Білоголовий орлан: фото і опис, середовище проживання, харчування та розмноження

Хижі птахи в одних людей викликають захоплення своєю силою, спритністю, якоюсь диявольською граціозністю, а в інших різке неприйняття за те, що вони вбивають беззахисних травоїдних. Однак їх жертвами найчастіше стають старі та хворі тварини. Тим самим хижаки зберігають здоровою і життєздатною популяцію своїх жертв.

Одним з таких пернатих «санітарів» є білоголовий орлан. На жаль, в Росії його можна побачити лише в деяких зоопарках та іноді на Далекому Сході. Для постійного проживання цей крилатий хижак облюбував Північну Америку. Зараз орлани знаходяться під захистом, тому почувають себе цілком вільно, будучи чудовою прикрасою природи. Ми підібрали для вас найцікавіші факти про білоголових орланах.

Зовнішній вигляд

З назви зрозуміло, що у цих птахів оперення на голові біле. Це їх основний відмітний ознака від інших орланів (крикуна, білохвоста). Однак він з’являється лише тоді, коли птахам виповнилося 5 років. До цього їх оперення однорідного сіро-бурого кольору. Молоді білоголові орлани схожі на беркутів, проте трохи більше за розмірами. Іншими відмінностями є оперення цевки (у орланів вона гола) і довжина шиї (у беркутів вона коротша).

Говорячи про те, як виглядає білоголовий орлан, слід зауважити, що дорослі особини, що живуть на півночі континенту (переважно в штаті Аляска), набагато крупніше мешкають у південних регіонах (ближче до Мексиці). Одні фахівці вважають це видовою відмінністю, інші говорять, що розміри залежать тільки від умов зовнішнього середовища.

Фото білоголового орлана (дорослої особини) демонструє нам граціозну птицю з ідеальними пропорціями тіла. Білі пір’я у неї не тільки на голові, але і на хвості. Самки відрізняються від самців тим, що вони значно крупніше. Довжина тіла цього виду орланів може досягати від 70 до 120 см (від дзьоба до кінчика хвоста), а вага – до 6,3 кг (у північних) і до 3,27 (у південних).

Розмах крил білоголового орлана може бути від 1,8 до 2,3 метрів.

Дзьоб у нього гачкуватий, дуже потужний, золотисто-жовтого кольору. Над очима птиці є наріст. З-за цього нам здається, що орлан весь час сумує.

Лапи у нього сильні, пальці досягають довжини до 15 див. На кожному є гострий загнутий кіготь. Цівка на лапах оголена, райдужка очей жовта.

Історія виду

Білоголовий орлан є представником сімейства Яструбиних. Його найближчий родич — орлан-білохвіст. Проведені вченими дослідження показують, що ці два види відокремилися від інших орланів приблизно 28 млн років тому. Надалі відбулося їх територіальний поділ. Білохвіст поширився у північній частині Європи, а білоголовий вибрав собі будинок за океаном. Найдавніші останки цих птахів знайдені в печерах Колорадо. Вчені визначили, що їм близько 780 тисяч років. Індіанці Америки до цих пір вважають цю птицю вісником богів. Раніше в ритуальному головному уборі жерців обов’язково були присутні пір’я білоголового орлана. Оскільки цих птахів шанували і практично не винищували, їх популяції нараховували сотні тисяч особин. Але на землі Америки прийшов білий чоловік, і все змінилося.

На межі зникнення

Орланів почали винищувати заради м’яса і просто так, щоб вони не заважали переселенцям жити. На континенті приступили до освоєння земель, активно зайнялися сільським господарством. Вирубка лісів і будівництво міст значно скоротили територію проживання орланів, а використовуються в с/х хімікати негативно позначилися на здоров’ї птахів, яйця яких стали дуже нестабільними. Тепер вони не витримували навіть ваги насиджує їх самки і лопалися.

Дивіться також:  Готель Akka Antedon Hotel 5* (Кемер, Туреччина, Бельдібі): фото, огляд, сервіс та відгуки туристів

Настали такі часи, коли на всьому континенті орнітологи нарахували всього 487 пар. Вчені підняли тривогу. В результаті було заборонено використовувати в с/х ДДТ – хімікат, від якого найбільше страждали птиці. В 1940 році в США був прийнятий закон, згідно з яким не можна не тільки відстрілювати білоголових орланів (з будь-якими цілями), але й тримати їх у неволі (крім заповідників), а також використовувати будь-які частини їх тіла, включаючи пір’я. Виняток зроблено тільки для ритуальних обрядів індіанців, але на відстріл кожного орлана потрібно купувати ліцензію. Зараз цих птахів у світі налічується понад 115 тисяч.

