Шпак: перелітний птах чи ні, опис

Найчисленнішою птахом європейського регіону є шпак. Багато хто з дитинства пам’ятають видовище, коли над дахами будинків кружляли великі зграї шпаків. Ще в юнацькому віці хлопчики споруджують шпаківні для цих пернатих. Їх ще називають вісниками весни, тому що в березні вони хапливо шукають собі будиночки для заселення. Їх веселий щебет здається вельми веселим. Яка птиця шпак — перелітний або зимующая? Це питання цікавить багатьох читачів. У статті ви знайдете відповідь на нього, а також дізнаєтеся, де ці птахи живуть, як розмножуються, який споживають корм.

Опис зовнішності птиці

Багатьох наглядової читачів цікавить інформація про скворце, перелітний птах чи ні, опис цього пернатого. Шпака вважають однією з найбільших і найбільш кмітливих птахів, що відносяться до загону горобцеподібних. Ці пернаті з сімейства Скворцовые і налічують понад 100 видів. Розмір шпака вважається середнім для горобиних. Вага дорослої птиці становить близько 75 г, довжина тіла — 20-22 см, розмах крил — 40 див. Скворцам властиві такі зовнішні ознаки:

  • Чорне оперення з металевим відливом, навесні піддається линьки і перетворюється на буре. У деяких пернатих спостерігаються фіолетові, білі, зелені, блакитні переливи на пір’ї.
  • Самці трохи крупніше самок і яскравіше.
  • Мають гострий і довгий дзьоб, злегка вигнутий униз. Дзьоб також має властивість змінювати колір. Основний час він у шпака чорний, але під час шлюбного періоду стає жовтим.
  • Лапи у птахи великі і сильні, коричнево-червоного кольору з загнутими кігтями.
  • Має масивне тіло, коротку шию і укорочений хвіст.

Звичайний шпак – перелітний птах чи ні?

Майже у всіх частинах світу можна зустріти цю гомонливую і щебечущие птицю, адже вона легко пристосовується до різних умов природи.

Найулюбленішими місцями для заселення скворцов є Австралія, Євразія, Нова Зеландія, Північна Америка. Рідко залітають шпаки в Центральну і Південну Америку. Вони чудово приживаються в Росії, Франції, Югославії, Греції, Пакистані, Індії, Афганістані, Іраку. Люди вже заселили цих пернатих в Африку і Австралію.

Є звичайний шпак перелітним птахом чи ні? Відповідь на це запитання двозначне. Шпаки у західній та південній частині Європи ведуть осілу життя, тобто залишаються тут на зимівлю. А ось в Росії, на сході та півночі Європи їм зимувати холодно, тому вони відлітають в південні країни. Багато навесні могли спостерігати — є шпак перелітним птахом чи ні. Фото в статті демонструють весняне заселення скворцами своїх дерев’яних будиночків, коли вони повертаються з південних країв.

Дивіться також:  Грушевий пиріг — рецепти, особливості приготування та рекомендації

Улюбленим місцем проживання цих пернатих є рівнинна місцевість. У гірські райони вони не залітають. Кращими місцями для заселення вони вибирають ділянки біля річок або боліт. Іноді їх можна зустріти в степових районах і рідколісся. Нерідко житла скворцов зустрічаються поблизу фермерських господарств і людських будинків. Вони люблять селитися біля полів, де добувають собі корм. Більшість птахів селяться у дуплах або під нішами будівель. Також вони не проти пожити в затишних шпаківнях, споруджених людьми.

Опис способу життя птиці

Шпаки живуть колоніями, збиваються в зграї. Часто можна спостерігати картину, як тисячі пернатих пролітають, нагадуючи далеко бджолиний рій. Птахи виконують один за одним складні піруети, і вся зграя здається одним цілим організмом. Перед тим як приземлитися, вони парять над землею, а потім розсипаються на великій площі.

Для ночівлі вони також збираються в групи. Для цього їм підходять місця, де ростуть верби і очерет. У міському парку чи саду вони просто сплять на гілках дерев і кущів. У тих країнах, де вони зимують, зграї можуть налічувати до мільйона особин.

У період виведення пташенят шпаки мешкають на своїй маленькій території і не пускають туди інших птахів. Вони знаходять корм на берегах річок, посівах, на городах, в селищах. Корм у гніздо не несуть, з’їдають його в стороні.

До іншим птахам шпаки налаштовані агресивно, вони конкурують за місця гніздування. Такі птахи, як сизоворонки і зелені дятли стають жертвами їх поведінки. Тривалість життя цієї співучої пташки приблизно становить 10-12 років. Спостерігаючи за шпаком, можна помітити, що це досить прудка птах, хоча і маленького розміру.

Раціон харчування скворцов

Забавні шпаки живляться як рослинною їжею, так і тваринного походження. Найбільш підходящою весняної їжею для них є дощові черв’яки, що з’являються на поверхні з першими сонячними променями. Також вони із задоволенням харчуються личинками, які зимують в корі дерев. Влітку шпаки ласують гусеницями, метеликами, кониками, яблуками, грушами, сливами, черешнями, вишнями. У деякому роді скворцов можна назвати рятівниками від шкідників.

