Папуга гіацинтовий ара: опис, особливості та цікаві факти

У 1817 році німецькими природознавцями були зроблені перші детальні вивчення папуг Гіацинтів. Привезені ними в Європу шкурки цих екзотичних птахів із прекрасним оперенням справили величезне враження на публіку, а для багатьох вони стали улюбленими вихованцями в будинку. І в сьогоднішні дні мало що змінилося.

Гіацинтовий ара є зіркою зоопарків та циркових вистав. І серед любителів домашніх тварин і птахів вони користуються великим попитом.

Про місцях проживання гиацинтового ари у природі

Птахи ці в умовах природи мешкають на західному, північно-східній і центральній частинах Бразилії. Ці місця головним чином являють собою величезне болото, зване Пантанал. Місцеві жителі дали йому назву – «едемський сад». Це найбільша у світі заболочене місце (по території можна порівняти з Грецією) захоплює не тільки територію Бразилії, але і Парагваю, Болівії. Регіон заселений 700 видами тварин і птахів, мільйонами різновидів комах і рослин.

Болота живляться величезною кількістю річок і потічків, завдяки чому тут в надмірній кількості є їжа. Мальовничі луки і фруктові дерева, які ростуть на родючих грунтах, приваблюють сюди величезну кількість різноманітних птахів. Ці місця цікаві для орнітологів всього світу багатоликим світом бразильських пернатих. Тільки папуг тут мешкає близько 15 видів.

Звичайно, найбільше вражає гіацинтовий ара, що є однією з найкрасивіших і яскравих різновидів папуг. Велика частина його побратимів (95 %), що живуть на волі, знаходяться саме на цих заболочених просторах, а решта розпорошені по решті частини Бразилії, Парагваю і Болівії.

Слід зазначити, що тут зустрічаються унікальні створення, що збереглися з минулих епох. Приміром, кайман, схожий на маленького дракона, а також гігантські морські свинки. Мешкає в цих місцях і капібар – найбільший у всьому світі гризун (вага 60 кг).

Опис зовнішнього вигляду

Це один з найбільших серед видів папуг. У довжину деякі особини сягають до 98 см (на хвіст припадає половина), довжина крил – 36,5 см, маса тіла -1,5 кг Це розміри великого гиацинтового ари. Існує ще й карликова різновид.

Дивіться також:  Відносні прикметники з прикладами

Оперення птиці має кобальтово-синій колір. Голова з боків закрита пір’ям, лише тонка смужка біля самої основи подклювья і вузьке кільце навколо очей не оперені і мають золотисто-жовтий колір. Сіро-синього кольору хвіст за формою вузький і довгий. Великий, потужний дзьоб має чорно-сірий відтінок, причому у самця він за розмірами більш великий. Райдужка темно-коричневого кольору, лапи сірі.

Карликова різновид

Існує ще і малий гіацинтовий ара, теж є птахом сімейства попугаевых. Дорослий папуга цього різновиду може досягати розмірів тіла до 75 см, з масою близько 950 грамів.

Забарвлення тулуба кобальтово-синій, а крила трохи темніше. Груди, голова і живіт мають злегка зелений відлив. Голі зони блідо-жовтого кольору знаходяться біля основи подклювья і по колу очей. Подкрылья і підхвістя майже чорні. Лапи сірі, дзьоб чорний.

Ареал проживання цього виду обмежений важкодоступним і не дуже великою ділянкою – північно-схід бразильського штату Байя. Це напіввідкриті та відкриті лісисті зони у пісковиків (висоти над рівнем моря 500-800 метрів). Зустрічаються вони вкрай рідко і знаходяться під загрозою зникнення. Наприкінці XX століття в природі їх налічувалося приблизно 70-200 особин, розділених на 2 популяції. Причина такого плачевного стану – зміна екологічної обстановки, полювання та відлов птахів.

Слід зазначити, що ціна гиацинтового ари досить висока, тому подібне задоволення доступне не всім.

Спосіб життя

Населяють ці птахи околиці лісів, лісонасадження, пальмові гаї, болотисті місцевості. Зустріти їх можна вздовж річок, трохи рідше в сельвах.

Поза періодом розмноження птахи ці зазвичай тримаються маленькими сімейними зграями (від 6 до 12 особин). Активність виявляють у денний час. Щодня літають годуватися на території, розташовані від місця ночівлі в декількох десятках кілометрів. Рано вранці збираються зграйками на вимерлих деревах, де чепуряться. У зеленій кроні дерев відпочивають в жаркий час.

