Де живуть фламінго, в якій країні?

Про існування цих прекрасних благородних птахів знають всі, і дорослі, і діти. Але далеко не всі бачили їх наживо в зоопарку, а у дикій природі – ще менше. Де живуть фламінго? Який ареал їх проживання? Чим вони харчуються? Чим відрізняються друг той одного різні види? У статті буде дано відповідь на ці питання.

Класифікація: види, рід, сімейство, загін

Фламінго (лат. flamma — вогонь) єдиний збережений рід птахів родини Фламинговых, який, у свою чергу, відноситься до загону Фламингообразные. Крім них, до складу сімейства входять декілька реліктових пологів. Рід Фламінго включає кілька видів: це звичайний або рожевий фламінго, андський, червоний, чилійський, малий, а також фламінго Джеймса.

Назвою своєю ці птахи зобов’язані характерною забарвленням крил, на яких зверху і з внутрішньої сторони ростуть пір’я яскраво-червоного кольору. Воно лягло в основу офіційної, наукової назви роду – Феникоптерус (Phoenicopterus), яке було дано йому ще Карлом Ліннеєм. Вчений, ймовірно, угледів в забарвленні фламінго риси, що ріднять їх з міфічним вогненним Феніксом, які згоряють і відроджуються з попелу.

Характерні риси, будова птахів

У фламінго довгі тонкі ноги, що дозволяють вільно бродити по мілководдю. На пальцях ніг є перетинки, які дають птахові не грузнути в мулі. У птахів довга гнучка шия, допомагає низько нахилятися і відшукувати у воді видобуток. Але найвпізнаваніша риса фламінго всіх видів – їх широкий дзьоб, загнутий донизу.

Фламінго нерідко можна побачити стоять на одній нозі. Іншу вони в цей час підтискають, щоб зменшити втрату тепла, так як їх тонкі довгі кінцівки мають досить велику поверхню. У вітряну погоду птахи мерзнуть. Стояння на одній нозі не доставляє їм ніяких незручностей і є природним. Тримати її в розігнутому вигляді фламінго не важко, ніяких особливих м’язових зусиль ця поза від них не вимагає. Шкіра на ногах птахів дуже щільна. Завдяки цьому вони можуть мешкати поблизу дуже солоних і навіть лужних озер і бродити по ним по кілька годин, шукаючи їжу.

Там, де мешкає рожевий фламінго, вода для пиття часто непридатна. Але деякі планктонні організми, наприклад артемії, що становлять основну частину раціону рожевого фламінго, живуть в дуже солоній воді, прекрасно себе почувають і розмножуються, в тому числі і з-за відсутності риби, яка жити в таких водоймах просто не може. Тому такі водойми фламінго дуже люблять. Втім, вони можуть літати до прісноводних водойм і джерел, щоб змити зайву сіль і напитися.

Дивіться також:  Щільність населення Бангладеш. Економіка і рівень життя в Бангладеш

Голоси у різних видів фламінго мають характерні риси, але всі вони не відрізняються мелодійністю. Ці різкі і грубі звуки більш всього нагадують ґелґотанням гусей.

Оперення фламінго

Своєрідним кольором оперення фламінго зобов’язані насамперед свого раціону. Фарбувальні речовини під назвою ліпохроми надходять у їх організм разом з планктоном, що містить пігмент кантаксантин. При утриманні птахів в неволі їх раціон, крім ракоподібних, збагачують рослинними продуктами, що містять каротин – болгарським перцем, солодкою морквою. Махові пір’я фламінго завжди мають чорний колір. Як стверджують вчені, ця забарвлення є відволікає і служить для того, щоб вводити в оману хижака, який з-за миготять перед очима махових чорних пір’їн не може визначити точне положення жертви.

Харчування дорослих особин і особливості раціону пташенят

Чим харчується фламінго? І де живе ця прекрасна птах? Його основною їжею служать дрібні рачки. Птахи зазвичай селяться на берегах дрібних водойм. За допомогою дзьоба, у якого рухомого є верхня частина, а не нижня, як у всіх пернатих, фламінго зачерпують воду або рідкий мул. Дзьоб дозволяє їм відфільтровувати видобуток води або мулу. Потужний мову здійснює виштовхуючі руху, вода витікає через прикритий дзьоб, діючий як сито. І в роті залишається тільки їстівна частина улову – те, що можна проковтнути. При цьому у африканських фламінго (малих) дзьоб влаштований набагато тонше, і його можливості як фільтра більше. Тому вони можуть виводити не тільки дрібних рачків і креветок, але і одноклітинні водорості.

Там, де живуть фламінго, багато звичної для них їжі. У день птах з’їдає таку кількість корму, маса якого становить близько чверті її власної ваги. Їх великі колонії щодня очищають масу води природним чином. Так, одна з колоній рожевих фламінго, що мешкають в Індії, в яку входить близько півмільйона птахів, кожен день з’їдає майже 145 тонн корму.

У разі нестачі звичної їжі фламінго здатні здійснювати тривалі перельоти до інших водойм – до 50-60 кілометрів.

Виходжування потомства

Моногамні птахи. Гніздування починають у віці 5-6 років. Самка фламінго відкладає одночасно 1-3 яйця, але найчастіше в кожній сім’ї буває по одному малюкові. Гнізда цих птахів мають химерну конічну форму. Вони унікальні, таких не будує більше жоден пташиний рід. Для їх створення фламінго лапами згрібають до купи мул і бруд. Пташенята залишають гніздо через кілька днів, а у віці двох з половиною місяців наздоганяють дорослих в розмірах і починають літати.

