Цікаві факти про пінгвінів. Де живуть, що їдять і як сплять пінгвіни?

Напевно, дивовижними птахами на нашій планеті є пінгвіни. Цікаві факти про цих симпатичних істот ми представимо вам в цій статті. Це єдиний птах, яка чудово плаває, а літати не може. Крім того, пінгвін може ходити у вертикальному положенні. Це нелітаючий птах, що відноситься до загону пингвинообразных.

Ареал проживання

Величезні території, переважно в холодних регіонах Південної півкулі — це місця, де живуть пінгвіни. Найбільші популяції зафіксовані в Антарктиці. Крім того, вони цілком комфортно себе почувають в Південній Африці і на півдні Австралії. Практично вся прибережна лінія Південної Америки — це територія, де живуть пінгвіни.

Назва

Походження назви цих птахів має три версії. Перша пояснює його поєднанням слів pen — «голова» і gwyn — «біла». Колись воно належало до безкрилої гагарке (нині вимерлого). Оскільки ці птахи схожі зовні, назва перейшла і на пінгвіна.

Згідно другої версії, свою назву пінгвін отримав від англійського слова pinwing, яке перекладається як «крило-шпилька». За третьою версією, назву птаха походить від латинського pinguis, яке означає «товстий».

Види пінгвінів

Чи знаєте ви, скільки видів пінгвінів живе на нашій планеті? Сучасною класифікацією ці птахи об’єднані в шість пологів і дев’ятнадцять видів. З деякими з них ми познайомимо вас в цій статті.

Імператорський пінгвін

Найбільша і важка птиця: вага самця може досягати 40 кг, а довжина тіла – близько 130 див. На спинці оперення чорне, черевце біле, а на шиї можна побачити характерні плями яскраво-жовтого або помаранчевого кольору. Імператорські пінгвіни є жителями Антарктики.

Королівський пінгвін

Зовні дуже схожий на імператорського, але дещо поступається йому за розмірами: довжина його тіла близько 100 см, а вага не перевищує 18 кг. Крім того, у цього виду іншого забарвлення — спинка вкрита темно-сірими, іноді майже чорними перами, черевце біле, а на боках голови і на грудці розташовуються яскраво-оранжеві плями. Ці птахи мешкають в прибережних водах затоки Лузітанія, на островах Вогняна Земля, Південних і Сандвічевих, Кергелен і Крозе, Маккуорі і Південна Георгія, Прінс-Едуард і Херд.

Дивіться також:  Що таке контент, контент-послуги та контент-провайдер?

Пінгвін Аделі

Середня за величиною птах. Її довжина не перевищує 75 см, а вага – 6 кг Спинка у Аделі чорна, черево – біле. Особливістю цього виду є біле кільце навколо очей. Живуть ці птахи у Антарктиді, а також на прилеглих до неї островах: Південних Оркнейських і Шетландських.

Північний чубатий пінгвін

Вид, який на сьогоднішній день знаходиться під загрозою зникнення. Це невеликий птах довжиною близько 55 см при вазі в 3 кг. Спинка і крила сіро-чорні. Черевце біле. Жовті брови переходять в розташовані збоку від очей пучки з яскраво-жовтих пір’я. На голові пінгвіна знаходиться чорний чубчик, який і дав назву увазі.

Основна частина популяції заселяє острова Неприступний і Гоф, Трістан-да-Кунья, які розташовані в акваторії Атлантичного океану.

Золотоволосий пінгвін

Довжина тіла цього пінгвіна варіюється в межах 76 см, вага – трохи більше 5 кг. Забарвлення – типовий для всіх пінгвінів, але з однією особливістю: над очима є незвичайні пучки пір’я золотистого кольору. Золотоволосые пінгвіни обжили південні береги Індійського океану, Атлантики, трохи рідше зустрічаються на півночі Антарктики, а також на островах Субантарктики.

Зовнішні особливості

На суші ця незвичайна птах не вміє літати, виглядає трохи незграбно із-за особливостей будови кінцівок і тіла. Пінгвіни мають обтічну форму тіла з добре розвиненою мускулатурою грудного кіля — нерідко вона складає четверту частину від загальної маси птиці.

