Болотні птахи: опис, спосіб життя, фото і цікаві факти

Пернатих існує дуже багато, деякі з них в якості місця проживання обирають дещо дивні, з позиції людини, місця. Наприклад, болота. Здавалося б, тут драговина, волога, небезпека і отруйні випари. Однак пернаті відчувають себе цілком комфортно. Пропонуємо познайомитися з болотними птахами, дізнатися декілька цікавих фактів про зовнішній вигляд і спосіб життя.

Загальний опис

Кожен вид має певні пристосувальні механізми, які допомагають виживати в непростих умовах. Наприклад, у більшості болотних птахів довгі ноги, специфічні дзьоби, що дозволяють добувати їжу (наприклад, бугай і бекас – володарі тонких довгих дзьобів). Окремі види, наприклад, качки, є водоплавними, що теж допомагає їм виживати. Далі познайомимося з деякими пернатими більш докладно.

Кулик

Назви болотних птахів досить різноманітні, причому деякі з них дозволяють відразу ж здогадатися, де саме птаха воліє жити. Наприклад, болотний кулик. Це невеликий птах розміром з голуба, що відрізняється довгими ногами, жовтувато-бурим забарвленням, причому самці світліше.

Воліють жити в топі парами або невеликими колоніями, відносяться до перелітних, з настанням заморозків мігрують в теплі країни, щоб у квітні повернутися до рідних болотах. Поміняти місце проживання можуть тільки з-за серйозної причини:

  • Висихання болота.
  • «Захоплення» території людьми або худобою.

В цілому птиці невибагливі до оселі, самець допомагає своїй подрузі виготовити гніздо з тонких гілочок і прутиків, найчастіше воно розміщується на купині або сухому ділянці болота. У кладці до 4-х яєць, самець бере безпосередню участь у їх висиджуванні. Харчуються пернаті як дорослі, так і малеча, різними комахами.

Бугай

Це чемпіон по маскуванню серед болотних птахів, її фото представлено трохи нижче. Є представником сімейства Цаплевых, сама природі подбала про безпеку цієї птиці, наділивши її унікальною забарвленням, завдяки якій серед очеретів бугай стає практично непомітною. Дуже часто зустріти її можна в заболочених ставках серед кущів верби або вільхи. Зустрічаються такі птахи практично по всій території Європи та Південно-Східної Азії, є перелітними: на початку осені відлітають на південь, щоб у березні повернутися до гнездовьям.

Дивіться також:  Поняття та види муніципальних утворень

Веде нічний спосіб життя, вдень нерухомо стоїть на одній нозі, нагадуючи чаплю, свою родичку. Цікаво, що для ще кращого маскування птах погойдується в такт рослинам.

Бекас

Продовжимо знайомство з болотними птахами, до числа яких відноситься бекас. Зустріти його можна в Азії, Європі, де він заселяє досить великі території. На півночі не зустрічається, але західні області ареал входять. Веде нічний спосіб життя, дуже потайливий, за що і отримав назву «нічний кулик». Зовнішні особливості птиці такі:

  • Розмір тіла до 25 см, вага – близько 100 р.
  • Довжина ключа – до 7 см, тобто становить приблизно ¼ розмірів тіла.
  • Забарвлення строкате, але скромний і непомітний, що дозволяє бекасу спритно маскуватися. Самці і самки практично не відрізняються один від одного.
  • Довгі ноги, допомагають комфортно пересуватися по болотистій місцевості в пошуках їжі.

Кричить рідко, найчастіше від переляку, неголосні звуки, що звучать як «чвак», видає під час зльоту. Плавати не здатний, бо ноги не мають перетинок.

Зимівля проводиться в Африці чи Південній Азії, а птахи, які населяють захід Європи, найчастіше осілі.

Болотна сова

Це хижачка, яка виходить на полювання вночі, вважаючи за краще ловити собі на корм невеликих за розміром гризунів, наприклад, мишей. Зовсім недавно такі птахи часто зустрічалися поруч з людським житлом, але зараз їх чисельність помітно скоротилася. Пов’язано це з осушенням боліт – мудрим хищницам з незвичайною зовнішністю стає просто ніде жити.

Вкрай важливо зберегти чисельність цих нічних мешканок, оскільки вони допомагають у знищенні гризунів, от чому в ряді країн птах занесена в Червону книгу і знаходиться під охороною.

Болотна качка

Ще одна представниця пернатих, яка вибрала для себе неласкаві умови драговини. Це водоплавна птиця, яка часто зустрічається в північній півкулі, її дзьоб сплюснут, а широкі перетинки допомагають комфортно переміщатися по воді. Часто бігають по поверхні водойми, видаючи гучний шум. Як вважають дослідники, саме так птахи очищають свої пір’я.

Дивіться також:  Amora Beach Resort 4* (Таїланд, Пхукет): фото, опис номерів, сервіс, поради та відгуки туристів

Ми розглянули, які птахи болотні, в чому їх особливості. Найчастіше це невеликі птахи, пофарбовані строкатими квітами, що дозволяє їм маскуватися в траві і ховатися в очеретах.