Фламінго: де живе, чим живиться, опис

Важко уявити більш дивну і незвичайну птицю, ніж фламінго. Колір оперення різних видів може сильно варіюватися від ніжного рожевого, оранжевого до насиченого червоного відтінку. До того ж увагу приваблюють довгі ноги і незвичайний кривий дзьоб птаха. Фламінго славиться витонченістю і витонченою красою. Він заслуговує того, щоб більш детально дізнатися про місця його проживання, особливості розмноження і харчування.

Опис граціозних птахів

Найпоширенішим видом є звичайний фламінго або, як його ще називають, рожевий. Птах відноситься до загону фламингообразные. Опис фламінго варто почати з того, що цей вид найбільший. Птах нагадує істоту з райського саду. Незважаючи на те, що її найчастіше можна побачити гуляє по берегу водоймища, вона чудово плаває. Незвичайне забарвлення фламінго неможливо не помітити. У дорослих самців і самок основне оперення має блідо-рожевий відтінок, крила — пурпурно-червоні, а махові пера чорні. Шкіра на довгих і тонких ногах теж має рожевий подтон. У птиці великий, ніби надламаний посередині, дзьоб з чорним кінчиком.

При описі фламінго не можна не згадати про те, що вони чимось схожі на лелек, журавлів, чапель. Але спорідненості з цими пернатими у них немає. Найближчі родичі фламінго — звичайні гуси. Раніше вони навіть входили в загін гусеобразные. У середньому, фламінго важить кілька кілограмів, має перетинку між передніми пальцями на ногах.

Вид рожевого фламінго можна сміливо назвати екзотичним, що обумовлено унікальним відтінком оперення. Птахи витончено і граціозно тримають свої шиї, схожі на знак запитання. Дуже часто можна побачити, як ці представники пернатих стоять на одній нозі. Щоб не замерзнути, вони почергово тиснуть і ховають одну ногу у себе в оперенні. Людям таке становище здається важким і незручним, але для них це дуже просто.

Навколо очей у рожевого фламінго «намальовані» невеликі червоні кільця і вуздечка. Тіло округле, хвіст коротенький. Птиця досить велика, довжина тулуба становить 120-130 див. Дорослі особини можуть досягати маси 4 кг На кожній лапі є чотири пальці і три сполучні перетинки.

Чому ж так красиві фламінго, що обумовлює рожевий колір їх оперення? Таке забарвлення у птахів завдяки липохромам (жирові пігменти або каротини), які вони одержують з їжею. Фламінго їдять червоних рачків, в яких багато каротину. Їжу добувають, фільтруючи воду і мул з допомогою дзьоба. У зоопарках ці пернаті такі ж гарні, тому що їм в їжу спеціально додають багаті каротином продукти: морква, болгарський перець, молюсків.

Дивіться також:  Що значить лакшері і де зустрічається це поняття

Місця проживання фламінго

Звичайних фламінго можна зустріти в різних куточках планети. Багатьом не терпиться дізнатися, де живе фламінго. Їх можна зустріти в Африці, на південному заході Азії. Мешкає ця птиця і в південній Європі – у Франції, Сардинії, Іспанії. Місця, де живуть фламінго, завжди приваблюють туристів.

Також птахів можна зустріти у таких африканських країнах, як Марокко, Туніс, Мавританія, Кенія, острови Зеленого Мису. Живуть вони і на півдні Афганістану, на північно-заході Індії, Шрі-Ланці. На кількох озерах Казахстану також красуються ці птахи.

Де живуть фламінго в Росії? Важливо відзначити, що на території РФ птахи не гніздяться, а тільки іноді мігрують уздовж усть південних річок. Так, їх можна іноді побачити на Волзі і поряд з іншими проточними водоймами Краснодарського і Ставропольського краю. Іноді вони прилітають до Сибіру, Якутії, Примор’ї, на Урал, але тільки в теплу пору року. Зимувати вони відправляються в Туркменістан, Азербайджан, Іран.

Фламінго — птиці соціальні, вони живуть колоніями різної чисельності. Для перельотів вони збираються в зграї, а вже на землі об’єднуються в групи. Улюбленими місцями їх проживання є солоні озера, морські лагуни, лимани, мілководдя. Найчастіше вони ходять великими групами в місцях з мулистим дном. Деякі колонії рожевого фламінго налічують сотні тисяч особин.

Це осілі птахи, вони кочують тільки для того, щоб знайти місця для сприятливого проживання з достатньою кількістю їжі. Перельоти здійснюють лише представники північних популяцій.

Умови проживання фламінго в різних країнах відрізняються. Птахи досить витривалі. Їх улюблені місця — солоні і лужні озера, де багато рачків. Такі водойми, як правило, знаходяться в горах. Птахи цілими днями стоять у солоній воді і не відчувають дискомфорту завдяки щільної шкіри на ногах. Для втамування спраги вони іноді прилітають до джерел з прісною водою. Фламінго сплять стоячи у воді.

