Чому чапля стоїть на одній нозі? Середовище існування та особливості способу життя птиці

Чаплі – великі птахи, що мешкають біля озер, річок та інших водойм. Найчастіше їх представляють стоять на одній нозі, і це повністю відповідає дійсності. У такому стані вони можуть перебувати досить довго. Але для чого їм це? Давайте дізнаємося більше про цих дивовижних птахів, і заодно з’ясуємо, чому чаплі стоять на одній нозі.

Хто такі чаплі?

Зовнішнім виглядом ці птахи чимось нагадують лелек, що зовсім не дивно. Згідно з класифікацією, вони відносяться до сімейства цаплевых і ряду лелекоподібних. Найближчими їх родичами є кваки, випі і агамі.

Птахи чаплі дуже різноманітні за забарвленням і розмірами. Характерною рисою всіх представників роду є довгий конусоподібний дзьоб, тонкі довгі ноги витягнуті шиї, які тварини постійно згинають гачком. У багатьох видів на потилиці присутній пучок пір’їнок, що стирчить вгору. У польоті їх шия залишається зігнутої, тому птахів легко відрізнити від лелек і журавлів.

Чаплі досить великі, але бувають і невеликі представники. Наприклад, середня біла, желтоклювая і сорочья чаплі досягають всього від 45 до 70 см у висоту. Найбільша чапля – велетенська, заввишки до 160 см і розмахом крил до 230 див.

Отже, чому чапля стоїть на одній нозі

Ті, кому пощастило спостерігати за цими потайними птахами, могли помітити їхню химерну стійку на одній нозі. Здавалося б, така поза зовсім незручна. Однак птах може перебувати в ній годинами, не втрачаючи рівноваги.

Єдиної думки, чому чапля стоїть на одній нозі, так і не з’явилося. На цей рахунок існує кілька теорій. Основна версія свідчить, що таким чином птах зігрівається. Багато часу вона зазвичай проводить у водоймах, температура яких не завжди сприятлива. Ноги, позбавлені оперення, швидко замерзають, і щоб зберігати нормальний кровообіг хоча б в одній кінцівки, птах підтискає її під себе. Після деякого часу вона змінює їх положення.

Дивіться також:  Болить рука: причини, можливі хвороби і лікування

На питання про те, чому чапля стоїть на одній нозі, є й інша відповідь. Можливо, їй потрібно це для полювання. Выслеживающей видобуток птиці важлива її непомітність. Підібгавши під себе одну ногу, вона маскується під гілку дерева або куща, не викликаючи підозри у видобутку. Крім того, так птах діє набагато ефективніше. Вона не чекає, поки видобуток підбереться занадто близько, а побачивши її здалеку, робить великий крок і відразу ж вистачає її дзьобом. Якщо б обидві ноги були опущені, реакція була б набагато повільніше.

Середовище існування

Чаплі поширені на всіх континентах, крім Антарктиди, а також на деяких островах. Їх Основу харчування складають дрібні мешканці водойм, тому головною умовою для їх розселення є наявність води.

Птахів не зустріти у покритих льодами полярних районах, а також пересохлих пустелях. Улюбленими місцями для них є болота, очеретяні і мангрові зарості, заливні луки, повільно поточні річки і невеликі озера. На великих відкритих водоймах вони мешкають вкрай рідко.

Великий ареал проживання у великої білої, рудою, великий блакитний, велетенською, черношейной чаплі. Дуже обмежена територія у сорочій чаплі. Вона живе тільки в Тасманії та на північному сході Австралії. Мадагаскарська чапля мешкає на однойменному острові, белобрюхая живе тільки в передгір’ях Гімалаїв і деяких районах Азії.

Спосіб життя

У природі чаплі воліють жити поодинці, об’єднуючись у групи лише у період гніздування або на багатих кормом водоймах. Основна їжа для них – риба. Птахи живляться жабами, невеликими гризунами, ящірками, зміями і молюсками.

Більшу частину життя вони проводять біля води, але плавати і пірнати не можуть. У чапель немає куприкової залози, як у водоплавних птахів, яка б дозволяла змащувати пір’я водовідштовхувальним жиром. Замість цього на їх грудях є ламкий пух, крихтою якого вони покривають пір’я. Але від намокання вона не захищає.

Дивіться також:  Гімалайські кішки: фото, опис породи, характер, особливості змісту та догляду

Цілий рік на одному місці живуть тільки тропічні види. Чаплі, що живуть у помірних і субтропічних районах, на зиму відлітають. З півночі Євразії вони переміщуються на південь континенту або в Африку, а ті, що мешкають в Північній Америці, летять в Південну Америку. Відособленість ці птахи зберігають навіть під час своєї подорожі і ніколи не утворюють клина або зграї.

Період розмноження у них наступає на початку весни. Чаплі утворюють пари на один сезон і не змінюють партнера до наступного року. Тривалість життя у них різна. В залежності від виду, вони живуть від 10 до 23 років.