Ареал проживання

На жаль, у нашій країні ці красиві птахи бувають лише «прольотом». Іноді їх можна побачити на Далекому Сході. Детальний опис білоголових орланів зробив в кінці XVIII століття Свен Ваксель, який брав участь в експедиції Берінга. Офіцер писав, що під час зимівлі їм доводилося їсти цих птахів. В кінці XIX століття американський дослідник виявив білоголових орланів на острові Беринга, де птахи навіть розмножувались. Але вже в ХХ столітті їх помічали лише зрідка, коли вони випадково залітали сюди з Аляски. Остання згадка про білоголових орланах в Росії відноситься до 1993 році. Тоді їх бачили на Курильському озері. В неволі ці птахи живуть у зоопарках Москви, Іваново.

У природі цей вид орланів мешкає на територіях від Аляски до північних штатів Мексики. Невеликі групи помічені в Нижній Каліфорнії і Род-Айленді. При міграції рідкісні зальоти спостерігаються на Бермудах, у Гренландії, на Віргінських островах, в Белізі та в Пуерто-Ріко.

Взимку білоголові орлани можуть мігрувати із зон свого існування в більш теплі регіони. Це відбувається тільки в тому випадку, якщо водойми покриваються льодом. Якщо вода залишається відкритою, тобто є доступ до риби, птахи зимують. Морозов вони не бояться, але перспектива голодної смерті їх не влаштовує.

Спосіб життя

Білоголові орлани доживають при сприятливих умовах до 15-20 років. Статевозрілими вони стають у 5 років від роду. Тоді ж птахи набувають характерний пір’яний наряд. Пари вони утворюють на все життя. Тільки загибель дружини/чоловіка може стати приводом для пошуку нового сімейного щастя. Цікаво спостерігати за іграми парующихся птахів. Сидячи на гілках, вони ніжно пестять один одного дзьобами. У польоті їх улюблена забава – зчепитися лапами і почати падати вниз, а перед самою землею розчіплюватися і розлітатися в різні сторони. Обравши партнера, птахи приступають до будівництва гнізда.

Люди марно знищували білоголових орланів за те, що вони нібито цупили курей. Боятися людини і селитися від нього подалі, мабуть, передається орланам на генетичному рівні. Їх гнізда вкрай рідко можна виявити на відстані 1,2-1,5 км від житлових будівель. Частіше вони надають перевагу залишатись не ближче 2-3 км від людей, але й не далі 3-5 км від водойми.

Дивіться також:  Складні життєві віражі в житті Олени Бережної

Гнізда

Будинок білоголові орлани будують собі, як кажуть, на віки. Одне гніздо може служити птахам більше 30 років. При цьому вони споруджують декілька «квартир» поблизу (на випадок непередбачених ситуацій з головним житлом).

У будівництві будинку беруть участь і самка, і самець. У хід йдуть гілки, листя кукурудзи, мох, трава. Чоловік в основному приносить будівельний матеріал, а господиня дбайливо скріплює його травинками. Добудовувати свої хороми білоголові орлани можуть довгі роки. В результаті їх споруди сягають значних розмірів. Так, було знайдено гніздо діаметром 2,9 метра, а заввишки 6 метрів. За приблизними оцінками, його вага міг становити дві тонни. Завдяки цій споруді білоголові орлани і потрапили в Книгу рекордів Гіннеса.

Зрозуміло, підростати в таких гніздах пташенят комфортно, але гілки дерев часто не витримують ваги будівель і обламуються.

Розмноження

Самка відкладає від одного до трьох яєць. Дуже рідко їх буває чотири. Якщо кладка гине, вона в цей же рік здатна зробити ще одну. Яйця білоголових орланів чисто біле, без цяточок і штрихів. Їх максимальний розмір 63х85 мм. Насиджування триває 35 днів. Оскільки самка відкладає їх з інтервалом, пташенята з’являються на світ не в один день. Часто старшенькі забирають їжу у молодшеньких, в результаті чого ті гинуть від голоду.

