Великий строкатий дятел: опис, де живе, чим харчується, цікаві факти

Великий строкатий дятел – це гарна, гомінка і дуже корисний птах. Його можна побачити, точніше, почути в парках, на садових ділянках, у лісосмугах. Строката пташка, стрибає по стовбуру і долбящая його своїм дзьобом, – це і є дятел, якого часто називають лісовим санітаром. Як він живе? Чим живиться взимку, коли немає комах? Як утворює пару? Пропонуємо вашій увазі найцікавіші факти про великий строкатому дятле. Можливо, деякі з них вас здивують.

Загальні відомості

Кожен вид птахів вирізняються якоюсь унікальною особливістю. Білоголовий орлан – величезними гніздами, колібрі – малесенькими розмірами, павич – шикарним хвостом, а великий строкатий дятел – довбанням дерев. Любителі лісових прогулянок з раннього ранку і до самого заходу можуть чути його характерне «тук-тук». Удари дятла по стовбуру нагадують барабанну дріб. Кожен раз вона триває всього 0,6 секунд, за які птиця встигає зробити до 13 (за іншими даними 23) ударів. Якщо ви чуєте саме такі звуки, значить, у великих строкатих дятлів почався період спарювання. Коли птах витягає з-під кори жука, звуки можуть бути зовсім іншими.

Дятли відомі людям вже багато століть. Вони згадуються навіть у міфах і легендах. Так, саме цей птах допомагала вовчиці вигодовувати Рема і Ромула, які стали засновниками Риму.

У Європі в період неоліту існував культ дятла. У третьому столітті до нашої ери лісові «барабанщики» дуже шанувалися сабінянамі. Один з їхніх пологів носив ім’я дятла. Тому птицю обожнювали і ніколи не заподіювали їй зла.

Ареал проживання

Великого строкатого дятла можна зустріти на великих площах Євразії – від Скандинавії і Піренейського півострова на заході, до Курил і Японії на сході, від Лаосу на півдні до Західного Сибіру на півночі (67 ° с. ш.). Цей вид дятлів мешкає у Великобританії, на Кольському півострові, в Ірані, на Корсиці, в Сицилії та Сардинії, в Китаї та Монголії, в Україні та інших європейських країнах. У Росії великий строкатий дятел зустрічається на всій європейській території, включаючи Підмосков’ї. Живе він і на Камчатці, Курилах, Сахаліні, в Закавказзі, Криму, Заполяр’я і на Уралі.

Дятли цього виду живуть навіть в Африці — у північних районах Алжиру і Тунісу (до передгір’їв Великого Атласу), на Канарських островах, в Марокко.

Ці птахи селяться скрізь, де ростуть листяні або хвойні дерева. Якщо є вибір, дятли воліють сосну, але можуть жити і серед оливок, тополь, рододендронів, дубів, осик, беріз. Тільки темні заболочені ялинники їм не подобаються. В таких лісах великого строкатого дятла не знайти.

Цей вид більш інших лояльний до людини, тому може селитися в парках і на присадибних ділянках.

Опис великого строкатого дятла

Прикметною і впізнаваною цю птицю робить червона «шапочка». Ви помиляєтеся, якщо думаєте, що її «носять» все строкаті дятли. Цей «головний убір» з маленьких ніжних шматочків з ледь помітними чорними штрихами притаманний тільки молодим особинам обох статей. У дорослих птахів у процесі щорічних линьок на зміну червоним перышкам приходять чорні. У самців на потилиці залишається лише червона смужка. За нею їх можна відрізнити від самок. У обох статей є яскраво-червоне підхвістя. Все інше тіло великих строкатих дятлів прикрашають чорнильного пера і білого кольорів. У них чорні з синім відливом спина, надхвістя, хвіст і верх голови. Цього ж кольору махові пір’я на крилах. Чорна смужка, схожа на вусики, тягнеться від дзьоба дятла до зашейку.

Дивіться також:  Грааль - що таке? Значення слова

Білі або бурувато-білі у строкатого дятла щоки, лоб, черево, плечі і крайні пір’я хвоста. Є також білі плями на махових перах.

За розміром ця пташка невеличка, але і не сама маленька. Важить вона до 100 грам. Довжина тіла становить від 22 до 27 см, розмах крил – до 47. Для порівняння зазначимо, що малий строкатий дятел важить 26 грамів, розмір його тіла може бути від 14 до 16 см, а розмах крил — до 30. Не спеціалісти легко плутають птахів цих двох видів, беручи малого дятла за молоду особину.

Лапки у великого строкатого дятла темно-бурі. Дзьоб чорний зі свинцевим відливом, дуже потужний, долотоподібний. Райдужка очей у більшості дятлів має карий колір, але буває і червоної.

