Гірський лев: фото і опис, ареал проживання, розмноження і харчування

Гірський лев (інші назви — кугуар або пума) належить до яскравих представників сімейства котячих, що мешкають на Американському континенті. Це сильні, красиві і граціозні хижаки, які можуть швидко бігати, наздоганяючи здобич, добре плавають, легко пересуваються за скель і дерев.

Зовнішній вигляд

Пума, або кугуар (англ. Cougar), дуже схожа на велику кішку, за розмірами вона трохи менше ягуара, що мешкає також на Американському континенті. Як видно на фото, гірський лев являє собою потужний і гнучкий тварина. По висоті в холці він може вирости до 90 см, довжина тіла разом з хвостом може досягати 2,4 м у самців, які набагато більші за самок. Сам хвіст має достатню довжину і може досягати 95 див. Такий довгий хвіст допомагає пуме підтримувати рівновагу при стрибку. Вага дорослого самця — до 100 кг, середній — близько 63, самки до 65 кг.

Серед котячих кугуар займає 5-е місце за розмірами після тигра, лева (африканського і азіатського) і ягуара. За статистикою, самого великого хижака кугуара застрелили на полюванні в штаті Арізона, вага його склав 125 кг

Забарвлення густий короткої шерсті зазвичай однотонний, але колір відрізняється у різних підвидів і навіть в одному посліді він може бути різним: від рудого, сіро-сріблястого до темно-жовтого. Шерсть на животі зазвичай більш світлого відтінку, а на морді, вухах і кінчику хвоста є чорні плями. Голова у пуми круглої форми зі стоячими маленькими вушками. Передні лапи мають 5 кігтів, задні лише 4. Кігті вільно витягуються, як і у всіх котячих. Є дуже міцні зуби, за якими фахівці визначають вік тварини.

Пума має сильні задні лапи, завдяки яким прекрасно стрибає: висота стрибка — до 5,5 м, а довжина — 12 м, максимальна швидкість бігу — 50 км/ч. Однак тварина може розвинути таку швидкість тільки на короткій дистанції під час полювання або кидка за здобиччю.

Дивіться також:  Геозалежні запити: приклади, як їх просувати?

Пума чудово переміщається і лазить по деревах, вміє плавати і не боїться води.

Різновиди кугуаров і ареал проживання

На основі сучасних генетичних досліджень вчені поділяють пум на 6 видів, більшість з яких поширені на території Латинської Америки: в горах або тропічних лісах, де вони знаходять собі здобич (оленів). Найменший з них — живе поблизу екватора, а найбільший — у північних регіонах США.

Ареал проживання різних видів гірських левів в Америці розташований у певних регіонах континенту:

  • північноамериканський — поширений на території західних штатів США і Канади (близько 30 тис.);
  • флоридський — малочисельний підвид, налічує, за останніми даними, близько 160 тварин; зона проживання: лісу і болота південній частині Флориди (територія заповідника);
  • аргентинський — мешкає на території Аргентини;
  • північний південноамериканський вид — на півночі Бразилії, Колумбії, Венесуели і Перу;
  • східний і південний підвиди південноамериканської пуми населяють та інші країни Південної Америки (Чилі, Уругвай, Гвіана, Еквадор і т. д.).

Поведінка

Пума (гірський лев) є хижаком-одинаком, у якого активність спостерігається в будь-який час доби. Однак частіше тварина виходить на полювання в сутінки. У кожного існує своя територія, яку вони мітять сечею, подряпинами або послідом. Її площа залежить від місцевої популяції і може досягати 1 тис. кв. км. Самці і самки мають свої окремі території, у останніх вони зазвичай меншої площі.

Фізичні характеристики звіра дозволяють зробити висновок про ідеальному примірнику, пристосованому для полювання як на відкритій місцевості, так і в горах. Як хижак пума може полювати на будь-яких тварин, навіть перевершують її за розмірами.

Основний раціон харчування гірського лева становить м’ясо копитних тварин (олені, коні, лосі, барани та ін), а також більш дрібних (наприклад, дикобрази). Хижак легко переміщається серед скель, швидко бігає, що допомагає йому при видобутку їжі.