Досить безпомічними з’являються на світ пташенята у грізного білоголового орлана. Фото демонструє їх у всій красі. Тільце малюків покрита сіруватим пухом, головенка кругла, очі і дзьоб сірі. Поки їм не виповниться 3 місяці, хтось із батьків постійно присутня в гнізді, хоча насиджує малюків переважно самка. Далі папа і мама починають залишати своїх дитинчат на якийсь час одних. У п’ять тижнів малюки вже вибираються з гнізда. В цей період вони можуть звалитися на землю. Якщо хижаків поблизу немає, вони спокійно живуть у траві кілька тижнів, після чого злітають на дерево. Навчившись літати, молоді орлани ще до 11 тижнів знаходяться поруч з батьками, а потім відлітають, щоб почати жити самостійно.

Рибне меню

Там, де мешкає білоголовий орлан, обов’язково має бути великий водойма, тому що головною їхньою їжею є риба. Ці птахи за своєю здобиччю не пірнають. Помітивши жертву з висоти, вони каменем падають униз, хапають рибину кігтями і тут же злітають у височінь. При цьому у орланів можуть намокнути лише кілька пір’їнок. Швидкість при падінні вони розвивають до 160 км/год, так що врятуватися у риби немає жодного шансу. У раціоні білоголових орланів нерка, горбуша, чавича, оселедець, форель, кефаль – будь-яка риба, яку вони в змозі підняти і донести до місця трапези. На дріб’язок вони не полюють, так як вона прослизає між пальцями. Живі рибини крупніше 3-4 кг білоголових хижаків теж не цікавлять.

Дивіться також:  Бюджетне планування - це що таке?

Мальків вони можуть скльовує на мілководді. Велику рибу поїдають у вигляді падали, коли її хвилі викидають на берег.

Часто ці пернаті не обтяжують себе ловом видобутку, а відбирають її у більш дрібних птахів – ворон, скоп, краснохвостых сарычей. Якщо під час «рекету» мисливець-невдаха не встигне втекти або спробує чинити опір, він теж може стати обідом пернатого бандита.

Додаткове меню

Відповідаючи на питання, чим харчується білоголовий орлан, треба згадати і про інших видах їжі, так як він любить не тільки рибу. Ці крилаті хижаки додають у свій раціон інших пернатих, гусей, чайок, крижнів, лисух, пеліканів, журавлів і багатьох інших. Ловлять їх на льоту або тоді, коли ті самі зайняті полюванням і втрачають пильність. Не гребують білоголові орлани пташенятами та яйцями. Особливо страждають від них птахи, що живуть колоніями. Стрімке падіння орлана з висоти на гніздо, як правило, закінчується для мисливця успіхом.

На тварин ці хижаки полюють рідко, тому в їх раціоні така їжа становить невеликий відсоток. Їх здобиччю стають зайці, єноти, білки, ховрахи, пацюки, бобри, черепахи. Зареєстровані випадки полювання білоголових орланів на дитинчат морських левів, тюленів і каланов.

Падаллю вони теж не гребують. Дуже рідко їх можна виявити на смітниках у пошуках якої-небудь їжі.

Дорослі птахи можуть відігнати від туші койотів, лисиць, грифів. Юні білоголові хижаки, як правило, в сутички з цими тваринами не вступають.

Природні вороги

Білоголовий орлан – птах дуже обережна. Селитися він намагається в місцях, недоступних для інших хижаків. Найчастіше це високе живе дерево з розкидистою кроною. Якщо таких поблизу немає, вони селяться на неприступних скелях. У поодиноких випадках відмічені гнізда орланів на стовпах високовольтної мережі. Ці птахи будують свій будинок тільки в такому місці, з якого є гарний огляд, тому дістатися до них складно.

Вкрай рідко їх кладки розоряє віргінський пугач, єнот-полоскун або песець. Наземні хижаки стають небезпечними тільки в тому випадку, якщо гніздо влаштовується на землі.

Птах-символ

Національним символом США є білоголовий орлан став в 1782 році, коли Континентальний конгрес проголосував за зображення Великої печатки. На ній пернатий красень тримає в дзьобі стрічку з написом «З багатьох – єдине». У лівій лапі у нього гілка оливи, в правій – 13 стріл. Не всі президенти США прихильно ставилися до белоголовым орланам. Так, його дуже любив Франклін. До 1953 року на Алясці навіть давали нагороду за вбитого пернатого хижака.

Нарешті, президентом став Джон Кеннеді, який втілив в життя багато розумних ідей. Саме він сказав, що світ не пробачить американцям, якщо білоголові орлани зникнуть як вид.

Тепер зображення цих птахів можна бачити на печатках і прапорах, на емблемах та грошових купюрах. Білоголовий орлан є на емблемі компанії American Airlines, на 25-центової монети, на емблемі корабля «Аполлон-11», на Жезлі Палати представників і на багатьох інших державних атрибутах.