Харчування

Де живе фламінго вам вже зрозуміло, а чим же харчується цей птах? У статті вже згадувалося про дрібних молюсків. Невеликі рачки становлять основу раціону харчування. Фламінго також їдять личинок, черв’яків, комах, молюсків, водорості. Все це птахи шукають на мілководді в товстому шарі мулу. Дзьоб цих птахів має специфічну будову, по його краях є фільтри, схожі на невеликі пластинчасті гребінці. Він відіграє роль своєрідного сита. Фламінго тримає дзьоб у верхніх шарах води, де багато планктону. Птах спочатку набирає в нього воду, потім закриває і через надклювье випускає рідину, а їжу проковтує. Такий процес проходить дуже швидко.

Дивіться також:  Що таке лірика в літературі? Лірика - це...

Розмноження

Рожевий фламінго відноситься до моногамним видів, що утворюють пари, зберігаються все життя. Існують винятки, коли деякі особини шукають нового партнера для кожного шлюбного сезону. Для висиджування пташенят вони будують гнізда, які розташовуються великими скупченнями, зовсім близько один від одного.

Статевозрілими вважаються особини старше трьох років. Однак будівництвом гнізд займаються більш дорослі птахи (5-6 років). За кілька місяців перед гнездованием в пар відбуваються шлюбні ігри. У своєрідних танцях беруть участь і самці, і самки. Це дивовижне по красі видовище. Великі групи птахів рухаються в унісон з випрямленими шиями і піднятою вгору головою, яку постійно крутять з боку убік. При виборі партнера велику роль грає колір оперення. Рішення залишається за самкою, вона вибирає самця. Інтенсивність забарвлення свідчить про здоров’я птиці, хорошому апетиті. Чим вона яскравіше, тим більше шансів у самців на те, що їх вибере самка.

Ті пари, які відбулися раніше, не беруть участі в танцях. Перелітні птахи шлюбні демонстрації влаштовують у місцях відпочинку. Як тільки вони прилітають до місць гніздування, так відразу ж беруться за будівництво гнізд. Цим вони займаються два тижні.

Як фламінго будують гнізда?

Унікальним і трудомістким є процес побудови гнізд. Для розмноження фламінго споруджують на мілководді з мулу і глини конусоподібні конструкції, що нагадують невеликі горбки висотою близько 60 див. Будівництвом займаються і самка, і самець. Багато яєць вони не відкладають, найчастіше у кладці 2-3 штуки. Батьки по черзі висиджують пташенят протягом тридцяти днів. Пташенята вилуплюються цілком самостійними і активними. Вже через кілька днів вони стають повноправними членами колонії.

Батьки вигодовують пташеням спеціальним пташиним молоком, яке утворюється у них у верхній частині стравоходу. Це молоко також має рожевий колір. Його виробляють не лише самки, а й самці. Вилупилися пташенята покриті білим пухом, який з часом стає сірим. Спочатку діти потрапляють у своєрідний дитячий сад, в якому є навіть вихователі. Батьки в цей час зайняті пошуком їжі. У таких яслах може перебувати до 200 дитинчат. Батьки дізнаються малюків по голосу. Самостійно дитинчата починають харчуватися через два місяці, коли виростає дзьоб. У три місяці юні фламінго зовні вже схожі на дорослих птахів.

Дивіться також:  Види історичних джерел - опис, особливості та приклади

Види фламінго

В даний час відомо про п’ятьох видах. На островах в Карибському морі і на Галапагосах живуть червоні фламінго. Колір їх оперення може доходити до пурпурного і яскраво-червоного відтінку.

Біля берегів Перської затоки, а також в районах поряд з солоними озерами Кенії і Танзанії живуть карликові або малі фламінго. Довжина їх тіла досягає 80 див. Високо в Андах є солоні озера, де мешкають андські фламінго. Їх оперення біло-рожевого, рідше червоного кольору. У Болівії і на півночі Аргентини мешкають дуже рідкісні фламінго Джеймса. Вони харчуються діатомовими водоростями. У Південній Америці можна побачити чилійських фламінго. Крила цих птахів мають червоний відтінок.

Небезпечна життя фламінго в дикій природі

Природна загроза фламінго – це хижаки: лисиці, шакали, вовки. Також певну небезпеку для колоній представляють хижі птахи, наприклад, такі як орли. Відчувши небезпеку, фламінго відлітають. Для зльоту їм потрібен розбіг, який вони можуть здійснити і у воді, і на суші. Так як фламінго тримаються групами, хижакам важко вибрати одну певну жертву, так і строкаті крила заважають їм зосередитись. У дикій природі птахи живуть до 30 років, в неволі — до 40.

Цікаві факти про фламінго

  • Предки фламінго мешкали на планеті ще 30 мільйонів років тому.
  • Оперення птахів може бути не тільки рожевим, але і червоним і навіть малиновим.
  • Для зльоту вони пробігають по воді 5-6 метрів.
  • У польоті вони приймають форму хреста, витягуючи ноги і шию.
  • Майбутні батьки сидять на гнізді з підібганими ногами, а встають з нього, спираючись дзьобом на грунт.

Охорона різних видів фламінго

У зв’язку з браконьєрством і господарською діяльністю людей світові популяції фламінго помітно скоротилися. У Міжнародній червоній книзі вони поки що мають статус «Викликають найменшу побоювання». Деякі види тривалий час взагалі вважалися зниклими. Так, фламінго Джеймса знайшлися лише в 1957 році. Багато країн світу занесли фламінго в свої Червоні книги.