Птиця глухар: фото з описом, де живе, чим харчується

Найбільший лісовий представник серед пернатих — глухар. Його по праву можна вважати королем серед лісових птахів. Однак незважаючи на зовнішню привабливість, глухарю в рідних лісах доводиться несолодко. Птах стрімко вимирає через полювання на неї. Тому не можна не розповісти про такому представницькому красені більш докладно.

Що за пташка?

Глушак, або птиця глухар належить до сімейства фазанових. Ще його називають глухарем звичайним. Це красива, дуже велика представниця пернатих. Самець може досягати ваги в 6 кг. Самки набагато дрібніше своїх супутників, всього 2 кг. Але на цьому відмінності між чоловічими і жіночими особинами не закінчуються.

Види глухаря звичайного

Птиця глухар поділяється на чотири види. Це темний тайговий, чернобрюхий, білочеревого і кам’яний представники сімейства фазанових.

  • Темний тайговий проживає на півночі і північному сході Російської Федерації. Птах дуже гарна, чорна із синюватим відливом. Є у темного тайгового глухаря і світлі вкраплення у вигляді невеликих цяток. Вони знаходяться з боків крил і на хвості.
  • Чернобрюхий. Проживає в західних лісах Росії.
  • Білочеревого вид живе на Уралі. Його відмітною особливістю є наявність білого пір’я в області живота.
  • Кам’яний. Опис птиці глухаря, що відноситься до кам’яного увазі, починається з того, що він значно менше своїх родичів. Вага пташки не перевищує 4,5 кг. І це самці. Самки і того менше, рідко яка з них важить 2,2 кг Ареал проживання представника даного виду великий. Від Байкалу до Камчатки. Можна його зустріти в Примор’ї і на Сахаліні. Забарвлення самця чорний з буруватими домішками. На лопатках, боках і крилах присутні контрастні білі плями.

Більш докладний опис птиці глухар нижче.

Опис самця

Цар лісу — птиця глухар. Самець — це створіння, яке важить близько 6 кг. Розмах крил у нього досягає 125 див. Велике тіло вкрите чорними перами, з смарагдовим відтінком. Під час шлюбного періоду, що красується залицяльник розпускає пишний хвіст. Крила широкі, їх колір — рудуватий з бурим. Дзьоб у глухаря не дуже довгий, закруглений. Під ним росте своєрідна борода — чорні пір’я, збираються в пучок. Навколо очей є яскраво-червоні ділянки шкіри. Лапи у птиці потужні, з трьома пальцями і тупими кігтями.

Дивіться також:  Авантюра – це що таке? Найбільші авантюристи в історії

Опис самки

Представниці фазанових сильно програють самцям. У самок короткий хвіст, жовтувато-руде пір’я і дзьоб гачком. Крім того, вони дрібні — 2,5 кг максимум — і виглядають не дуже привабливо, схожі на курку.

Місце проживання птахів

Живуть у хвойних та хвойно-листяних лісах. Якщо ж птиця глухар проживає в листяному лісі, то на час зимівлі обов’язково відправиться туди, де є хвоя. Остання — основний раціон цієї птиці. Типові місця комфортного проживання для глухаря — сосновий ліс або сосново-ялиновий.

Ці птахи надзвичайно обережні поза шлюбного періоду. Крім того, володіють хорошим зором. Взимку глухарі живуть невеликими зграями, ховаючись під сніговим покривом.

Харчування

Глухар — великий птах, тому потребує хорошому харчуванні. Влітку в раціоні птахів присутні ягоди, комахи, листя, насіння рослин. Восени до основного живлення додається осиковий лист. Взимку глухар переходить на хвойні. Це може бути або ялиця сосна, зрідка — ялина. У зимовий період птах починає поїдати горобину і ялівець, а також камінчики для перетирання твердої їжі в шлунку.

