а це призводить до природного зниження чисельності гризуна в цих краях.

Ще де, в якій природній зоні живе тушканчик? Це пустелі Монголії і Китаю. Клімат в них різко континентальний, з великим температурним розбігом (у зимовий час – 50 °С, влітку + 50 °С). У кожній пустелі свій склад грунтів та наявність рослинності. Довговухий тушканчик помічений в пустелях з піщаним грунтом, де зустрічаються кущики саксаула. Але чисельність в пустелях тушканчиків вкрай низька – одна особина на 2 га.

Види тушканчиків

В даний час відомо близько 26 видів тушканчиків, з них 18 видів розселені по території колишнього Радянського Союзу. Про двоногих гризунах стало відомо тільки на початку минулого століття. Починаючи з 1925 року в різних місцях стали з’являтися про них відомості, описи місць проживання. Найвідомішими є великий тушканчик, або земляний заєць, і довговухий тушканчик.

Виникає питання про те, де, в якій зоні живе тушканчик цього виду. Місця його проживання – в основному посушливі регіони Євразії. Найпоширеніший серед тушканчиків – піщаний чи африканський, який мешкає в пустельних регіонах Азії і Африки.

А ось гризуни-крихти були виявлені зоологами в 1961 році в районі Тувинської АРСР, а десять років потому знайшли такого звірка в Північному Прибалхашье. Це були зовсім крихітні карликові тушканчики. Їх череп нагадує сердечко. Утворені на голові здуття – це слухові кісткові бульбашки, службовці для звірка резонаторами.

У кожного різновиду тварини свої необхідні для життя, що склалися поколіннями і виправдані умовами, де живуть тушканчики, будови частин тіла. Так, длинноухие тушканчики мають загострений слух за рахунок своїх довгих вух, а у пятипалых карликів посилення слухової чутливості за рахунок зростання барабанних камер.

Дивіться також:  Дизайн вузької прихожої: фото оформлення та меблів, ідеї інтер'єру

Зовнішній вигляд

Тушканчики за своїм розміром можуть бути різними. Розміри дорослої особини коливаються від 4 сантиметрів до 25. Вони мають достатньо довгий для свого тулуба хвіст. Залежно від особини його довжина коливається від семи до тридцяти сантиметрів. Пензлик, що знаходиться на кінчику хвоста, виконує при бігу і стрибках функцію керма.

Напевно, для багатьох буде відкриттям, що в хвості накопичується запас жиру, що дозволяє пережити сплячку і відсутність корму у важкі часи. І ще одна особливість кінчика хвоста. Коли звірка наздоганяє ворог, який хапає його за хвіст, він може відкинути кінчик хвоста з пензликом.

З цієї ж частини тіла можна визначити, де живе тушканчик в природі і чи вистачає йому в цьому середовищі проживання харчування. У голодного тушканчика і хвіст без відкладень жиру, а вгодований звірок з досить товстим хвостиком.

На тлі тіла голова тушканчика здається досить великою і як би зливається з тулубом. Мордочка в області носа приплюснута. Вуха довгі і трохи округлені (їх розмір залежить від видової приналежності). Через них у звірка здійснюється тепловіддача при інтенсивному бігу.

До речі, для тушканчиків застосуємо такий географічний термін – диморфізм. Це зміна забарвлення шерсті на спинці в залежності від місць проживання звірка. Вона темніше у східних і південних популяцій. Цікаво, що вуха довші у тушканчика, який мешкає в більш південних місцях.

Про кінцівках тушканчика

У тушканчика добре розвинені задні кінцівки. Вони часом в чотири рази довші передніх. Є особини тушканчиків, які пересуваються повільно, працюючи чотирма лапками. Але це швидше виняток, ніж правило.

У більшості тушканчиків спосіб пересування – це стрибання. Причому довжина стрибка до трьох метрів. Так звір став рухатися завдяки еволюційним змінам задніх кінцівок. Три середніх плеснових кісточки зрослися в одну, а бічні або вкорочені, або їх зовсім немає. Подовжилася сама стопа. А у тушканчиків, які мешкають в пісках, навколо стопи зростає жорсткий волосся, збільшуючи площу стопи. Завдяки цьому вони можуть бігати по барханах.

Спосіб життя

По способу життя це звірята-одинаки, які йдуть на контакт тільки в період розмноження. Тушканчики живуть у норах. Всі денний час вони проводять, оскільки тушканчики – нічні тварини, на поверхню виходять з приходом темряви, приблизно через годину після заходу сонця.

Дивіться також:  Crown Resorts Henipa 3* (Кіпр/Ларнака): фото, опис номерів, сервіс, поради та відгуки туристів

Вночі шукають собі їжу, пробігаючи до 5 кілометрів. У свої нірки, де живуть тушканчики, вони повертаються за годину до сходу сонця й відсипаються весь день до наступного нічного походу.