Основний корм – пальмові горіхи, які спритно розгризають сильним дзьобом. Харчуються папуги ягодами, плодами (стиглими і не зовсім зрілими), фруктами. Також в їх раціон входять і водні равлики. Папуга гіацинтовий ара їжу може приймати і в кронах дерев, і прямо на землі. Час від часу вони заковтують і гравій.

Дивіться також:  Автомобіль "Фіат-Альбеа" - відгуки власників, характеристики й особливості

Розмноження

Пара цих птахів утворюється єдина і на все життя. Кубла влаштовують в дуплах високих дерев, на висоті приблизно від 12 до 40 метрів. Переважний дерево – стеркулії, так як у неї м’яка деревина. Зазвичай папуги поглиблюють і розширюють існуючі гнізда чи дупла дятлів. Діаметр житла всередині становить приблизно 50 див. Денце застеляється деревною тирсою. У разі відсутності відповідних дерев птахи риють свої нори на крутих річкових берегах, використовуючи лапи і дзьоб. Можуть влаштуватися і в ущелинах каменів.

Після спарювання (через місяць) самка відкладає яйця з інтервалом в 2-3 дні. Зазвичай в кладці 2 яйця, які вона висиджує близько 30 днів. Годуванням самки і охороною гнізда займається самець. У рік може бути і 2 кладки.

Народжуються пташенята гиацинтового ари голими і сліпими. З перших же днів у них йде конкуренція між собою за їжу. Як правило, виживає лише один з них. Оперення відбувається приблизно через 70 днів після народження. Покидають гніздо у віці три місяці, але потім вони годуються батьками протягом 3 місяців. Далі молоді птахи тримаються близько дорослих до 18 місяців.

Термін життя

Незважаючи на досить агресивний норов деяких особин, гіацинтовий ара легко приручається і прекрасно ладнає з людьми. Часто його можна побачити в зоопарках і у любителів домашніх вихованців. Максимальна тривалість життя цієї птиці становить 39 років. Є деякі, не підтверджені документально, відомості і про 54-річної особи.

Однак точно відомо, що над найбільшим папугою на землі нависла деяка небезпека. Вже не одне століття ця птиця викликає невимовне захоплення у людини. У природі популяція цього виду папуг продовжує скорочуватися, так як дивним пернатим весь час доводиться стикатися з чималими труднощами.

Поради по догляду, умови утримання

Клітку з папугою гиацинтовым арой можна побачити у багатьох любителів птахів в будинку.

Дивіться також:  Похідна газова горілка: спрощуючи похід, спрощує життя
  • Помешкання має бути відповідного розміру – щоб обов’язково помістився хвіст і щоб пташка могла повністю розправити крила.
  • Корм – в основному горіхи, а також злаки і овочі. Доступ до поїлки – обов’язкова умова змісту.
  • Купати папуги не слід, так як він сам досить добре вичищає пір’ячко. Для розваги птахи іноді можна ставити тазик з водою.
  • Найважливішим і необхідною умовою для утримання ари є присутність поруч з нею людини. Тоді птах буде цілком щаслива.

    Цікаві факти

    Не дарма ціна гиацинтового ари велика – вона може досягати 20 тисяч доларів. Папуга цей дуже розумний, гарний і цікавий. Він вражає своєю дивовижною спритністю. Особливість Гіацинтів полягає в тому, що 2 пальці у них спрямовані вперед, а інші два тому. Завдяки цьому вони володіють захопленням майже як у людини.

    Горіхами, що ростуть на пальмах, харчуються і корови. Їм подобається м’яка оболонка горіхів, є соковитою. Але парнокопитні проковтують горіх цілком. Соковита м’яка частина в шлунку перетравлюється, а міцний горіх проходить цілком через кишечник. Після корів за той самий горіх приймаються папуги, віддають перевагу не возитися з м’якоттю. Ара з’їдає залишився ядро горіха. Таким чином, відбувається ідеальний кругообіг речовин, який цілком влаштовує всіх. Зазвичай у ранкові години корови поїдають свій сніданок, в той час як за ними спостерігають папуги. Після відходу парнокопитних на пасовище за їх залишки їжі беруться птиці. Сині ари і на водопій відправляються до поїлок того ж самого великої рогатої худоби.

    Слід відзначити і голос у птиці – різкий, голосний, гортанний, іноді доходить до хрипкого крику. Почути його можна навіть на відстані до 1500 метрів. Ці папуги, на відміну від інших, рідко наслідують якихось звуків, так як у них більш ніж достатньо. Словник цих птахів включає близько 17 чітко помітних криків.