Дивіться також:  "Здрастуй і прощай": актори, творці і сюжет

Спосіб розмноження

Навесні, прилетівши з південних країн, шпаки вступають у шлюбний сезон. В європейських і азіатських країнах вони встигають вивести пташенят три рази з весни по осінь. Для цього птахи поділяються на пари. Потім вони шукають собі місця для гніздування і заносять туди сухі частини рослин. Поверх птиці укладають мох, пір’я, траву. Самець може доглядати відразу за кількома самками.

У першій кладці яєць може перебувати від 6 до 10 штук. Самка несе яйця раз на добу. Потім вона ж їх і висиджує. Яйця мають світло-блакитний і досягають 3 см в довжину і 2 см в ширину. Вага одного — 6,5 р.

Іноді самку на висиджуванні потомства підміняє самець. Пташенята з’являються на світ на 11-13 день. Вони абсолютно голі та сліпі. Спочатку ведуть себе зовсім безшумно. Як тільки батьки викинули з гнізда шкарлупки від яєць, значить, з’явилися пташенята. Дорослі особини починають шукати корм для потомства. Вони приносять пташенятам комах, що є повноцінною білковою їжею. За добу батьки можуть злітати корм до 300 разів. Через три тижні життя пташенята роблять свій перший виліт. Батьки різними хитрощами виманюють їх з гнізда.

Є у скворцов вороги?

Самими затятими ворогами скворцов є ворони та сороки. Ці птахи здатні руйнувати їхні гнізда. Також маленькі пташки побоюються орлов, беркутів, сапсанів, сов, соколів. Ці хижаки пробираються до гнізд в пошуках яєць і пташенят, яких поїдають. Кішки, куниці, змії також можуть дістатися до гнізда і з’їсти маленьких пташенят.

Шпаки поруч з людиною

Взаємовідношення людей і шпаків двояке. Раніше люди більше перебували на природі і милувалися ранніми півчими пташками. Так, були випадки, коли скворцов саджали в клітку подібно канарці або солов’ю. У неволі вони чудово поводяться: активно щебечуть і стрибають. Знищуючи сарану, слимаків і хрущів, шпаки приносять неабияку користь для людини. Важливою особливістю їх харчування є те, що вони поїдають комах ще в стадії личинок, відшукуючи їх у землі.

Крім користі, ці пернаті можуть приносити і шкоду господарникам. Поїдаючи фрукти і ягоди, вони знищують врожаї в садах і виноградниках. Особливо вони люблять полуницю і черешню. Пошкоджений товар вже після їх нальотів стає непридатним для вживання. Фермери різними способами борються з нальотами цих птахів. Вони запасаються мережами, пастками, пугалами і звуковими пристосуваннями.

Дивіться також:  Гепатит. Що це таке і як передається?

Міські жителі теж не зовсім люблять скворцов, забруднюючих своїми випорожненнями тротуари, дахи і дерева. Часто можна спостерігати в парках лавки і алеї, вкриті екскрементами птахів з неприємним запахом. Працівникам парків доводиться ретельно стежити за цим. У певних місцях скворцов навіть намагаються відловлювати мережами, відлякувати прожекторами і звуковими сигналами.

Цікаві відомості про скворцах

Якщо спостерігати за скворцами, то можна відзначити деякі їх особливості:

  • В польоті шпак робить швидкі і рівні руху, а в процесі лову комах — неправильні.
  • Шпаки прекрасно імітують звуки. Вони повторюють звуки і голоси інших птахів. Їм неважко зобразити телефонний дзвінок, скрип дверей, квакання жаби, нявкання кішки або якусь мелодію.
  • Шпаки можуть такими великими зграями злітатися на гілки, що обламують їх.
  • В кінці сезону гніздування старі шпаки об’єднуються з молодняком в галасливі зграї і відправляються на зимівлю в теплі країни.
  • Маленькі пташенята скворцов дуже ненажерливі, одне пташеня з’їдає в три рази більше дорослої особини.

Є соловей перелітним птахом?

Не секрет, що соловей зовні схожий на малого шпака. Тому багатьох цікавить, чи є соловей і шпак перелітними птахами чи ні.

Солов’ї є птахами з ряду горобцеподібних. Це невелика пташка з буруватим оперенням, рудуватим хвостом, темними очима, довгими ніжками. Завдяки своїм співочим талантам, соловей став символом для багатьох письменників і поетів. Багато говорять, що ця маленька пташка не просто співає, а заливається. Спів відрізняється особливою звучністю, великою кількістю інтонацій.

Існує більше 20 видів соловйов. Найбільше поширений звичайний соловей. Він є перелітним птахом і для зимівлі відправляється в Африку. Заселяються солов’ї в основному в густих чагарникових заростях, недалеко від річок або озер. У квітні солов’ї вертаються на свої місця гніздування. Вони відразу дають про себе знати своїм флейтовий, щелкающим і тріскучим співом в темний час доби або на світанку.