Дивіться також:  Гайковерт електричний ударний: види, огляд, поради з вибору, відгуки

Цікаво, що дзьоби у новонароджених птахів прямі, отже, фільтрувати воду вони не можуть. На допомогу приходять батьки, які до двох місяців вигодовують пташенят так званим пташиним молоком – особливим рідким секретом червоного кольору. Його виділяють залози, вистилали стравохід зсередини. До складу секрету входить жир, білок, трохи планктону. За вироблення «молока» відповідає той же гормон, що і у ссавців, і людей у тому числі.

Виховує колонія своїх пташенят разом, подібно до того, як це роблять пінгвіни, і одночасно в ній може бути кілька сотень малюків.

Ареал розселення. Фламінго звичайний

Де живуть фламінго? У Росії краще інших відомий рожевий фламінго, він же звичайний. Це найбільш поширений вигляд, до того ж єдиний, що мешкає на території колишнього СРСР – в Казахстані. Крім того, хоча на території нашої країни фламінго не гніздяться, під час сезонної міграції вони пролітають через Росію – Дагестан, Поволжі, Ставропольський і Краснодарський краї, зачіпаючи навіть південь Сибіру. Зимівля у цих популяцій відбувається в Афганістані, Ірані, Азербайджані.

Де живуть рожеві фламінго в Європі? Їх колонії є в Південній Франції, Південної Іспанії, на півдні острова Сардинія. В Африці цей вид мешкає в Марокко, Південному Тунісі, Кенії, в Азії – на озерах Індії, Афганістану.

Фламінго андський

Де живе фламінго рожевого кольору, звані також звичайними, ми з’ясували. А де живе андський? Це зрозуміло з його назви. Ареал його поширення – держави Південної Америки: Чилі, Перу, Аргентина, Бразилія. Селиться він тут переважно в гірських районах, біля озер, часто солоних (серед них – відомий у всьому світі солончак Уюні). Від свого побратима андський вид відрізняється рожево-білими пір’ям. Ноги у цього виду мають жовтий колір.

Фламінго Джеймса

Цей вид найближче пов’язаний з андским, і ареал їх проживання практично збігається. Фламінго Джеймса розселяються на гірських плато Аргентини, Бразилії, Перу і Чилі. Від андського відрізняється меншими розмірами (близько 90 см у висоту) і меншою кількістю чорних пір’їн на кінцях крил. Цей вид деякий час вважався вимерлим, і його представників виявили лише близько 50 років тому на півдні Болівії. З тих пір чисельність птахів значно збільшилася, і на сьогоднішній день складає більше 20 тисяч.

Чилійський

Де живуть фламінго рожевого забарвлення? Як можна переконатися, відповісти, не задавати уточнюючих питань, не так-то просто. Адже чилійський вигляд цих птахів також має рожеве пір’я, і у нього забарвлення ще більш виражена, ніж у фламінго Джеймса. Деякі вчені об’єднують цей вид в один із звичайним (рожевим) фламінго. Але він мешкає в Південній Америці – в тропіках і субтропіках Анд.

Дивіться також:  Найвідоміші голлівудські актриси

У висоту особини досягають 130-150 см, з них 50 см припадає на ноги. Коліна червоного кольору – одна з відмінних особливостей чилійського фламінго. Цікаво, що пташенята після прояву на світ мають зовсім не рожеву, а саму пересічну сіре забарвлення.

Червоний

Популяція цих птахів на сьогоднішній день як і фламінго Джеймса, становить близько 20 тисяч. Але в даному випадку це показник вимирання, так як за останні роки червоних фламінго стало менше в 4-5 разів! Цей вид мешкає в солоних озерах і морських лагунах узбережжя Південної Америки та островів Карибського моря, на Галапагоських островах.

Статевої зрілості досягають у віці 6 років. У кладці 1-2 яйця. Висиджуванням яєць займаються і самці, і самки. Представників цього виду взагалі дуже важко розрізнити за статевою ознакою, хоча самці зазвичай трохи крупніше (2,5-3 кг, самки – 2 — 2,5 кг). Зростання птахів становить 100-110 див.

Червоні фламінго містяться в Московському зоопарку разом з рожевими. Представники різних видів доброзичливо відносяться один до одного, але змішаних пар не утворюють. Вони чудово розмножуються в неволі і доживають до 40-50 років.

Малий

Де живуть фламінго, в якій країні? Цей вид в основному живе в Африці. Він найбільший. Це птахи невеликого розміру, всього 80-90 см у висоту. Його дзьоб темніше, ніж у інших видів і має бордовий колір. Характерне чорна пляма на кінці дзьоба теж присутня. Рогові пластинки на ньому добре розвинені, завдяки чому малий фламінго може проціджувати воду ретельніше, ніж інші види.

Якщо не годувати малого фламінго звичною їжею, у неволі він, як, втім, і інші види, швидко набуває білий колір, не рахуючи характерних чорних кінчиків пір’я. Ці птахи – непогані плавці.

Замість висновку

Таким чином, на питання про те, де живуть фламінго, мають рожеве забарвлення, відповіді можуть бути різними, адже різні види цих птахів пофарбовані в цей колір в тій чи іншій мірі. Винятком можна вважати, мабуть, лише червоного фламінго через його специфічну забарвлення. Загалом же ареал поширення цього роду охоплює країни Південної Америки, Азії, південь Європи, Карибські острови, окремі райони африканського континенту.