Біла куріпка: фото і опис, середовище проживання і спосіб життя

Біла куріпка – невелика, але дуже витривала птах. Мешкаючи в арктичної та субарктичної зон, вона непогано пристосувалася до життя в суворих умовах. Взимку її не страшні навіть сильні морози, адже температура її тіла завжди тримається в межах 45 градусів. У цій статті ми підготували для вас повний опис білої куріпки, не забувши згадати і її найближчих родичів.

Класифікація

Біла куріпка – одна із самих північних птахів в своєму сімействі. Вона мешкає там, де інші її побратими давно змерзли б від холоду. Але вона така не одна. Почнемо з того, що існує цілий рід білих куріпок, який відноситься до сімейства фазанових і ряду куроподібних. Коли-то в нього входило шість видів, але сьогодні налічується лише три: власне біла, тундряна і белохвостая куріпки.

Усі вони живуть виключно в Північній півкулі Землі і можуть переносити низькі температури. Від інших видів вони також відрізняються більш довгими кігтями, а також густим і пухнастим пір’ям, що покривають їх ноги.

Тундряна куріпка в розмірі менше білої. Вона населяє зону тундри і альпійський пояс хребтів Кордильєр, Піренеїв, Альп, Скандинавських гір, Японії та Алтаю. Її зимовий наряд практично повністю білий, окрім чорної області над дзьобом і на хвості. Літній оперення відповідає відтінкам порід у місцевості проживання птиці.

Белохвостая куріпка – найменший представник роду. Вона поширена на території Північної Америки і зустрічається в Центральній Алясці, горах Британської Колумбії, штату Вашингтон, Вайомінг і Монтана. У зимовому забарвленні птиці відсутні чорні плями на хвості, влітку у самців і самок з’являється яскраво-червоний гребінь на голові.

Біла куріпка: фото і зовнішні ознаки

Зовні пташка схожа на тундряную і белохвостую куріпку: маленька голова, коротка шия, невеликий загнутий дзьоб і велике незграбне тіло округлої форми. У розмірі тіла вона досягає приблизно 35-40 сантиметрів, важить близько 400-600 грам.

Статевий диморфізм, тобто відмінності в забарвленні самців і самок, виразно проявляються тільки навесні. Зате сезонний забарвлення розрізняється набагато помітніше. Взимку місця проживання куріпки часто покриті снігом, і щоб зливатися з навколишнім середовищем, вона стає білосніжною. Чорними залишаються тільки крайні кермові пір’я на хвості і махові пера крил.

Дивіться також:  Білка і Стрілка - підкорювачі космосу

Ранньою весною самки залишаються білими, а голова, шия і груди самців забарвлюються в руді та бурі відтінки. Їх брови стають яскраво-червоними, щоб привернути увагу партнерки. Влітку обидві статі повністю забарвлюється в бурий колір і легко маскуються серед гілок і чагарників.

Ареал

В минулі епохи клімат планети був значно холодніше і суворішим, і куріпки могли бути поширені набагато ширше, ніж сьогодні. Палеонтологи стверджують, що в епохи плейстоцену вони були розселені в Південній Європі і на Балканах, в Україні, Угорщині і навіть у Криму.

Де живуть білі куріпки сьогодні? В даний час їх ареал включає в себе в основному арктичну і субарктическую зони, а також гірські субальпійські пояса. Вони зустрічаються переважно на території лісових боліт і тундри Росії, США , Канади, Скандинавських і Балтійських країн. Проте птахи також зустрічаються в лісостепах на півночі Казахстану, у горах Монголії, Шотландії, на вересових луках Великобританії. Мешкають у Чехії, Ірландії та Німеччини. Не зустрічаються вони в Гренландії, Ісландії і дуже близько до Полярного кола. Самі північні райони їх поширення знаходяться на широті 76 градусів, самі південні – на широті 45-60 градусів.

Підвиди

Завдяки великій території проживання білі куріпки в різній місцевості можуть дещо відрізнятися забарвленням і способом життя. У зв’язку з цим виділяють від 15 до 20 підвидів птахів. У кожного з них дуже вузький ареал. Наприклад, ірландська та шотландська підвид, яких місцеві зазвичай іменують граусами, живуть на вересових луках в межах цих країн. Взимку вони залишаються бурими, а білий окрас присутній тільки на пір’ї ніг і живота.

На Алтаї і північно-сході Казахстану мешкає велика біла куріпка, на півночі Сибіру – северосибирская, в європейській частині Росії – середньоросійська, а на Сахаліні і Камчатці – сахалінська.