В середньому вага тушканчика дорівнює 300 грамам, але при підготовці до зимового періоду, коли звір впадає в сплячку, він збільшується майже вдвічі. Тушканчик – досить обережна тварина, яка, відчуваючи небезпеку, не покине свою нірку.

Постійні і тимчасові нори

Тушканчик – землекоп. Він риє нори в самому щільному ґрунті завдяки міцним передніх зубах і передніх лапок. Там, де живе тушканчик, у нього може бути кілька норок, сполучених між собою проходами. Його постійні житла можна розділити на зимувальні і літні. І ті, і інші мають свою структуру. Постійна нора знаходиться на відстані майже шести метрів від входу, і прохід практично горизонтальний.

Від основного ходу є від одного до чотирьох отнорок – запасних виходів для тушканчика. До гніздової нірці веде похилий вхід. Гніздо зроблено з моху, шерсті, пір’я, пуху. Зимові нори розташовуються глибше літніх. Їх глибина сягає двох метрів. У зимових нірках є гнізда, як правило, їх два, і розташовані вони на різних глибинах. Тушканчик риє тимчасові норки, але вони не глибокі.

Різці тушканчика справляються і з цеглою. Опинившись у неволі, наприклад, у цегляному будинку, він може прогризти в стіні дірку до півметра в глибину, при цьому сховатися у кінці нори, заваливши вхід крихтою цегли. У нього настільки міцні різці, що і бетонну стіну він подолає, тільки зробить її поменше.

Якщо тушканчики риють собі нірки в піщаному грунті, їм різці не потрібні. Вони справляються передніми лапками. Різці використовують лише для розпушення зустрілася на шляху кореня або каменю.

Розмноження та тривалість життя

Розмножуватися тушканчики починають при досягненні статевої зрілості. У них цей раз у два роки. Зазвичай після виходу із зимової сплячки, триває з середини вересня до середини березня, у тушканчиків настає шлюбний період. Термін вагітності самки триває всього 25 днів. У виводку буває від одного до восьми дитинчат, які живуть перші два місяці з матір’ю і йдуть. Самка може до наступної зимівлі зробити ще один послід.

В залежності від того, де живе звір тушканчик, така і тривалість його життя. У дикій природі вони живуть до трьох років. Все пов’язано з природними ворогами. У неволі при хорошому догляді тривалість життя звірка значно більше.

Дивіться також:  Paco Rabanne Lady Million: опис аромату і відгуки

Червона книга

Там, де живуть тушканчики в Росії, а це – Воронезька область, Усманский бор і Богучарский район, певні їх види занесені в червону книгу. Лімітуючим фактором стало скорочення площ проживання у зв’язку із зміною режиму сільськогосподарського використання територій. А також вплинуло слабке поповнення популяції і повільний розвиток молодих особин до статевозрілого віку.

Є популяції великого тушканчика в Росії в європейській частині, а це Московська і Горьковская області. Чисельність їх зростає ближче до південних місцях проживання.

Життя в домашніх умовах

Тушканчики можуть пристосуватися до життя в неволі. Тільки от вольєр для утримання повинен бути досить великий, виконаний з металевої сітки. Це якщо в домашніх умовах буде міститися земляний заєць. Довжина клітки повинна бути до двох метрів в ширину і одного метра в довжину. Висота також повинна бути до 1 метра, так як звір любить стрибати. На дно вольєра, де живе тушканчик, треба покласти просушений дерен, в якому він буде рити нори. Корінці, знайдені в дерні, і трава підуть на виготовлення гнізда. Не завадять овеча або верблюжа вовна. Її тушканчик визначить у гніздо.

Для звірка середніх розмірів достатньо купити великий акваріум, в який також міститься дерен, а для мешканців піщаних пустель потрібно насипати пісок, в ньому вони люблять купатися. Для карликових тварин також можна створити місце проживання, де тушканчик також побудує собі будиночок. Потрібен дерен з дрібним щебенем і пісок.

Корм для тушканчиків

Годують середніх тушканчиків тим же кормом, що тварини здобували собі в природних умовах проживання: насінням конопель і соняшнику, кукурудзою, рисом, пшоном. Карликові люблять насіння ялини, канаркове насіння. З’їдають вони дуже мало корму – півтора-два грами суміші зерен. Звірята люблять фрукти – яблука і виноград. Карликові тушканчики люблять “м’ясні добавки” – метеликів, цвіркунів, коників.

Земляні зайці більш всеїдні. В їх раціоні є всі перераховані вище насіння, плоди суріпиці і геркулеса, коріння кульбаби, моркву, буряк, картоплю. В домашніх умовах не всі впадають у сплячку. Так, земляні зайці люблять погризти в зимові місяці тонкі гілочки клена, верби та осики. По-справжньому стають ручними тільки найбільші види.