Белоплечий орлан: опис, середовище проживання і цікаві факти

Морський, камчатський, белоплечий або тихоокеанський орлан — все це назва однієї птиці. Це дуже цікавий вид птиці, вони наділені високим інтелектом, який дозволяє пам’ятати і дізнаватися своїх пташенят все життя. Полювання цей хижак планує до самих крихітних дрібниць, і без здобичі ніколи не залишається. Найбільший у світі орлан — белоплечий, за розмірами серед інших видів немає рівних. Сьогодні розповімо про цього чудового, красивого хижака.

Ареал проживання

Узбережжя Охотського моря і півострів Камчатка населяють белоплечие орлани. Ці хижаки поширені в долині річки Пенжина, що на півдні Коряцького нагір’я. Крім цього величезні птахи зустрічаються на Курильських островах, вздовж Амуру, у Кореї і на північній частині Сахаліну. Нерідко орлани залітають погостювати на північ Китаю, Японії і Північну Америку. Але поза Росії тихоокеанські орлани перебувають виключно у період зимового кочування.

Гнізда хижаки облаштовують тільки в Росії. Кочівлі в холодну пору року відбуваються двічі — з березня до травня, потім — з кінця жовтня. Подорожувати під час сезонних перельотів птахи можуть не тільки невеликими групами, але і поодинці. Восени і взимку орлани досить рідко залітають в тайгу, вважаючи за краще залишатися ближче до їжі — на морських узбережжях.

Опис птиці

Белоплечий орлан — справжній гігант серед птахів, довжина його може становити цілих 115 сантиметрів. Довжина крил цього хижака варіюється від 57 до 69 сантиметрів, а в розмаху вони досягають 2,5 метрів!

Як не дивно, самці белоплечего орлана дрібніше самок. Середня вага хлопчика варіюється від 7 до 7,5 кілограм, у той час як дівчатка важать від 8 до 9 кілограм. Були зафіксовані більш великі самки, вага яких перевищував 12 кілограм.

Однотонне темно-буре оперення зустрічається рідко, в основному описуються птахи носять «шубку» гармоніюють кольорів — темно-бурого і білого. Основний фон — бурий, на ньому яскравими плямами проявляються білі пір’я на крилах, хвості, гомілках і на лобі. Даний костюм орлани набувають до 4-5 років, молоді особини виглядають більш скромно — на темному тлі бурого кольору пестрятся світлі пір’ячко.

Дзьоб і лапи птиці виділяються яскравими плямами — вони жовтого, а іноді і помаранчевого кольору. Кігті чорні, на них є особливі шипи, які надійно утримують здобич.

По забарвленню відрізнити самця від самки неможливо, різниця тільки у вазі. Змінювати і дрібні, і великі пір’я орлани починають одноразово, і лина триває з травня до жовтня.

Чим харчується белоплечий орлан

Ці птахи не є стерв’ятниками, як багато хто з подібних. Вони полюють і їдять тільки живу і свіжу їжу. Полювання проходить тільки вдень, вночі птахи неактивні. З-за свого великого розміру белоплечие орлани не можуть літати довго, час денних польотів не перевищує в сумі 30 хвилин, тому селяться ближче до узбережжя на скелях.

Дивіться також:  Як зробити букет з орхідей своїми руками

В раціоні переважає риба великих і середніх розмірів, особливу перевагу віддають птиці лосося. Белоплечий орлан — гроза тюленів, він любить поласувати дитинчатами, за якими не встежили батьки. Також хижак не відмовиться від ссавців дрібного виду — це зайці, песці. Птах теж входить в меню, орлан полює на глухарів, чайок, куріпок і качок. Іноді хижак харчується і безхребетними — крабами і молюсками.

Полювання орлана — приголомшливе видовище. Птах спочатку велично починає кружляти у повітрі, наглядаючи собі обід. Як тільки жертва була помічена, хижак стрімко починає спускатися, але, не пікіруючи (вага та розміри не дозволяють), а по параболі, кружляючи в повітрі, подібно опадающему листком. Потім птах чіпляє видобуток, міцно тримаючи в пазурах, летить геть. Від видобутку орлана не залишається нічого, потужний дзьоб дробить навіть кістки.

Розмноження

Белоплечие орлани — моногамні птахи, пара знаходиться разом протягом усього життя. Але, незважаючи на цей факт, що самці, самки можуть іноді і «змінити» дружину. Дізнатися про це дозволила проведена експертиза ДНК, яка виявила не тільки в сусідніх гніздах, але і в одному, зведених братів і сестер пташенят.

Статевозрілого віку дані птахи досягають до п’ятого і шостого року життя. Вони будують гніздо, в якому будуть відкладені перші яйця. Шлюбні ігри проходять в березні, а кладка здійснюється з квітня по травень.

Відкладає орлан від 1 до 3 яєць, які мають гарний зеленуватий відтінок. Трапляється, що яйце руйнується, тоді птах відкладає ще. Высиживанием пташенят займається тільки мама, самець же все це час відповідає за те, щоб дружина не залишилася голодною. Вилуплюються пташенята через 35-36 днів після того, як яйце було відкладено. Батьки будуть піклуватися про потомство протягом 2-2,5 місяців, після чого ті вилетять з гнізда. Деякий час діти перебувають недалеко від своїх батьків, потім залишають їх.

Белоплечие орлани — дбайливі батьки. Дітей вони годують тричі на день невеликий рибкою. Своє потомство вони дізнаються, навіть якщо не бачили багато років. Птахи будуть захищати своїх дитинчат у будь-якому випадку, при необхідності рятуючи їх від більш великих хижаків, навіть ведмедів.

