Олень благородний: опис виду, де мешкає

Одним з найбільш граціозних, красивих тварин наших лісів є благородний олень. Ця тварина відрізняється стрункою пропорційним статурою. Цей вид існує вже багато сотень років. Він відрізняється певними звичками, ареалом проживання. Про це прекрасному тваринний піде мова далі.

Загальні відомості

Благородний олень є досить давнім видом. Це тварина існувало в ті часи, коли люди ще жили в печерах. З тих часів збереглося безліч наскальних малюнків цієї дивовижної тварини. Проте у всі часи олені були бажаною здобиччю мисливців. Якщо вдавалося його вбити, плем’я могло забути про голод на тривалий час.

Це дуже обережна тварина. Вбити його завжди було досить складно. У мисливця не було права на помилку. Якщо він промахувався, олень міг не тільки покалічити, але і вбити його. При цьому небезпека загрожувала і всім, хто поряд. Тому полювання на оленя завжди була складною.

В стародавні часи люди обожнювали цю тварину. Вони вірили, що вбити більше двох оленів рік було величезним гріхом. За це мисливець обов’язково поплатиться в майбутньому. Стародавні художники старанно вимальовували ставну фігуру тварини на скелях. Справді, вигляд оленя, який гордо повернув свою голову з гіллястими рогами, заворожує.

Опис

Вид благородних оленів відноситься до типу хордових. Це клас ссавців, який відноситься до загону парнокопитних. У категорію благородних оленів входить кілька видів. Вони відрізняються забарвленням, масою тіла, ареалом проживання. Відмінною особливістю всіх представників цього виду є наявність гіллястих великих рогів.

Постава у цієї тварини дійсно гордовита, благородна. Олені мають непокірним характером, а також колосальною силою. Завдяки таким особливостям, це велика тварина може захистити себе від різних ворогів. Його противнику не поздоровиться, якщо та вступить в сутичку з оленем.

Навіть вовкам не під силу перемогти оленя. Ці хижаки нападають на них вкрай рідко. Єдиним серйозним ворогом цього виду є людина. Мисливці досі бачать в цьому тваринному саму бажану здобич. Якщо цей процес не контролювати, олені не зможуть вижити в таких умовах.

Зовнішній вигляд

Розглядаючи опис благородного оленя, слід сказати, що він може бути різної величини. Це залежить від виду. В середньому ці тварини ростуть від 80 до 150 см у висоту. Довжина тіла при цьому становить 2 м. Вага може варіюватися в проміжку від 200 до 400 кг. Самим невеликим представником виду є чубатий олень. Його вага не перевищує 50 кг, Довжина тіла цієї тварини рідко перевищує 1 м.

Всі олені цього виду пофарбовані в темно-коричневий колір. Світліше шерсть на животі, шиї, ногах і голові. Найтемнішими є боки і спина. Роги є лише у самців. Вони досягають у висоту 110-150 див.

Тіло тварини широке, а хвіст короткий. Ноги у оленя довгі і тонкі. Самці крупніше самок в середньому на 10%. При цьому вага може відрізнятися в два рази. Самки важать від 170 до 290 кг, а самці – від 180 до 330 кг.

Дивіться також:  Готель Asterias Beach 4* (Айя-Напа, Кіпр): фото, опис номерів, сервіс, відгуки туристів

Очі у цих тварин жовто-коричневі. Поряд з ними є помітні борозенки. На лобі є вм’ятина. По зубам можна визначити вік оленя. Кут нахилу і ступінь сточування різців і іклів дозволяє точно визначити, скільки тварині років.

Рогу

Роги у цієї тварини є предметом його гордості. Тільки у водяного оленя в обох статей немає цього невід’ємного атрибуту. У самок багатьох представників виду також немає рогів. Однак є тварини, у яких обидві статі мають такі кісткові нарости. Так, у благородного північноамериканського оленя у самок також є роги. Тільки у них вони менше, ніж у самців.

Більшість представників виду скидають роги кожен рік. На їх місці відразу починають розвиватися нові нарости. Рогу в процесі розвитку спочатку складаються з хрящової тканини. Після цього основа обростає щільнішими кістками. Якість наростів повністю залежить від того, чим олень харчується.