Тіло пінгвіна упитанное, трохи стиснуте з боків, вкрите пір’ям. Голова не надто велика, розташовується на гнучкою і рухливою, але короткій шиї. Дзьоб у цих птахів сильний і гострий.

Цікаві факти про пінгвінів пов’язані з їх будовою. В ході еволюції і способу життя крила пінгвіна видозмінилися і перетворилися в ласти: під водою вони в плечовому суглобі обертаються як гвинт. Ноги товсті і короткі, з чотирма пальцями, які з’єднуються плавальними перетинками.

Дивіться також:  Міф про Амурі і Психее: короткий зміст та аналіз

На відміну від більшості птахів, ноги пінгвіна помітно зміщені назад, що змушує птаха тримати тіло, перебуваючи на суші, суворо вертикально. Підтримувати рівновагу пінгвінові допомагає коротенький хвіст, який складається з двадцяти жорстких пір’я: птах спирається на нього при необхідності.

Ще один цікавий факт про пінгвінів — їх кістяк складають не порожнисті трубчасті кістки, що зазвичай характерно для птахів. Їх кістки більше нагадують за будовою кістки морських ссавців. Для теплоізоляції у пінгвінів є солідний запас жиру, його шар сягає трьох сантиметрів.

Оперення пінгвінів густе і щільне: короткі, дрібні пір’я покривають тіло птиці подібно черепиці, захищаючи від промокання в холодній воді.

Спосіб життя

Пінгвіни знаходяться під водою в пошуках їжі досить тривалий час, поринаючи на три метри в глибину і долаючи відстані близько тридцяти кілометрів. Дивно, з якою швидкістю плавають пінгвіни — вона може досягати 10 км на годину. Представники деяких видів можуть пірнати на глибину до 130 метрів. Коли пінгвіни не вступають у шлюбний період і не виходжують потомство, вони віддаляються від берега на досить великі відстані (до 1000 км).

Щоб прискорити пересування по суші, пінгвін лягає на черево і швидко ковзає по снігу або льоду, відштовхуючись кінцівками. Такий спосіб пересування дозволяє птахам розвивати швидкість до 6 км/ч. В природних умовах пінгвін живе близько двадцяти п’яти років. У неволі при належному догляді цей показник збільшується до тридцяти.

Чим живляться пінгвіни?

За одне полювання пінгвін здійснює від 190 до 900 занурень. Точна кількість залежить від кліматичних умов, виду пінгвіна, потреби в кормі. Цікаво, що ротової апарат птиці влаштований за принципом насоса: вона всмоктує через дзьоб дрібну здобич. Під час годівлі в середньому птиці пропливають близько тридцяти кілометрів і майже вісімдесят хвилин в добу знаходяться на глибині більше трьох метрів.

Дивіться також:  Глобулярный білок: будова. Приклади глобулярных білків

Основою раціону пінгвінів є риба. Але що їдять пінгвіни (крім риби)? Птах із задоволенням поїдає кальмарів, дрібних восьминогів і невеликих молюсків. Дитинчата годуються полупереваренной їжею, яку їхні батьки відригують з шлунка.

Як сплять пінгвіни?

Відповідь на це питання цікаве багатьом нашим читачам. Пінгвіни сплять стоячи, зберігаючи під час сну температуру тіла. Цікаві факти про пінгвінів пов’язані з цим станом птахів. Час, який вони витрачають на сон, безпосередньо залежить від температури повітря — чим нижче температура, тим коротше сон. Довше птахи сплять під час линьки: в цей період вони мало їдять, а додатковий сон дозволяє їм скоротити витрату енергії, що витрачається. Крім того, пінгвіни сплять під час висиджування яєць.

Цікаві факти про пінгвінів

Виявляється, що не всі пінгвіни — милі і нешкідливі істоти. Наприклад, кам’яні пінгвіни наділені досить агресивною вдачею. Вони можуть атакувати будь-який об’єкт, який їм не сподобався.

Пінгвінам не потрібна прісна вода — вони п’ють морську воду, оскільки мають спеціальні залози, які відфільтровують сіль.

У шлюбний період, висловлюючи свої ніжні почуття, самець очкового пінгвіна погладжує свою обраницю крилом по голові.

Пінгвін є символом операційної системи Linux.

Ноги у пінгвінів не мерзнуть, оскільки в них мінімальна кількість нервових закінчень.