Болотна сова: фото, опис, характеристика, середовище проживання і спосіб життя

Серед безлічі птахів одним з найпоширеніших видів є болотна сова. Цього хижака можна зустріти на болотистих місцевостях, покритих травою і дрібним чагарником. Практично в кожній країні знайдуться умови, що задовольняють її життєдіяльності. Винятком для проживання сови є Австралія і Антарктида.

Місця проживання

Для гніздування і проживання птах вибирає відкриті заболочені ділянки, луки, слабко зарослі чагарником площі. Болотна сова поширена по всій європейсько-азіатській частині материка від заходу Франції до Камчатки і Сахаліну. На північ до узбережжя Арктики і на південь, до Середземного моря, охоплюючи півдня Азії і Закавказзя. Також птах зустрічається в Південній і Північній Америці за винятком гірських регіонів. На Євразійському континенті даний вид птахів поширюється по всій зоні тундри з мохами і лишайниками. Крім болотистих зон, вона селиться в заплавах озер і водоймищ. Сова рідко освоює степові зони, так як тяжіє до вологій місцевості.

Опис болотяної сови

Забарвлення пір’я у самців і самок однакова і може змінюватися від світло-сірого до рудих відтінків. Відмінними рисами сови даного виду є відсутність малюнка, перетинає пір’я з боків тельця, непомітні вушка і райдужки очей жовтого кольору. Чорний дзьоб і темне пір’я навколо очей зображують малюнок подібний масці на обличчі птиці. Забарвлення мордочки має сильний контраст чорного кольору з білим, який поширюється по підборідді, щоках і надбровным дуг надаючи особі форму диска. Бурі пір’я болотяної сови обрамляють дискову область. Також темно-буре забарвлення з невеликою кількістю жовтих вкраплень мають потилиця і спина до хвоста. Груди і черево вкриті пір’ям жовтого кольору.

Характеристика болотяної сови

Розмах крил цього виду птахів досягає в польоті близько 112 див. Птах летить легко, повільно махаючи крильми, і іноді переходить у стан ширяння. Сова воліє відпочивати на купинах або в траві, і рідко сидить на деревах. Болотні птахи дуже активні в ранковий і вечірній час. Найчастіше вони вилітають на полювання вдень і задовго до заходу сонця. В період міграції сови перелітають поодинці або парами, рідко збираються в групи. Ця тиха птах видає звуки під час шлюбного періоду або захищаючи гніздо. При цьому вона часто симулює поранення і скавучить, відводячи ворога від пташенят.

Дивіться також:  Визначні пам'ятки Єрусалима: фото і опис, що подивитися обов'язково, цікаві факти та відгуки туристів

Харчування

Чим харчується болотна сова? Основний раціон птахів складають польові миші. Доросла особина, вилітаючи на полювання, піднімається високо в повітря і облітає кілька разів район у пошуках здобичі. При цьому, зависаючи над обраною зоною, сова сильно розмахує крилами, а потім спускається, переслідуючи дичину. Таким чином, птах може охоплювати площа більше кілометра. З настанням сутінків птах припиняє політ над ділянкою та змінює поведінку полювання. Вона прислухається до звуків сидячи на купині або повільно кружляє над тим місцем, де почула шурхіт.

Незалежно від розміру птаха, який харчується вона досить рясно. За один прийом їжі доросла особина може з’їсти до 12-15 полівок. В зимовий час і В голодні роки, крім гризунів, сови можуть вживати в їжу інших дрібних птахів і тварин. В ті часи, коли полівки розмножуються більше звичайного біля совиних гнізд утворюються великі запаси їжі, містять до 12 мертвих звірів.

На жаль, болотна сова (фото птиці приводиться в даній статті) під час полювання сама може стати жертвою великих хижих птахів. Наприклад, дорослі особини можуть зловити такі великі хижаки, як степові орли або беркути. Також сова може стати здобиччю лисиць, так як відпочиває на землі і гніздиться в заростях польових трав.

Шлюбні ігри

Після перельоту сова, яка вибрала місце гніздування, починає видавати трель протягом декількох секунд, потім замолкая, чекає відповіді. Такий заклик може повторюватися кілька разів під час повільного ширяння в 60-80 метрів від землі. При появі на найближчій території самки болотяної сови починаються шлюбні ігри. Коли вона починає хрипко крякати, самець піднімається в повітря і описує навколо совушки кола і різні піруети. Періодично самець знижується і клацає своїм дзьобом, потім знову піднімається вгору. Демонструючи самиці всю свою красу він, зависнувши над землею, широко розправляє крила і плескає ними різко опустивши їх униз. При вчиненні таких польотів самець відлітає в бік і знову повертається до птаха. Іноді самочка теж бере участь у польоті, переслідуючи шанувальника, а потім різко ховаючись у траві.

Дивіться також:  Моди на ГТА 5: опис

Гніздування

Гніздо для висиджування яєць сова споруджує на землі з листя, злакових, і стебел болотяної трави. Для гніздування вибирає місце в степу з висохлої торішньою травою. На сирому ґрунті гніздо може бути щільним і досягати у висоту близько 7 див. В центрі вистилки сова витоптує поглиблення діаметром 15 див. Імовірно між викладенням яєць проходить два дні. Про це свідчить час вилуплення пташенят з інтервалом у 36 і більше годин. У період рясного корму птах може викладати яйця щодня, і тоді через 27 діб совята з’являються кожні 24 години. Яйця у сови білого кольору з гладкою поверхнею.

В залежності від кількості їжі, самка може відкладати до 11 яєць. В інший час кладка може містити до 6 яєць. Зазвичай яйця викладаються самкою на початку травня, в південних районах цей процес починається раніше.

Розмноження

Швидкість росту пташенят сови не має суттєвих відмінностей від совят інших птахів. Через добу з його народження дитинча важить близько 15 грамів. Двотижневий пташеня набуває більш щільне оперення. У нього добре вимальовуються характерні риси чорної маски. У цей період совята, не вміючи перепархивать, видряпується з гнізда і ховаються в уподобаному ними місці, зазвичай не відходячи від вистилки більш ніж на 4 метри. Пташенята топчуться на своїй ділянці, тому видно, де вони засіли. До вечора совята починають хрипіти, що допомагає дорослим особинам знайти їх і погодувати.

Вміння літати пташенята набувають у віці 1 місяця, але роблять це рідко. Найчастіше вони сидять і ховаються в траві. Ще через два тижні совята сміливо літають і намагаються полювати на польових мишей. Молоді пташенята знаходяться поруч з батьками, які їх постійно годують, до самої осені. У цей період можна зустріти велику кількість кочують совиних сімей.

Дивіться також:  Хвороба Жильбера: симптоми, аналізи та лікування