Роги потрібні оленям для підвищення шансів виграти при сутичці з ворогом. Найчастіше вони б’ються між собою за самку. Північні ж олені мають роги обох статей. Ці тварини застосовують свої кісткові нарости для відкопування з-під снігу ягелю.

Підвиди

Вид включає в себе безліч підвидів. Усі його представники відрізняються зовнішнім виглядом. Європейський, кримський, кавказька, алтайська благородний олень — це всі підвиди. Також сюди відносяться марал, изюбрь і т. д. Всього в цей вид входить близько 15 підвидів. Тому благородні олені є найпоширенішим представником цього роду.

Відмінною особливістю цього виду є наявність світлої плями під хвостом. Воно є і у маралів, і у вапіті (благородний олень, родич марала), і у інших представників виду. При цьому таких оленів ще називають червоними. Це пояснюється відтінком їх забарвлення у певний час року.

Роги у цих тварин можуть мати різну конфігурацію, в залежності від підвиду. Найбільш гіллясті вони у європейського оленя. Зазвичай у представників цього виду роги мають не менше 5 відростків. Вони утворюють розгалужену крону над головою тварини.

Плямистість вовни в літній період у всіх представників виду відсутній. Вона може з’явитися в холоди.

Місця проживання

Де мешкає благородний олень? Це тварина поширене по всьому світу. Підвиди мають дуже обмежений ареал проживання. Тому їх називають за цією ознакою. Бувають алтайський, кримський, північноамериканський олень і т. д. В світі представники виду зустрічаються в багатьох частинах світу і країнах:

  • Європа.
  • Північна Америка.
  • Азія.
  • Південна Америка.
  • Росія.
  • Австралія.
  • Нова Зеландія.
  • Африка.

Олені можуть жити як у дуже холодному, так і жаркому кліматі. Вони досить невибагливі до навколишніх умов. Вони добре себе почувають як на рівнинах, так і в горах. Однак найбільш сприятливим середовищем для їх існування є заболочені ділянки дикої природи, тундрові області з мохом і лишайником.

Багато видів цих тварин воліють клімат з високою вологістю. Тому оленів можна часто зустріти неподалік від водойми. У літній період, якщо погода дуже жарка, тварини залазять у воду. Тут вони перечікують спеку. Влітку олені живуть у лісах на галявинах, а взимку – в густих заростях.

Дивіться також:  Три періоду великої французької революції.

Особливості поведінки самців

Кримський, європейський, північноамериканський, сибірський благородний олень та інші підвиди відрізняються певними особливостями поведінки. Ці полохливі тварини, агресивні й знервовані. Молоді особини часто вступають зі своїми однолітками в серйозні бої. Грайливими їх не можна назвати.

Молоді самці, вступаючи у двобій, встають на задні ноги. Передніми кінцівками вони намагаються завдати удари супернику. Це зазвичай не призводить до непоправних травм. Це поведінка дозволяє самцям визначити свій статус, хто з них сильніший. Переможець отримує право злучитися з самкою і залишити потомство.

Поведінка самок

Самки ж без роздумів нападають на всякого, хто зазіхає на її дитинчат. Вона сильно б’є по хижаку ногами. Самки не добивають свого супротивника. У хижака є можливість піти після удару. Самці ж не тільки б’ють подібних супротивників, але і затоптують їх на смерть. Тому вовки, якщо і нападають на оленя, то тільки великою зграєю.

Небезпеки

Загроз у оленів не так багато, як в інших видів. Однак вони все ж є. Хижаки часом нападають на них зграєю. Проте це трапляється вкрай рідко. Північні підвиди, наприклад, європейський, благородний північноамериканський олень, можуть піддаватися небезпеки в юному віці. Така тварина, як росомаха, може розірвати молодого марала. Вони нападають на недосвідчених тварин, які ще не стали повністю самостійними.

Дорослим оленям така небезпека не загрожує. Росомаха обходить їх стороною. З усіма хижаками олені вступають у поєдинок. Практично завжди вони його виграють.

Найбільшою загрозою для оленя є людина. Перед людьми ці тварини відчувають страх. Вони намагаються втекти. Причому така поведінка характерна не тільки в момент, коли олень бачить людини. Тварина рятується втечею навіть при найменшому шумі, запах людини.

