Як бобри піклуються про своїх дитинчат? Де живуть, що їдять бобри у природі

Що являють собою такі тварини, як бобри? Які існують різновиди? Що їдять бобри в природі? Де живуть ці звірі? Як бобри піклуються про своїх дитинчат? Про все це піде мова в нашій публікації.

Загальні відомості

Бобер є найбільшим гризуном у вітчизняних широтах. Довжина тіла дорослих особин може досягати більше метра. При цьому важити бобер здатний близько 30 кілограмів.

Звірята мають присадкуватим тілом, яке утримується на коротких лапах з перетинчастими пальцями і потужними кігтями. Голова у бобрів масивна з товстою шиєю. Вуха невеликі, короткі. Широка щелепа і пара великих зубів різців дозволяє перегризати стовбури великих дерев. Бобри виділяються своїм великим плоским хвостом, який віддалено нагадує весло. На поверхні останнього містяться ороговілі лусочки.

Різновиди

До родини бобрових відноситься всього два види тварин – європейський річковий та канадський бобер. Звірята першої категорії являють собою найбільш великих гризунів, які мешкають на території Європи. Населяють вони річки, де спостерігається не занадто стрімка течія. Зрідка їх можна побачити в озерах і іригаційних каналах, береги яких щедро порослі чагарниками і невеликими деревами.

Що стосується канадських бобрів, ці тварини відрізняються від своїх європейських побратимів укороченою мордочкою, не настільки витягнутим тілом, а також великими вухами. Зустріти їх можна практично на всій території Північної Америки, крім посушливих регіонів.

Де живуть бобри?

Улюбленими місцями проживання звірів виступають неглибокі водойми з незначною течією. Розселятися ці тварини віддають перевагу у видаленні від великої цивілізації. Головною умовою для них виступає наявність доступу до великої кількості деревини, яка служить для них не тільки їжею, але і матеріалом для будівництва жител.

Варто зазначити, що на початку минулого століття бобри опинилися на межі зникнення. Причиною послужило безконтрольне винищення цих великих гризунів у гонитві за цінним хутром. Винятком не стала і наша країна. На щастя, в Росії з проблемою вдалося швидко впоратися, чому сприяло проведення політики, спрямованої на охорону цих звірів. В даний час бобри вільно розселяються у вітчизняних широтах. Найбільш великі популяції спостерігаються сьогодні в європейській частині Росії, на заході Сибіру, в басейні річки Єнісей, на Камчатці.

Дивіться також:  З чого і як зробити корону для принцеси своїми руками

Спосіб життя

Бобри є чудовими плавцями. Вони здатні пірнати в глибини водойм, на тривалий час затримуючи дихання. Під водою дорослий бобер може перебувати протягом 10-15 хвилин. Пірнають звірки не тільки в цілях пошуку прожитку, але також при першій небезпеці. Помітивши хижака, бобри виконують активні шльопанці хвостом по воді. Гучні звуки родичів попереджають про наближення хижака.

Бобри відомі як умілих будівельників. Своєрідні хатки з гілок, корчів та стовбурів дерев захищають їх від таких природних ворогів, як вовки, ведмеді і росомахи. Будинок бобра служить відмінним захистом з настанням холодів. Навіть у сильну заметіль в їх хатах зберігається комфортний рівень тепла.

Бобри основну частину доби витрачають на видобуток прожитку, будівництво гребель і спорудження притулків. Працювати звірята воліють з приходом сутінків. Робота для них закінчується, як тільки настає світанок.

Турбота про потомство

Перш ніж розповісти, як бобри піклуються про своїх дитинчат, хотілося б зазначити, що шлюбний період у цих тварин стартує в лютому. Самки виношують потомство до початку літа. Скільки дитинчат у бобра? Як правило, на світло з’являється 2-4 малюка. У рідкісних випадках народжується на одного дитинчати більше.

З перших днів життя бобрята відмінно бачать і орієнтуються в просторі, а їхнє тіло, як і у дорослих особин, покриває густа шубка. Як бобри доглядають за своїми дитинчатами? Самки виявляють трепетне ставлення до потомства, намагаючись навчати корисним навичкам. На перших порах бобрихе доводиться буквально силою виштовхувати малюків з теплого, затишного притулку у воду. Проте таке ставлення приносить потомству лише користь. Адже бобрята просто зобов’язані вміти добре плавати і пірнати вже в перші тижні життя.

Ще як бобри піклуються про своїх дитинчат? Протягом декількох місяців самки годують малюків грудним молоком, ретельно вичісують їм хутро, в образу не дають родичам. Бобрихи поступово переводять потомство на рослинну їжу. Спочатку дітям пропонують різноманітні водорості. Потім приносять більш тверду їжу, зокрема, молоді пагони дерев, листя латаття.

Дивіться також:  Citric acid - лимонна кислота

До однорічного віку діти знаходяться на повному опіки дорослих родичів і нечасто залишають притулок. По мірі дорослішання на них починають вважати видобуток їжі, зміцнення житла. Втім, так як бобри піклуються про своїх дитинчат на протязі найдовшого періоду, навіть після становлення самостійними малюкам не доводиться переживати через брак харчів і власну безпеку.

Юні бобрята живуть у батьківському притулок до досягнення дворічного віку. За цей час вони встигають значно додати в розмірах і набрати кілька десятків кілограмів живої ваги. Як тільки молоді особини осягають секрети добування їжі, захисту від ворогів, будівництва гребель, споруди хаток і облаштування коморах, їх змушують покинути «отчий дім». Вони розлучаються з сімейством, йдуть на значну відстань від місця народження і займають нові території, де будують власні хатки і знаходять пару для продовження роду.

Як називається дитинча бобра?

Малюків таких тварин традиційно називають бобрятами. Проте в народі їх нерідко називають кошенятами. Чому до дитинчатам цих звірів застосовують таке дивне визначення? Ймовірно, причиною служать досить незвичайні звуки, які видають юні особини. Віддалено їх крики нагадують приглушене нявкання. Крім того, новонароджені бобрята зовні схожі з кошенятами.

Що їдять бобри в природі?

Бобри є вегетаріанцями. Основу їх раціону складає кора всіляких дерев. Особливо доводиться по смаку звіряткам береза, верба, осика. У водоймах бобри поглинають значну кількість берегової рослинності, зокрема, поїдають рогозу, ірис, латаття, очерет.

Бобри виступають запасливим тваринами. Їжу вони заготовляють про запас, складаючи її в коморах неподалік власних осель. Тут їжа поступово накопичується до настання холодів. Таким чином, будинок бобра з приходом заморозків стає не тільки укриттям, але також своєрідною їдальні.

Дивіться також:  Селянська реформа 1861 року коротко

Як правило, бобри добувають їжу в безпосередній близькості до власного притулку. Проте нерідко трапляється так, що їх запаси розмиває і відносить течія річки. У подібних ситуаціях звірятам доводиться йти на деяку відстань від берега водойми, щоб насититися корою дерев. Оскільки на суші бобри досить повільні і неповороткі, вони нерідко стають легкою здобиччю для хижаків.