Схожі види

У наших лісах можна зустріти сірійського дятла, який дуже схожий на великого строкатого. За розмірами він трохи менше. Так, його вага складає 80 грамів, а довжина тіла — до 23 див. На перший погляд, за цією ознакою птахів відрізнити неможливо. Зрозуміти, який перед вами дятел, можна за «вусикам», що тягнеться від дзьоба. У сирійського вони відсутні або перериваються на щоках. Також у представників цього виду білі плями на плечах мають краплеподібну форму.

Живе в російських лісах ще один вид дятлів, який дуже схожий на великого строкатого. Цей представник — білоспинний. Він трохи крупніше. Його вага може дотягувати до 140 грамів, а довжина тіла – до 31 див. Але головні відмінності полягають у забарвленні. У короткохвостого підхвістя рожеве, біла спинка, а на плечах білих плям немає.

Особливості поведінки

Якщо характеристику великого строкатого дятла дати в кількох словах, вони будуть такими: індивідуаліст, яскравий, помітний, дуже галасливий. Орнітологи знають, що саме цей вид є найбільш крикливим. Птах вміє обурюватися, радіти, захищати свою територію, хвалитися своїм дуплом, вмовляти самку на парування. Все це супроводжується криками різної тональності і частоти. Великі строкаті дятли виражають емоції з найменшого приводу. Якщо він не зайнятий дробленням шишок, то кричить просто так. У їхньому словниковому запасі» орнітологи виділяють «кік», «кр-кр», «кі-кі» та інші звуки, які неможливо записати людськими літерами. Погодьтеся, важко не звернути уваги на такого голосистого крикуна.

Добре, що великі строкаті дятли люблять самотність. Уявляєте, який стояв гамір, якби вони збиралися у зграї! Проте вони воліють мати індивідуальну територію, вхід на яку для чужинців закритий. В іншому випадку господар відразу починає демонстровать загрози. Він сідає навпроти непроханого гостя, куйовдить на голові пір’я, розкриває дзьоб і починає кричати (напевно, пропонує чужинцю віддалитися). Далі власник ділянки приймається стукати по стовбуру і літати над супротивником. Якщо і це не діє, в хід йдуть стусани крилами і дзьобом.

Площа володінь кожного строкатого дятла варіюється від 2 до 25 гектар, що залежить від щільності лісових насаджень та кількості корму.

Навіть спільно вигодовуючи пташенят, самець і самка великого строкатого дятла здобувають для них корм в різних кінцях ділянки.

Дивіться також:  Лялька ангел-тільда своїми руками

Побачити скупчення цих дятлів можна тільки в період інвазій (птахи збираються великими зграями і кочують у пошуках нових територій).

Раціон

Чим харчується великий строкатий дятел? Ви помиляєтеся, якщо думаєте, що тільки жуками. Комахи становлять основу його раціону тільки в сезон, тобто з середини весни до середини осені. За цей час дятли знищують короїдів, листовійок, сонечок, вусанів, турунів, мурах, курочок і десятки інших видів комах. Орнітологи виявляли в шлунках птахів до 500 штук різних особин. Дзьобом дятли проробляють отвір у стовбурі, а довгим тонким мовою витягують з нього жука або його личинку.

Зрідка дятли скльовують равликів, можуть поїдати дрібних ракоподібних. Не відмовляються вони і від фруктів, ягід, горіхів.

Дятли не є хижими птахами, але якщо підвернеться випадок, не гребують розоряти гнізда дрібних птахів (синиць, вільшанок, зябликів, мухоловок), поїдаючи яйця і навіть пташенят.

Навесні дятли розоряють мурашники, скльовують комах, плазунів не тільки по деревах, але і по землі.

Взимку вони переходять на насіння шишок, горіхи, жолуді. Спосіб видобутку цього прожитку теж дуже цікавий. Дятли знаходять або споруджують самі спеціальні наковаленки, що представляють собою ущелину в стовбурі або зрощені гілки. У зазор вони вставляють шишку, після чого починають розламувати її дзьобом. Кожен дятел робить для себе кілька таких наковаленок. Орнітологи налічували їх до 56 штук на одній ділянці, а під деревом «їдальні» часом набиралося до 7 тисяч штук об’єднаних шишок.

У меню великих строкатих дятлів є навіть падаль, якою вони теж не гребують. Саме цей вид може селитися поблизу житла людини, де частенько годується на звалищах, поїдаючи харчові відходи.

Розмноження

Великі строкаті дятли, як правило, моногамні. Статевозрілими птахи стають до кінця першого року свого життя. Шлюбні ігри у них тривають майже два місяці – з середини березня до середини травня. Однак самці починають відчувати статеве збудження вже в січні. Це проявляється їх агресивними криками і барабанним дробом. На період вирощування потомства самець і самка об’єднують свої індивідуальні ділянки. Після закінчення процесу вирощування пташенят, подружжя розлітаються в різні сторони, але по весні можуть знову зійтися.