Самка не захищатиме свого дитинчати при вигляді людини. Вона буде тікати. Якщо ж оленяти людина візьме на руки, самка також не буде нападати на людину. Вона відходить убік і спостерігає за подіями.

Харчування

Благородний олень живе переважно в лісовій місцевості. Він воліє харчуватися різною рослинною їжею. Це можуть бути листя, однорічні пагони чагарників і дерев, нирки. У літній час вони воліють жити на галявинах. Тут є багато рослинності. Раціон в літній час доповнюється грибами, мохами, а також різними ягодами.

У теплу пору року олені часто тримаються поблизу водойми. На березі можуть зустрічатися викинуті водорості. Їх олені дуже люблять. Можуть також харчуватися гілками листяних дерев.

У зимовий період олені йдуть у глибокі зарості. Тут немає великих снігових заметів. Тому олені можуть дістатися крізь тонкий шар до рослинної їжі. Вона в достатку росте взимку під снігом. У весняний час марали їдять злакові культури. Якщо такого корму недостатньо, вони можуть об’їдати хвою. Однак цей продукт може викликати різні порушення травлення. Тому хвою олені їдять тільки в самому крайньому випадку.

Дивіться також:  Esperides Beach 4* (Греція/Фаліракі/о. Родос): фото і опис, сервіс і розваги, відгуки туристів

Розмноження

Європейський, алтайський, кримський благородний олень та інші підвиди мають певні особливості розмноження. Вони вибирають для цього досить незвичайний час. Більшість видів тварин паруються навесні. У оленів цей процес починається восени.

У вересні-жовтні дорослий самець починає конкурувати з собі подібними за право спаровуватися з самками. Між ними починається поєдинок. Він супроводжується гучним ревом. Сутичка може бути серйозною. Олені можуть завдати один одному серйозні каліцтва. Кровопролитні бої нерідко закінчуються смертю слабшого суперника. Триває це дійство досить довго. Виграє той, у кого більше сил і витривалості.

Переможець формує собі гарем. Домінант здатний захистити його від інших самців. Гарем може складатися з 1-6 самок. Олень ревниво охороняє їх від сторонніх зазіхань. У такий гарем можуть входити і самки з однорічними дитинчатами. Самець не виявляє агресії до оленятам. Здатними до розмноження самки і самці стають у віці 16 місяців. Однак молоді самці ще кілька років не паруються. Вони не готові конкурувати з дорослими оленями.

Оленята

У представників цього виду вагітність триває 9 місяців (240-260 днів). В травні або червні на світ з’являється дитинча. У однієї самки практично завжди народжується одне оленятко. Подвійна вагітність трапляється вкрай рідко.

Оленятко повністю сформований. Він важить при народженні 15-16 кг. Копита їх ще м’які. Мати з дитинчам живуть окремо після появи малюка на світ протягом декількох тижнів. Самка захищає, годує своє потомство протягом одного року. Самець ніякої участі в процесі вирощування молодого покоління не приймає.

Перші три дні після народження оленя лежить у затишному місці. Він нерухомий в цей час. Малюк воліє ховатися в густій траві. Руху він робить тільки для того, щоб покормиться. Через тиждень малюк вчиться ходити. Він намагається ходити за своєю матір’ю. У віці 2 тижнів малюки вже активно стрибають, граються.

Деякі факти

Це тварина соціальне. Воно тримається групою в літній час. Чисельність стада може становити до 400 особин. Зір, слух і смакові рецептори добре розвинені. Всі почуття задіяні при спілкуванні особин один з одним.

Благородний олень в дикій природі живе до 20 років. В умовах зоопарку тривалість життя може досягати 30 років. В нашій країні цей вид занесений в Червону книгу. Він перебуває під захистом людей. Деякі люди розводять оленів в господарських цілях.

У деяких країнах олені цього виду вважаються шкідниками. Вони завдають шкоди фермерським господарствам. Олені поїдають зернові культури. Тому полювання на цих тварин в країнах Північної і Південної Америки дозволена. Однак цей процес повинен контролюватися державою.

Сьогодні олені цього виду цінуються в туристичній сфері. У медицині крові і роги цих тварин створюються різні ліки. М’ясо цієї тварини володіє багатьма корисними властивостями.

Розглянувши особливості, місця проживання і поведінку такої тварини, як благородний олень, можна розширити свої знання про цьому граціозному представника дикої фауни.