Розмноження

Шлюбний період птахи глухаря починається ранньою весною. Коли сніг вже осідає, самці все частіше починають окреслювати на ньому сліди крилами. Це перший дзвіночок до шлюбних ігор. Як тільки з’являються перші проталини, на токах з’являються самки. Представники чоловічої статі запекло б’ються за дам. Нарешті, визначається переможець, відбувається запліднення, а самки глухаря залишають шлюбну «майданчик».

Турботи з виведення потомства і будівництва гнізда повністю лежать на самочках. Глухариное гніздо — це поглиблення в землі, вистелене пір’ям, травинками і листочками. Самка відкладає від 5 до 20 яєць. Вони жовтувато-білого кольору, розміром з куряче яйце. Термін висиджування пташенят близько 3 тижнів. Ледь вылупившись, пташенята здатні самостійно слідувати за матір’ю.

Дивіться також:  Чим розважити дітей? Розваги для дітей. Ігри і заняття з дітьми

Вороги глухаря

В першу чергу — це людина. Люди здавна ведуть полювання на прекрасну і велику птицю. М’ясо глухаря славиться своїми смаковими якостями. Ось і полює на нього, не знаючи міри в своєму ремеслі.

В лісі головними ворогами представників сімейства фазанових є вовки та ведмеді. Кабан не погребує завдати шкоди «лісовому господарю», так і лисиці з задоволенням перевірять глухариное гніздо в відсутність самки.

Цікаві факти

Що ще можна сказати про цих птахів?

  • Глухарі літають з великим трудом. Тому польоти на далекі відстані — не для них.
  • Їжу ці птахи шукають на землі.
  • Самки більш повороткі. Це пов’язано з вагою птахів.
  • Зате глухар набагато красивіше. У нього яскраве оперення, самка ж відрізняється невзрачностью.
  • Незважаючи на те що глухарі можуть сидіти на деревах, місцем для гнізда вони вибирають землю.
  • Діаметр гнізда — 25 див.
  • У період вилуплення пташенят, мати залишає гніздо тільки рано вранці або пізно ввечері.
  • Якщо самка помітила небезпеку, вона відводить мисливців або хижаків від малюків. Глухарята, поки зовсім маленькі, ховаються у матері під крилом. Поки вони з матір’ю, пташенята вчаться маскуватися у траві і чагарниках.
  • Потомство з’являється на світ влітку. Восени молоді самці відокремлюються від матері. Пізніше залишають рідне гніздо і самочки.
  • Взимку, коли стоять сильні морози, глухарі можуть не залишати своїх «нір» добою. Якщо й виходять, то тільки для того, щоб поїсти.
  • Особливим чином птахи ховаються в сніг. Вони падають з дерев «мішком». Спершу самий відважний глухар складає крила, сильно витягує шию і «пірнає» в замет. За ним слідує менш відважні представники.

Особливо про струмі

Чому пташку назвали глухар? Тому що в період токування самець стає глухим. У буквальному сенсі слова. Слетаясь на токовища, спеціальні шлюбні поляни, кавалери починають скликати дам. Це вони роблять за допомогою особливої пісні. Спочатку глухар видає дивні щиглики, а потім починає «шипіти». Та ще пісенька, але самкам подобається. Глухарі залучають подруг не тільки співом. Вони ледве витягують шиї, розпускають свої шикарні хвости і розправляють крила. Тому виробляють саме сприятливе враження на наречених.

Дивіться також:  Святкові закуски: оригінальні рецепти, поради щодо оформлення

За кожну самку відбуваються сутички між залицяльниками. Часом бої закінчуються смертю переможеного. Струм починається рано вранці, однак інші самці прилітають на заповітну галявинку за день до його початку.

Висновок

Глухар — дуже незвичайна птах. Як своїм зовнішнім виглядом, так і способом життя. Не випадково її називають «лісовим царем». На жаль, через недобросовісних мисливців, поголів’я цих птахів істотно скорочується з кожним роком. Так і хвороби беруть своє. Саме із-за полювання і хвороб гине велика частина цих розкішних лісових мешканців. У статті наведено фото птиці глухаря, розказано про його життя.