Залицяння за нареченою проявляється не тільки криками, але і порханием з распушенным хвостом навколо неї. Також самці можуть демонструвати самиці видовбане дупло. Часто наречений і наречена грайливо переслідують один одного. У цьому дійстві дама завжди превалює.

Закінчується залицяння спарюванням.

Готове гніздо може використовуватися багаторазово, але частіше птиці споруджують нову. На ділянці, де живе великий строкатий дятел, можна знайти до десятка розпочатих, але покинутих гнезд. Мабуть, завершити роботу птахам заважають сучки, попадаються в стовбурі. Де будувати будинок, завжди вибирає кавалер. Зазвичай це стовбур дерева, але знаходили житла дятлов і дерев’яних телеграфних стовпах. Деревина відповідного дерева повинна бути м’якою, але не трухлявої і не гнилий. Найбільше дятлам подобається осика. Може сподобатися їм сосна, береза, модрина, липа. Частіше вони споруджують дупла на висоті близько 8 метрів, але орнітологи виявляли їх житла на висоті 26 метрів, і лише 30 сантиметрів. Діаметр дупла становить близько 12 см, а глибина гнізда – до 35. Ідеальний для дятла варіант – будинок з козирком, в ролі якого виступає гриб-трутовик.

Дивіться також:  Що таке деревина? Види деревини

Пташенята

Завершивши створення житла, самка відкладає білі блискучі яєчка в кількості від 4 до 8 штучок. Їх максимальні розміри — 24х30 мм. Висиджування триває 10-12 днів. Весь цей час самець активно допомагає своїй «дружині», часто її змінює, а вночі залишається в дуплі сам. Птенчики з’являються на світ сліпими, большеголовыми, майже лисими, абсолютно безпорадними. Перші дні вони ведуть себе дуже тихо. Батьки приносять їм їжу кожні 2-3 хвилини. При такому посиленому харчуванні дітки підростають швидко. Вже на наступний день у них відкриваються очі, а ще через кілька діб легкий пушок на їх тільцях починають замінювати перші пір’ячко.

Вже на 10-й день птенчики пробираються до льотка (виходу з дупла). Там вони і чекають батьків, приносять корм. У дуплі дітки великого строкатого дятла проводять 20-23 дні, після чого пробують свої сили в польоті і починають вчитися самостійно годуватися. На цьому етапі сімейство поділяється. Одна частина малюків слід за татом, а інша за мамою. Тримаються поблизу гнізда вони ще 2-3 тижні. Весь цей час батьки їх підгодовують. Далі кожен молодий дятел починає піклуватися про себе сам.

Вороги і паразити

Великі строкаті дятли, представляючи загрозу для деяких дрібних птахів, самі страждають від хижих пернатих. На них нападають тетерев’ятники, перепелятники, часом навіть сапсани, у разі, якщо птах виявиться на відкритій місцевості. Ще важче доводиться пташенятам, які ще не вміють літати. Житла дятлов частенько розоряють білки, горностаї, куниці, руді вечірниці (рід кажанів). Претендентом на дупло може стати звичайний шпак, який здатний вигнати дятлов з підготовленого житла.

Не тільки великі, але й дрібні живі істоти докучають дятлам. В їх дуплах орнітологи виявляють мокриць, пухоїдів, кліщів, бліх.

Риси пристосованості великого строкатого дятла

У цих дивовижних птахів у процесі еволюції сформувалися характерні особливості, які дозволили їм зайняти свою природну нішу. Щоб легко підніматися вгору по стовбуру, у них є гострі кігті. Їх лапи влаштовані так, що з чотирьох пальців два спрямовані вперед, а два – назад. Це дозволяє пернатим дуже швидко і вправно переміщатися по деревах. Вниз головою вони ніколи не повертаються.

Жорсткий хвіст дятлов також пристосований для комфортного та надійного розташування на вертикальному стовбурі. Коли птахи сідають на нього, хвіст служить їм в якості опори.

У дятлів феноменальний слух, що дозволяє їм вловлювати найменший звук годуються в стовбурі личинки або жука.

Великої уваги заслуговує і їх тонкий мову. У строкатих дятлів його довжина близько 40 мм. На кінці язик загострений. Птах просовує його в отвір і з силою протикає їм личинку, немов гарпуном. Крім того, мовою є спеціальні залози, що виділяють клейку речовину.

Але найбільший інтерес викликає здатність дятлов лупити дзьобом по дереву без найменшого збитку для голови. Вчені підрахували, що напруження, яке відчуває голова птиці в момент удару дзьобом по стовбуру, приблизно в 250 разів вище ніж те, яке виникає при запуску ракети. Дятел спокійно витримує такі навантаження, тому що анатомічно його дзьоб відділений від черепа спеціальної амортизаційної «подушкою». Вона являє собою губчасту тканину, завдяки якій птах прекрасно себе почуває, весь день проробляючи в стовбурах отвори і вишукуючи звідти шкідників лісу.