Дивіться також:  Що таке ікебана? Визначення і значення

Полювання та добування

Під час полювання кугуар спочатку вистежує тварину, а потім стрибає йому на спину і починає душити своїми потужними щелепами, ламаючи шийні хребці. Після цього тягне здобич у тихе місце, де з’їдає тільки частина. Залишився м’ясо ховає, насипаючи зверху листя, сніг і гілки. Свої запаси пума перевіряє регулярно. Великої здобичі зазвичай вистачає на 10 днів.

Самки годують потомство самостійно, виходять на полювання кожні 3 дні. Загиблих тварин і падаль пума не їсть, але може полювати на домашню худобу, овець або кіз. В рік одна пума здатна з’їсти до 1,3 т м’яса, що відповідає приблизно 48 особинам копитних тварин.

Розмноження

У шлюбний період, який триває близько 2 тижнів, тварин можна зустріти парами, однак потім вони повертаються до самотнього існування. Самки стають здатними до розмноження в 3 роки, приносять потомство раз в 2 — 3 роки, тривалість вагітності становить близько 3 місяців.

Перед пологами мама-пума влаштовує в печері або серед каменів лігво. У посліді зазвичай народжується 2 — 6 сліпих і немічних кошенят. У дитинчат пуми блакитні очі і плямиста шкура, хвіст прикрашений темними кільцями. По мірі дорослішання плями зникають і шерсть стає однотонним. Зрідка зустрічаються тварини зі світлою, майже білою шерстю, однак чорних не буває.

Пуми-мами дуже дбайливі: годують дитинчат молоком до 3 місяців, нікого не підпускають до своїх дітей і піклуються про них майже 2 роки. Після 3-місячного віку починають привчати малюків до полювання, з півроку вони здатні полювати самостійно. Після двох років життя з мамою молоді гірські леви йдуть у самостійне життя в пошуках території. Проте багатьом з них доведеться загинути в боротьбі за існування і власну зону існування. Тривалість життя тварин в дикій природі — 8 — 14, а в неволі — близько 20 років.

Дивіться також:  Готель Antique Roman Palace 4* (Туреччина, Аланія): фото, опис номерів, сервіс, поради та відгуки туристів

Вороги

Ворогів у кугуаров практично немає, можуть напасти вовки, крокодили, грізлі тільки на хвору тварину. Найбільшу загрозу представляють ягуари, агресивні і люті противники, вони також є конкурентами під час полювання.

Спілкування з людьми вони уникають, нападають рідко у випадку, коли людина намагається втекти або лякає тварина. Хоча пуми у багатьох країнах перебувають під охороною держави, проте люди часто займаються відстрілом. В основному це фермери, у яких кугуары часто викрадають худобу і завдають шкоди їх господарствам.

Охорона кугуаров

Флоридський вид пуми останні десятиліття перебуває на межі вимирання. За деякими даними, їх кількість в гірських регіонах становить близько 80 тварин, однак деякі вчені вважають мешканця східних штатів США вимерлим. Занесений в Червону книгу.

Причиною загибелі популяції американського гірського лева називають осушення боліт для освоєння нових земель, захоплення спортивним полюванням, інбридинг і вимирання виду з-за близькоспоріднених схрещувань.

Ще один вид американського кугуара — вісконсінський — вимер ще в 1925 р., його представників врятувати не вдалося.

Утримання в неволі

Зміст кугуаров в умовах приватних зоопарків або будинків за останні десятиліття увійшло в моду. Однак людям, які вирішили тримати у себе хижа тварина, слід знати про його свободолюбивого характер. Близьке спілкування з пумою становить небезпеку для людини.

Життя в умовах зоопарків для кугуаров цілком комфортна, вони швидко звикають. Живуть вони в неволі довше, ніж у дикій природі, з-за відсутності загрози від ворогів і хвороб. Самки благополучно приносять і вирощують потомство. Багато видів гірських львів було врятовано таким чином від вимирання, а їх чисельність відновлена, завдяки піклуванню людини.