Де мешкає зубр в природі?

Величний вигляд, міць і сила належать зубрам, цей вид тварин відноситься до роду бізонів, підродини бичачих порожнисторогі, загону парнокопитних. Вони заслужили титул володарів лісів. Історія представленого тваринного йде в глибоку старовину і вражає своїм драматизмом. Истребленный до критичного мінімуму зубр продовжує існувати в спеціально створених розплідниках, зоопарках, зоологічних садах і лісових резерваціях. Тому цей вид зубра внесений в Червону книгу. Фахівці заповідників і приватні особи намагаються своїми силами зберегти і врятувати останні особини популяції. Тому місць, де мешкає зубр, на сьогоднішній день небагато, але такі закриті зони існують.

Відмінні риси тваринного

Найбільший представник наземних ссавців Європи зубр є нащадком дикого бика. У часи Середньовіччя в лісових масивах від сходу до заходу всій Євразії жив даний вид тварини. Особливості:

  • Дорослий зубр досягає до 1 тонни ваги. Але маса може коливатися від 700 до 900 кг
  • 185-190 см – висота звіра.
  • Довжина тварини досягає 260-340 див.
  • Меншого розміру може бути тільки самка.

    У зубра масивна передня частина тіла. Присутній невеликий горб, який об’єднує спину і коротку шию. Задня частина тіла меншого розміру, і здається, що вона стиснута.

    Хвіст має довжину до 85 см, він покритий м’якою шерстю. На кінці присутній волосяний пучок, він схожий на невелику пензель. Ноги у зубра сильні і міцні. Опуклі передні копита набагато менше, ніж задні.

    Широкий лоб знаходиться дуже низько. Фахівці підтверджують, що хвіст набагато вище тімені тварини. Чорні роги висунуті вперед і розставлені. Їх довжина становить близько 60 см, в той же час розвал рогів досягає 80 див.

    Великі заповідники Росії

    А тепер давайте розглянемо, де зубр мешкає в Росії, в яких заповідниках. Так як зубр, занесений у Червону книгу, в дикій природі його зустріти на сьогоднішній день практично неможливо. Але існують велика кількість заповідників і розсадників, в яких тварини знаходяться в максимально комфортному середовищі.

    Дивіться також:  Найвідоміші картини світу з назвами

    В Приокско-Терасовому державному біосферному заповіднику (Московська область, Серпуховський район) вирощують зубрів, згодом їх відправляють у різні регіони Росії, країн СНД і Балтики. За період з моменту заснування в 1948 р. до 2009 р. було вирощено 328 особин. Також тварин вирощують:

  • В Окському державному заповіднику, розташованому в Рязанській області.
  • У Чергинском розпліднику на Алтаї.
  • У Плейстоценовом парку (республіка Якутія).
  • У Клязьминско-Лухском заказнику (Володимирська область) мешкає близько 50 особин. Тварини мешкають практично на волі.
  • Поведінка тварини в середовищі існування

    Зубр починає активно рухатися після прийняття їжі. Вони пристосовані до екстремальних погодних умов. Літня спекотна температура і суворі зими їм не страшні. Захищає їх від холоду товстий хутро. У зимовий час зубр може прориватися крізь глибокий сніг головою, для того щоб добути внизу рослинність.

    Де мешкає зубр, в якій природній зоні, відповісти складно, так як їх місцеперебування – це заповідники і заказники від сходу до заходу Євразії. Більша частина популяції на сьогоднішній день знаходиться в Росії, зокрема, в Приокско-Терасовому біосферному заповіднику. В інших заповідниках і заказниках популяція набагато менше. З Росії вивозять тварин в країни Європи — Польщу, Німеччину, Словаччину і т. д. Існує два виду зубрів:

  • Біловезький. Тварини великі, мають довгі ноги.
  • Кавказький. Цей вид відрізняється тільки тим, що він менше за розмірами і шерсть більш кучерява.
  • Поведінка сучасного зубра нічим не відрізняється від його попередників, які жили сотні років тому. Він швидкий, сильний і міцний, його основне завдання полягає в охороні власних територій. Але з-за популярності вовни і рогів на чорному ринку зубр увійшов в список зникаючих видів тварин.

