домовик горобець опис харчування відміну від польового горобця

Горобці, найпоширеніші птахи великих і маленьких міст, сіл і селищ. Люди настільки до них звикли, що навіть не здогадуються про місця виникнення цих крихіток, які, між іншим, знаходяться на іншому кінці планети. Батьківщиною будинкових горобців вважається Азія, а також Середземномор’я і Близький Схід. Щоб дізнатися про цих птахів інші цікаві факти, необхідно з’ясувати все про їх зовнішньому вигляді, поведінці, харчуванні та звички.

Опис воробйов

В населених пунктах можна зустріти два види цих крихітних пташок – будинкового та польового. Домовик горобець завжди живе поряд з людиною. Представники цього виду птахів чудово адаптувалися до умов проживання поблизу людей. Їх не лякає навіть суворий клімат, який переважає в більшій частині міст Росії. Горобці – це осілі птахи. Вони можуть откочевывать ближче до півдня тільки із самих холодних міст з суворими зимами.

Зовнішній вид птахів

Домовик горобець володіє невеликими розмірами. Довжина його тіла коливається від 14 до 18 см. Вага цієї маленької птиці може бути від 25 до 39 р. Голова досить велика по відношенню до тіла, має круглу форму. Дзьоб у горобця широкий, конічний. Його довжина може досягати 1,5 див. Птах виглядає міцною і досить великої для свого ваги. Хвіст зазвичай має розмір в 5-6 см. Довжина кінцівок близько 2-2,5 см.

Самки воробйов значно менше самців. За статевою ознакою відрізняється і колір їх оперення. Верхня частина тіла птахи завжди коричнева. При цьому нижня має світло-сіре забарвлення. Крила воробйов обрамлені біло-жовтими поперечними смугами. Відмінності між самкою і самцем полягають в кольорі голови і шиї. У самців верхівка завжди темно-сірого відтінку, а область під очима світло-сіра. Горло і груди обрамляє чорне пляма. У самок маківка і шия завжди світло-коричнева. Під час шлюбного періоду колір пір’я у птахів значно темніє. Опис будинкових горобців у цей час може злегка не збігатися з перерахованими вище характеристиками.

Дивіться також:  "Сонце в зеніті" - що означає цей вислів? Як зрозуміти, що сонце знаходиться в зеніті

Розмноження воробйов

Домовик вигляд цих птахів завжди селиться біля людського житла. Вони можуть гніздитися окремими парами, а іноді з’єднуються в групи. Гнізда горобці в’ють на деревах, в розломах і щілинах старих будівель, під дахами будинків, а також в заростях чагарників. Будівництвом житла завжди займаються обидва представника пари. Для цього вони використовують суху траву, солому, дрібні гілки. По центру гнізда завжди споруджується поглиблення, щоб звідти не випали яйця або пташенята.

Найчастіше самка починає робити кладку в квітні. У гнізді після цього може налічуватися до 10 яєць. Вони мають білий колір і бурі плями. Період інкубації триває приблизно 2 тижні. Коли пташенята вилуплюються, самка і самець починають разом годувати їх комахами. Здатність літати малюки знаходять вже через два тижні після народження. Тривалість їх життя може досягати 10 років. Проте навіть до 4 років доживає лише мала частина птахів.

Чим харчуються горобці

Їх раціон в більшій частині складається з продуктів рослинного походження. Будинкові горобці обожнюють різні насіння, зерна злакових рослин і трав. Однак найчастіше їм доводиться задовольнятися тим, що доступно в населених пунктах. Бо горобці поїдають відходи продуктів харчування людини, комах, ягоди і навіть бруньки на деревах.

Не всім відомо, чим харчується домовик горобець в зимовий період. Адже в цей час доступу зникає основна частина раціону цих пернатих, яка складається з рослинності. На щастя, птахів часто підгодовують люди. Всілякі годівниці з насінням і сухарями можуть зберегти життя сотням птахів, які не витримують голодну зиму і гинуть від холоду. Як і багатьом іншим пернатим, горобцях необхідний пісок для хорошого травлення їжі. Іноді замість нього птахи їдять дрібні камінці і засохлі тверді зерна.

Дивіться також:  Як організувати вечір зустрічі випускників?

Польові горобці

Вони не настільки прив’язані до місць проживання людей. Тому часто осідають в степовий і польовий місцевості. Від цієї особливості і походить назва виду птахів. Домовик горобець мешкає в містах і житлових районах. А ось польових можна зустріти на околицях селищ, тому їх часто називають сільськими. Ці птахи не мають зовнішніх відмінностей за статевою ознакою. Самки і самці мають однаковим кольором пір’я і розмірами.

Польові горобці воліють теплий і сухий клімат. Вони ніколи не живуть разом з домовиком видом пернатих. Якщо їм доводиться перетинатися, це завжди супроводжується бійками і конкуренцією за територію. Кожен з видів володіє високою соціальною активністю. Ці пичуги не бояться ні людей, ні домашніх тварин. Тому дуже часто можна побачити, як горобець нахабно поїдає з миски корм вуличної собаки, що мирно спить, не помічаючи, що її об’їдає маленька пташка.

Під час весняного і літнього періоду польові горобці їдять комах, а після дозрівання врожаю переходять на їжу з полів, садів і виноградників. Рослинного корму в цей період їм буває цілком достатньо. При настанні холодів птахам доводиться задовольнятися зернами і насінням бур’янів. Іноді вони залітають у двори житлових будинків, щоб знайти там для себе трохи їжі.

Відмінності польових і будинкових видів воробйов

Далеко не всі знають, як відрізнити польового горобця від домовика. Польова різновид птахів трохи схожа на самців будинкових пернатих. Але при цьому вони мають більш витончену форму і меншу вагу. Доросла особина має довжиною тіла від 12 до 14 див. Головна відмінність цих видів полягає в кольорі шиї і потилиці. Ці частини тіла у них мають яскраво-каштановий колір. Також в області вух і під дзьобом у польових горобців знаходяться невеликі чорні плями. Шию птахів обрамляє комір з білосніжних пір’я, а їхні крила мають не одну, а дві світлих смуги.

Дивіться також:  Бренд-менеджер: посадові обов'язки і функції

Обидва види воробйов мають високий рівень смертності. Незважаючи на те що ці пернаті здатні прожити до 10 років, мало хто з них переживає навіть свою першу зиму. Як і всі птахи, які проживають у важких кліматичних умовах і дикій природі, вони щодня піддаються різним небезпекам. Брак їжі в зимовий період є головною з них. Саме тому люди з настанням холодів майструють годівниці з підручних матеріалів, а потім засипають їх насінням соняшнику чи інших рослин. Така доброта і турбота з боку людини щорічно рятують сотні воробйов від голодної смерті.