Капібара — найбільший гризун в світі: опис, місця проживання

Гризуни широко розповсюджені на нашій планеті. Крім Антарктиди і деяких островів, вони зустрічаються скрізь. Розміри цих тварин дуже відрізняються – одні не перевищують і п’яти сантиметрів, інші порівнянні з невеликою вівцею. Де живуть найбільші гризуни на Землі? Як вони виглядають? Хто з них має найбільш вражаючі розміри?

Найбільші гризуни

З 5500 видів ссавців, 2277 виду становлять гризуни. Вони чудово пристосувалися до різних умов нашої планети, освоївши практично всі біотопи від спекотної пустелі до холодної арктичної тундри.

Багато гризуни досягають у розмірах 20-50 сантиметрів. До таких відносяться білки, ховрахи, пацюки, деякі миші, хутиевые, гребнепалые, гірські бобри, дегу, морські свинки та інші тварини. Разом з тим є і справжні «гіганти», тіло яких більше метра довжиною.

Як називається найбільший гризун у світі? Капібара. Це велике, з вигляду незграбна тварина. Здалеку його можна сплутати швидше з копитним, ніж з гризуном. Однак мордочка звірка явно видає його походження, особливості чотири різці, що стирчать з його рота.

У список великих гризунів також входять бобри, дикобрази, мари, байбаки, пакараны. Детальніше про них в таблиці:

Назва

Материк

Країни, регіон

Довжина тіла, см

Вага, кг

Капібара

Південна Америка, Центральна Америка

Країни на схід від Анд

100 — 130

35-66

Річковий бобер

Євразія

Скандинавія, Франція, Німеччина, Росія, Україна, Монголія, Китай

100-130

30-32

Чубатий дикобраз

Євразія

Південна Європа, Мала Азія, Близький Схід, схід і Південний Схід Азії

90

10-25

Патагонская мара

Південна Америка

Пампаси

69-75

10-16

Пакарана

Південна Америка

Східні схили Анд і басейн Амазонки

73-80

10-15

Байбак

Євразія

Цілинні степи Казахстану, України, Росії

50-70

10

Південноамериканська водосвинка

Найбільший гризун, капибара, також називається водосвинкой. Вона відноситься до сімейства свинковых і є єдиним представником свого роду. Їхні предки оселилися на континенті Південна Америка ще сорок мільйонів років тому. Зараз їх найближчі родичі – моко або скельна свинка, яка мешкає в Бразилії.

Дивіться також:  Коли виникла біосфера? Значення і функції біосфери

Капібари поширені тільки на американських континентах, в інших частинах світу їх можна побачити тільки в зоопарках. У дикій природі вони живуть в Аргентині, Болівії, Парагваї, Колумбії, Перу, Венесуелі, Гайані. Самою північною межею їх поширення є Панама. Їх можна зустріти в Чилі, в південних частинах Аргентини.

Зовнішній вигляд

Порівняти капибару з яким-небудь твариною непросто. Можна провести аналогії з величезною морською свинкою, ондатрою, дикобразом, однак все це не дає чітких уявлень про зовнішній вигляд тварини.

Хвіст капібари дуже короткий, рудиментарний. За шерстю його практично не видно. Їх забарвлення завжди однаковий – коричнево-рудий, у дитинчат він більш світлий, ніж у дорослих особин.

У найбільшого гризуна тіло щільне і важке, але не присадкувата. Ноги не занадто короткі і у висоту тварина досягає 50-60 сантиметрів. У капібари велика і масивна голова з маленькими округлими вухами. Морда тварини витягнута і затуплена на кінці.

Полуводное тварина

Капібара половину свого життя проводить у воді. Незважаючи на гадану неповороткість і повільність, вони швидко й вправно плавають. На суші вона теж не втрачається, і здатна бігати зі швидкістю коня.

