Борсуки: де живуть і чим харчуються у дикій природі

Що відомо про таких тварин як борсуки? Чим вони харчуються в природі? Де живуть борсуки? Як розмножуються? Відповіді на ці та інші питання можна дізнатися з нашого матеріалу.

Зовнішній вигляд

Борсук – тварина, яка володіє довгим тілом, плавно звужується до голови. Дорослі особини здатні виростати до 90 сантиметрів і набирати вагу близько 25 кілограмів. Звірята мають короткими, масивними кінцівками. Такі лапи дозволяють борсуків вільно пересуватися по самій різній місцевості. Подушечки пальців вінчають тупі, досить довгі кігті, які дають можливість тварині створювати місткі нори глибоко в грунті.

Хутро борсука має не однотонне забарвлення. Шерсть на тулубі звірка має сірувато-чорним відтінком з срібним відливом. Голова у борсука біла з чорними паралельними смугами, які відходять від мордочки до шиї.

Спосіб життя

Нерідко борсуки в лісі живуть окремо від родичів. Однак у переважній більшості утворюють сімейства. Якщо на одній площі спостерігається підвищена чисельність звірів, вони формують невеликі групи. Родичі заселяють нору борсука, де панує домінуюча самка і самець. Розміри підконтрольної сімейства території іноді досягають площі близько 400 гектарів.

Межі власних володінь звірята позначають пахучим секретом. Поширення характерного мускусного запаху говорить непроханим гостям про те, що територія вже зайнята. Кожна група родичів має свій унікальний аромат секрету, що виділяється з особливих залоз, розташованих біля хвоста тварини.

Коли борсука не вдається відтворити на світло щільну популяцію, звірятко веде відокремлений спосіб життя. У подібних випадках тварина часто знаходить притулок, де доведеться, і не приділяє увагу створенню, облаштування і захисту нори.

Ареали проживання

Борсук – тварина, яка поширена на всій території Європи. Численні популяції звіра спостерігаються в Росії. На вітчизняних теренах тварина зустрічається практично скрізь за Уральськими горами, крім крайньої півночі і областей з посушливою місцевістю. Живуть борсуки також у Кореї та Китаї, на деяких островах Японії.

Дивіться також:  Chery-Tiggo-5: фото, технічні характеристики, комплектації та відгуки

Тварина краще селитися в густих змішаних лісах. Борсука рідко побачиш у степових регіонах. Живуть звірята переважно в місцях, де спостерігається велика кількість чагарників і високих трав, а грунт ніколи не підтоплюється поверхневими водами.

Розмноження

Шлюбний період у борсуків настає в середині весни або на початку літа. У цей період звірята починають шукати підходящу пару, яка у подальшому зберігається на все життя. Союз між самкою і самцем завершується лише у випадку загибелі одного з особин.

Вагітність у тварин характеризується затримками. Виношування малюків в утробі матері зазвичай відбувається протягом 9 місяців. Однак може затягуватися на строк до одного року.

Дитинчата борсука з’являються на світ глухими, сліпими і абсолютно не пристосованими до життя. Єдиною їжею протягом перших трьох місяців для них стає молоко матері. Відносну самостійність дитинчата борсука набувають приблизно через півроку. Після досягнення такого віку юні особини, як правило, залишають батьківське гніздечко і відправляються на пошуки незайнятої території. Опинившись на вільних від посягань родичів просторах, молоді борсуки облаштовують власне житло. У природному середовищі тварини доживають до 14-16 років.

Живлення борсука в природі

Незважаючи на свій статус хижака, борсуки відносяться до категорії всеїдних тварин. Повсякденний раціон тварин може зазнавати суттєвих змін, виходячи з часу року. Борсуки є нічними мисливцями. У денний час ці тварини віддають перевагу залишатися в безпечних норах, переварюючи їжу і набираючись енергії.

Влітку в місцях, де живуть борсуки, предостатньо всіляких гризунів, жаб і ящірок. Саме ці істоти формують раціон звірків у теплу пору року. Крім іншого, борсуки не проти поласувати дощовими хробаками, великими комахами та їх личинками, а також всілякими молюсками, слимаками. У рідкісних випадках їх здобиччю виявляються птахи, які потрапили в біду. Іноді борсуки підіймаються на невисокі дерева, де займаються руйнуванням гнізд пернатих. Також в літній час їжею для тварини стають солодкі рослинні корінці, ягоди, горіхи, гриби, дикорослі фрукти.

Дивіться також:  Полуниця: що це таке, сорти, корисні властивості та протипоказання

З приходом осені борсуки регулярно здійснюють вилазки до сільгоспугідь. Тут звірята займаються пошуком від залишків посівів, поглинаючи зерна кукурудзи, бобових, інших культурних рослин. Взимку, коли спостерігається дефіцит їжі, в пошуках здобичі ці тварини здатні долати десятки кілометрів, повертаючись потім назад в теплу і затишну нору.

Нора борсука

Підземне притулок – місце, з яким нерозривно пов’язане існування тварини. Від нір, де живуть борсуки, члени родини воліють не відходити на відстань у більш ніж півкілометра. Трапляється це лише тоді, коли тварина відчуває крайній дефіцит у їжі.

Ходи в грунті, які борсуки створюють своїми потужними пазуристими лапами, вражають своїми розмірами і вітіюватого структурою. Притулок сімейства звірків може мати довжину до 80 метрів і більш. З нори, як правило, веде кілька виходів. Якщо популяція тварин на конкретній території розростається до значних розмірів, що сусідять групи можуть з’єднувати свої притулку. При цьому тварини з окремих сімейств нерідко заходять один до одного «в гості». До такої поведінки господарі нор ставляться абсолютно спокійно.

Нори, де живуть борсуки, кілька разів на рік піддаються «генерального прибирання». Наприкінці осені звірята традиційно чистять гніздові камери від сміття, а також змінюють підстилки, які складаються з сухих трав і мохів. Потребу борсуки справляють кожен раз в одному і тому ж місці, відходячи від притулку на відстань у кілька десятків метрів.

Відносини з людиною

На борсука полюють метою видобутку м’яса вкрай рідко. Адже тварина має досить специфічний, кілька неприємний аромат. Страви, приготовлені з м’яса борсука, володіють не дуже приємним смаком. Промислової цінності також не має хутро звіра.

Інтерес для людини становить виключно борсуковий жир, який знаходить широке застосування в лікуванні захворювань народними методами. Вивчення корисних властивостей зазначеної речовини стало приводом для організації ферм, де займаються розведенням тварини. В наші дні вирощування барсуков в цілях видобутку жиру є досить прибутковим бізнесом. Звірята легко приручаються. Однак їм важко уживатися з собаками, до яких борсуки проявляють особливу ворожість і агресію.

Дивіться також:  Присудок: види, питання, приклади