Близько 15 % пташенят белоплечего орлана гине, не встигнувши подорослішати. Найчастіше гнізда розкрадаються воронами і іншими хижаками, малюки можуть захворіти від переохолодження. Буває, що дрібні пташенята стають жертвами своїх же більш великих братів і сестер.

Дивіться також:  Cosy Beach 3* (Таїланд/Паттайя/Паттайя Сіті): фото і опис, інфраструктура готелю, сервіс і розваги, відгуки туристів

Гніздів’я

Гніздо орлана, подібно до птаха, величезна. Його будують з великих гілок, які розташовують якомога вище — на скелях і деревах. Гнізд в однієї пари може бути кілька, і не завжди вони знаходяться поруч, часто оселі розташовуються майже в кілометрі один від одного. Щорічно орлани ремонтують гнізда, будують їх, нерідко конструкція виростає до метра у висоту, і до трьох в діаметрі. У такому просторі легко поміститься двоє дорослих людей. Буває, що дерево не може витримати такої тяжкості, і будиночок зривається вниз. Пощастить, якщо в цей час він буде порожній — без кладки і вже вилупився потомства.

Белоплечий орлан — легенда серед всіх птахів. У нього королівський погляд, царствена постава, неймовірний інтелект, грація, краса і величезний розмір. Ні в одній птиці, навіть серед великих хижаків, не зустрічаються відразу всі ці якості.

Казка про птаха

Символ «Магаданського» заповідника — белоплечий орлан. Саме там вирішили створити казку для дітей, з якої вони познайомляться з птахом на зрозумілій їм мові.

У книзі піде мова про хлопчика 12 років, який разом з групою школярів відвідав бібліотеку в чарівний Библиодень. В цей час всі герої казок і оповідань оживають. Хлопчик якийсь час відстав від групи, бо задивився на книгу про белоплечего орлана, і тут герой постав перед дитиною у всій своїй красі! Що було далі, залишається тільки прочитати в самій казці.

Белоплечий орлан у Червоній книзі

Сьогодні цих птахів залишилося не так вже й багато, за приблизними підрахунками вчених — не більше 7,5 тисяч особин. Виною зниження чисельності стало руйнування гнізд хижаками і людиною.

У місцях проживання орланів усе більше проходять туристи, які забруднюють навколишнє середовище, і це теж стає причиною зниження популяції найкрасивішої з птахів.

Цей орлан занесений в МСОХ — Міжнародний список охорони природи. Крім цього, орлан записаний у всі Червоні книги, які тільки є. У них белоплечий красень числиться уразливим видом, а тенденція популяції прагне до зниження.

Секрет оперення

Як вже було написано раніше, даний вид птахів наділений неймовірним інтелектом. Вони намагаються не вступати в сутички просто так, навіть за місце з одноплемінниками. Орлани бачать один одного здалеку, цьому сприяє оперення. Вони не летять на зайняте місце для полювання і гніздування.

Дивіться також:  Елементарна фізика: чому птахів не б'є струмом на проводах

Пов’язана така поведінка не з вихованістю птахів, а з їх вагою. Раніше було написано, що вони не літають в день більше півгодини. Якщо прагнути у місце гніздування та полювання туди, де вже зайнято, можна залишитися ні з чим, тому в цілях економії енергії, орлани не летять у бік своїх одноплемінників.

Птахи-пірати

Саме так можна назвати белоплечих орланів. Вони хитрі, спритні і сильні. Пошуки обіду птах завжди починає з оцінки місцевості. Вона доглядає більш дрібних побратимів, чайок і інших птахів, яким вдалося добути їжу. Якщо такі є, то орлан краще відбере ласощі, ніж буде довго його шукати і полювати.

Звичайно, це нечесно, але так влаштована природа — їсть найсильніший. Таким чином, великий орлан знову ж економить свої сили.

Інші цікаві факти

Запасні гнізда орлани вибудовують не для того, щоб перебиратися туди з року в рік. Кожну свою споруду пара ремонтує щорічно, намагаючись підлаштувати побільше простору, усунути діри. Якщо з основним гніздом трапляється біда — його розвалили, розікрали хижаки, або воно впало від власної ваги, то завжди є інша, теж відремонтоване житло.

У випадку, коли умови не сприяють успішному гніздування, орлан відмовиться від розмноження. Він, як і багато людей, усвідомлено робить такий вибір — краще пережити погані часи одному, ніж принести потомство. Як тільки умови стають краще, птах буде готова відкласти яйця і виховувати пташенят, знаючи, що ні їм, ні, тим більше, собі коханим, не загрожує голод і холод.

В гніздо, де побував хижак, орлан не повернеться, бо знає, що якщо його досягли один раз, то прийдуть і ще. Звичайно, велика птиця може постояти за себе, але пташенята будуть в небезпеці, поки батьки відлетіли добувати їжу.

Пташенята орланів теж запам’ятовують своїх батьків на все життя. Вилетівши з рідного куточка, вони починають полювати самостійно. У них, як і у всіх, трапляються невдачі, тоді діти можуть без докорів совісті почати нападати на батьків, вимагаючи, щоб ті, як колись, нагодували їх. Звичайно, батько не образить своє чадо, але і нахабства не потерпить.

В даний час проводяться всі необхідні роботи для збереження цієї чудової птиці, підвищення популяції. Багато в чому це залежить від свідомості людей: потрібно берегти все живе, не забруднювати ареал проживання не тільки рідкісних видів, але і повністю навколишнє середовище.