Для напівводяного способу життя у неї є всі необхідні механізми. Її шерсть така ж, як у бобра. Довга, жорстка, змащена шаром жиру – вона зовсім не пропускає вологу. Між пальцями на лапах є спеціальні перетинки для плавання.

Вона прекрасно пірнає, і може перебувати під водою до п’яти хвилин. Як правило, вона занурюється на саме дно річки і переміщується, відштовхуючись від нього лапами. Очі, вуха і ніздрі розташовані у верхній частині голови, що дозволяє їй спостерігати за навколишнім світом, трохи висунувшись з води.

Дивіться також:  Художник Ігор Мірошниченко: біографія і творчість

Спосіб життя

Тварина капибара селиться в основному в басейнах річок, біля боліт, озер і не піднімається у гори вище позначки 1300 метрів. Зазвичай вони розсіяні по території свого проживання, але в періоди посух збираються біля берегів великих водойм.

У капібар немає нормам, вони не будують собі житла. Сплять тварини там, де доведеться. Вони постійно їдять. Цілий день вони жують жорстку траву, а перетравивши її, їдять свої екскременти, щоб корисні речовини краще засвоїлися.

Найбільший гризун – денний тварина, пік його активності припадає на сутінки. Але якщо його часто турбують, він може змінити графік і перейти на нічний спосіб життя. Водосвинка не спить цілу ніч чи день, а в перервах між їжею. Із-за постійного жування вона і отримала свою назву, сто мовою місцевих індіанців означає «господар трав». Але крім цього, вони їдять водні рослини та фрукти.

Соціальне пристрій

Вони зовсім не одинаки, тільки маленький відсоток капібар живе відокремлено. Переважно вони живуть групами до ста особин, хоча частіше зустрічаються більш маленькі об’єднання по 10-20 особин. Кожне сімейство очолює самець. Крім нього, у зграї є й інші «чоловіки», але їх роль другорядна. Занадто агресивних конкурентів ватажок може вигнати з своєї групи.

У самців капібари на носі розташовується нюхова заліза, вона виділяє секрет, яким тварини позначають територію. Однак це не завжди рятує його зграю від нападу сторонніх самців. Між собою водосвинки спілкуються вереском, стрекотінням або лающими звуками. Вони служать для попередження, погрози та інших повідомлень всередині виду.

Секрет самців виконує і більш романтичну функцію, залучаючи самок в шлюбний період. Спарювання відбувається виключно у воді. Самка народжує до 8 дитинчат, кожен з яких важить по 1,5 кілограма. Новонароджені капібари відразу схожі на батьків, а стають статевозрілими вже через 16-18 місяців.

Дивіться також:  Що таке астероїд? Значення і переклад слова

Смачні і корисні

Джеральд Дарелл називав капібар «флегматичними добродушними вегетаріанцями». Вони й справді дуже миролюбні й спокійні тварини з погано розвиненим інстинктом самозбереження. На появу небезпечного хижака, наприклад, анаконди, тварини можуть зовсім не реагувати. Панікувати і бігти у бік вони починають безпосередньо під час атаки ворога.

Найбільші гризуни живуть 8-10 років. Але дотягнути до старості їм вдається не завжди. Капібари – бажана здобич алігаторів, кайманів, ягуарів, оцелотов і здичавілих собак. На їх дитинчат полюють грифи-урубу, а змія анаконда здатна проковтнути і доросла тварина.

Вони часто живуть поряд з іншими тваринами, наприклад, з муравьедами, птахами, антилопами. Таке сусідство дуже корисно, адже воно допомагає виявити хижака, а також сховатися під час загальної метушні.

Люди теж цікавляться капибарами. У деяких країнах їх розводять в напівдикому стані. Жир тварин використовують у фармацевтиці, шкіру — для шиття різних виробів. У них багато м’яса, яке за смаком схоже на свинину. На початку XVIII століття Ватикан навіть відніс цих плаваючих тварин до риб, щоб мати можливість вживати їх у їжу поки триває піст.