Дивіться також:  До чого сняться мандарини: значення і тлумачення сновидіння

Більшість підвидів є осілими і цілорічно присутні на одній території. Птахи, які населяють північні райони, взимку переміщуються на двісті, а то й тисячі кілометрів південніше.

Спосіб життя

Біла куріпка – птах осілий, дуже тиха і обережна. Її політ являє собою швидкі помахи крилами, які чергуються з ковзанням по повітрю. Але літає вона рідко, переміщаючись переважно по землі.

Вижити куріпкам допомагають вміла маскування і швидкі ноги. Навесні вони живуть парами, разом доглядаючи за потомством, а взимку можуть збиватися в невеликі зграйки по 10-15 птахів. Ідеальне місце для гніздування – територія з мозаїчними лісисто-болотистими ландшафтами. Куріпки люблять напіввідкриті ділянки по окраїнах боліт, порослі карликовими деревами, чагарниками і вересом.

Вдень вони шукають їжу, а вночі сплять у заростях на землі. Взимку вони зариваються в сніг, щоб сховатися від холоду і ворогів. Куріпки пересуваються практично безшумно і непомітно, а зустрівши хижака, завмирають на місці. Якщо зовсім нікуди діватися, то різко і досить шумно злітають.

Чим харчуються куріпки?

У перші тижні життя пташенята куріпок їдять комах, черв’яків і інших дрібних тварин. Білок сприяє росту молодого організму, допомагає йому зміцніти і правильно сформуватися. Дорослішаючи, птиці переходять на рослинну дієту.

Взимку їх корм не особливо різноманітний. Куріпки тримаються поблизу верб, беріз та інших дерев, харчуючись їх пагонами. З приходом тепла вони переходять на бруньки, сережки чагарників і дерев, живляться зернами і квітками трав. Улюбленим ласощами птахів є лохина, чорниця, багно, журавлина, брусниця, толокнянка, осока. Біля їх заростей білу куріпку можна зустріти найімовірніше.

Розмноження

Куріпки, як правило, моногамні та вибирають собі одну пару, з якої вони і будуть виховувати пташенят. Іноді один самець вибирає двох самок, але це швидше виняток, ніж правило. Навесні кучные зграю куріпок розбиваються, і починається активний пошук партнерів. Самці одягаються в шлюбний наряд, підшукують місце для гнізда, а потім приступають до боротьби за самку.

В цей час тихі і непримітні птахи зовсім змінюються. Куропачи люто вступають в сутички із суперниками, охороняючи свою територію, і по тундрі цілодобово лунає їх тремтяче романтичне кудкудакання.

Дивіться також:  Аеропорт Будапешта: як дістатися до міста?

Одна пара займає ділянку розміром від 0,20 до 7 га. На кожному з них обов’язково повинна бути височина, на якій куропач буде нести сторожову службу, поки його дама висиджує яйця. Гніздо птахи влаштовують на землі поруч з чагарниками чи на відкритій місцевості, нерідко маючи його між купинами.

Рябі грушоподібні яйця з’являються приблизно через тиждень-два після спарювання. Кілька разів куріпка відлучається від насиджування, щоб пошукати їжу. У цей час самець обов’язково супроводжує її. Через 20 днів після кладки з’являються пташенята, а вже через 10 днів вони вчаться літати і можуть перепархивать на невеликі відстані.

Червона книга

Біла куріпка в минулому вважалася типовою гірничо-тундрової птицею, яка часто зустрічалася на лісових болотах і високогірних луках. Такий достаток дичини не могло не привернути мисливців, і вже до XX століття на багатьох територіях птах стала рідкістю. Її майже винищили в межах Литви, в районі Калінінградської області і деяких інших регіонах Європи. Крім полювання, негативним чинником для життя птиці послужило осушення боліт і господарське освоєння місць її розселення.

Сьогодні вона занесена до червоної книги багатьох держав як вид «скорочується в чисельності». В окремих регіонах ареалу їй загрожує повне вимирання. Так, птах уже не зустрічається на території Московської, Рязанської, Тульської областей, в Чувашії, Мордовії, Марійської Республіці. У Червоній книзі Білорусі вона з 1981 року має статус зникаючого виду.

Даних про загальну чисельність птиці немає, так як у багатьох місцевостях вона зустрічається вкрай рідко і спорадично. Однією з причин зменшення кількості куріпок є потепління клімату і підвищення зимових температур. У холодну пору року їм необхідний сніг, інакше птахи стають занадто помітними і є хорошою мішенню для хижаків. Якщо взимку випадає мало опадів, то величезна частина куріпок ризикує не дожити до весни.