Чубаті пінгвіни: опис, ареал проживання і спосіб життя

Не всі знають, що на острові Вогняна Земля мешкають тварини, зовнішній вигляд яких відрізняється від інших представників пингвинообразных. Саме одним з таких дивних нелітаючих птахів і присвячена дана стаття.

Опис чубатих пінгвінів

Довжина їх тіла зазвичай не перевищує 62 см, вага становить 2-3 кг. Примітно, що перед линянням маса може досягати 7 кг. Як правило, ріст самців вище самок. Головна їх особливість полягає в жовтих лініях з китицями над очима, які нагадують брови. Саме тому вони називаються хохлатыми. Також птахи вміють ворушити цими пензликами.

Пір’я на спинці, голові й верхній частині крил пофарбовані в чорний колір з синюватим відтінком, а черево – біле. Зіниці темно-червоного відтінку. Серйозний, але добродушний погляд чубатого пінгвіна здатний розтопити будь-яке серце. Довжина водонепроникних пір’я складає всього 3 см (на маківці вони трохи більше). Дзьоб буває коричневим або помаранчевим. Короткі світло-рожеві лапи розташовані ближче до спинки. Форма вузьких, але сильних крил дозволяє птахові швидко плавати.

У лютому у пінгвінів настає «медовий місяць», який супроводжується линянням. На цей процес іде 28 днів. Весь цей час самець і самка не розлучаються і постійно знаходяться неподалік від гнізда. Пір’я повністю оновлюються до середини квітня, після чого пара йде в море.

Місця проживання

Північного чубатого пінгвіна можна зустріти переважно на Амстердамських островах. Представники південного підвиду мешкають біля узбережжя Чилі та Аргентини, а східні – на острові Крозет, Маріон і Кемпбелл. Також вони часто бувають на Вогненної Землі. Улюблені місця цієї птахи характеризуються наявністю джерел з прісною водою, берегових схилів і скелі з печерами, біля підніжжя яких (60-65 м над рівнем моря) вони гніздяться і висиджують потомство.

Дивіться також:  Honda NSX: фото, огляд, характеристики і відгуки

Повадки птаха

Їй не властиво самотність. Пінгвіни воліють триматися величезними колоніями з трьох тисяч особин. Між собою одноплемінники спілкуються з допомогою гучних, різких звуків. Більш гучним поведінкою характеризується шлюбний період.

По відношенню до непроханим гостям ведуть себе вкрай агресивно. Невеликий розмір тіла не заважає птиці відважно захищати свою сім’ю. Проганяють вони чужинців за допомогою опускання голови, посмикування плечима, розпушування брів, чорного чубка і крил. Одночасно з цим птах підстрибує, тупотить і голосно кричить. У тому випадку, якщо суперник не залишає територію, пінгвін починає сутичку потужним ударом головою. Далі в бій іду крила-ласти і масивні довгі дзьоби. Не виключено, що опоненти, надто захоплені бійкою, можуть кусатися до крові.

Що стосується взаємин з членами зграї, то один до одного вони ставляться завжди привітно. Самці зустрічають своїх коханих, підстрибуючи, кричачи і витягаючи шию, самки відповідають тим же. Ведуть денний спосіб життя.

Розмноження

Скелястий золотоволосий пінгвін живе не більше 25 років. За цей час птахи встигають виростити в середньому 300 особин. На даний момент вид вважається вразливим (налічується приблизно 3,5 мільйонів пар). Початок шлюбного періоду пінгвінів характеризується бійками між самцями. Два конкурента відвойовують самку тим, що розправляють крила, б’ються головою і у весь голос клекочуть. Далі переможець своєї «піснею», що складається з низьких рівномірних звуків, доводить коханої свою надійність і готовність бути зразковим сім’янином.

Облаштуванням гнізда займається самець. Парне житло створюється з використанням трави, гілок і каменів. На початку жовтня починається процес відкладання яєць, на який йде десь 3-4 доби. Їх шкаралупа має світлий зелено-блакитний відтінок. Під час кладки пінгвін не їсть. Самка зазвичай виводить два яйця: велике і менше. Причому пташеня, який за логікою повинен вирости більшим другого, в 98% випадків гине.

Дивіться також:  Як збити температуру народними засобами

Висиджування чубатих пінгвінів триває трохи більше місяця. Далі відповідальність за потомство бере на себе самець, а самка відправляється на пошуки їжі. Її відсутність триває не більше місяця. У цей час самець постить, гріє і охороняє пташеня. Іноді буває, що самка занадто сильно затримується. В такому випадку відданий батько-пінгвін, помираючи з голоду, все одно продовжує охороняти потомство. Коли самка повертається в гніздо, вона годує своїх дитинчат шляхом отрыгивания їжі. До лютого тіло молодої птиці вкривається першим оперенням, а батьки починають привчати дитину до дорослого життя.

Харчування

Список улюблених ласощів чубатих пінгвінів досить різноманітний. В основному вони воліють морепродукти: дрібну рибу, ракоподібних, анчоуси і сардини. Періодично п’ють солону воду.

Перебуваючи кілька місяців в морському просторі вони набирають багато жиру, завдяки якому можуть обходитися без їжі протягом декількох тижнів. Після того як вилуплюються пташенята, самка бере на себе відповідальність за їх прожиток. Вона також добуває їжу і самця, який під час її відсутності вигодовує дитинчат молоком, що утворився в період висиджування.