    Які існують відмінності зубра від бізона?

    Американський бізон практично нічим не відрізняється від зубра. Є деякі припущення, які твердять про їх спорідненість. Зубр має досить високий горб, відрізняється також і за формою, довжина рогів і хвоста трохи більше. Статура зубра вписується в квадрат, а у бізона – витягнутий прямокутник. Таке незначне розходження можна помітити не відразу. Бізон має довгу спину, і ноги у нього значно коротше.

    Дивіться також:  Поняття легітимності, види легітимності. Політична легітимність

    При спекотної літньої погоди практично вся задня частина тіла бізона покривається короткою шерстю. З боку здається, що він лисіє. У той же час зубр має шерсть по всьому тілу, незалежно від пори року і погоди. Бізон і зубр за розміром однакові. Але бізон здається компактніше і сильніше за рахунок приземистости. Американський зубр мешкає там, де найбільше рівнинних територій.

    Заповідники на території Європи

    За кордоном також трепетно ставляться до збереження цього виду тварин. Багато особин в Європу було завезено з розплідників, розташованих на території Росії і колишніх країн Радянського Союзу. На сьогоднішній день зубрів можна зустріти в наступних країнах Європи:

  • Україна. Саме в Херсоні в 30-х роках 20 століття знайшли кілька особин дикого зубра. Тільки завдяки їм і відновлюється популяція.
  • Польща.
  • Німеччина. Зоолог Ян Штольцман у Франкфурті-на-Майні в 1923 році заснував Міжнародне товариство охорони зубра.
  • Молдова.
  • Словаччина.
  • Спочатку ареал мешкання зубра знаходився на території від Піренейського півострова до Західного Сибіру, при цьому Англія і Скандинавія включилися в цей список.

    Харчування зубра

    Там, де мешкає зубр, природна зона наповнена зеленню. Даний вид живиться рослинами – трав’янистими і деревними. Побачити їх можна на лісовій галявині або недалеко від невеликих річок. Восени пасуться переважно на скошених полях, поїдаючи залишки трави. Поширені деревні породи в раціоні зубра:

  • Верба.
  • Осика.
  • Дуб.
  • Жолудь.
  • Вони об’їдають тонкі гілки з дерев разом з листям, обдирають кору. Відповідаючи на питання про те, де мешкає зубр і в якій зоні, варто відзначити його улюблені місця – лісові галявини.

    У спеціально побудованих розплідниках літню погоду зубра кілька разів в добу годують комбікормом. У зимовий час додаються в раціон сіно і соковиті корми, різана буряк і моркву. Фахівці підрахували, що в середньому одна доросла самка отримує 2 кг комбікорму, в той час як зубр до 3-4 кг. Привчають до сухого корму від двох місяців з моменту народження. Кожен загін обладнаний сіллю (лізунец), в неї додають мінеральні добавки.

    Дивіться також:  Рішення задачі «На катері і теплоході 450 місць...»

    Чому зубр на межі зникнення?

    Вовки і ведмеді-шатуни є загрозою для даного виду тварин. Але в більшості випадків винна людина. Зубр мешкає там, де браконьєри здатні легко пройти. Із-за вирубки і випалювання лісів відбувалося знищення місць їх проживання. Необмежений відстріл тварин в період Першої світової війни призвів до того, що вже до 1927 року не залишилося диких зубрів.

    Але зоопарки та приватні володіння зберегли деяку кількість цих тварин. Розведення в парках, лісових резерваціях і зоологічних садах зубра стало цілеспрямованою дією. Після випуску молодих тварин в дику природу значно збільшилася чисельність зубра, і цілком ймовірно, скоро його популяція повернеться до початкового значення.